Hyppää sisältöön

Koronakriisi siivittää osittain metsäteollisuuden kysyntää – pitkittyvä kriisi on kuitenkin myrkkyä

Pakkauskartongille ja hygieniatuotteille on nyt kysyntää. Ilo voi kuitenkin olla lyhytaikainen.

metsä group metsä board kartonkirulla simpele taivekartonki
Kartonkirullia Metsä Boardin Simpeleen tehtaalla Kuva: Jari Tanskanen / Yle
Kalle Schönberg

Koronavirusepidemia runtelee Suomen taloutta ankaralla kädellä. Vaikutus tuntuu myös yhdessä talouden tukijaloista eli metsäteollisuudessa.

Selvää kuvaa kriisin vaikutuksesta ei kuitenkaan vielä ole.

– Metsäteollisuus on vientiala, joka elää suhdanteiden ja maailmantalouden kehityksen mukana. Meillä ei ole vielä tietoa, kuinka pitkä ja kuinka syvä tästä koronaepidemian aiheuttamasta talouskriisista tulee, Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen sanoo.

Timo Jaatinen
Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Erilaiset vaikutukset

Ainakin alkuun näyttää siltä, että vaikutukset metsäteollisuuteen ovat erilaisia eri toimijoilla. Joidenkin tuotteiden kysyntä jopa kasvaa, koska niillä on merkitystä taistelussa epidemiaa vastaan.

– Kriisin hoidon kannalta metsäteollisuus on hyvin keskeinen toimiala. Nyt tarvitaan esimerkiksi erilaisia hygieniapapereita ja hygieniatuotteita, Timo Jaatinen huomauttaa.

Verkkokauppa auttaa

Metsäteollisuuteen vaikuttaa myös verkkokaupan kasvu, kun koteihin tilataan nyt entistä enemmän tavaraa. Tämä siivittää pakkaustarviketeollisuutta ja kartonkiteollisuutta sekä niiden raaka-aineen toimittajaa selluteollisuutta.

– Erityisesti Suomessa valmistettavan pohjoisen havumetsäsellun kysyntä kasvaa tällaisessa tilanteessa, Timo Jaatinen sanoo.

Verkkokaupan lisääntymisestä on jo merkkejä. Esimerkiksi yhdysvaltalainen verkkokauppajätti Amazon ilmoitti 100 000 uuden työntekijän palkkaamisesta (siirryt toiseen palveluun) verkkokaupan kysynnän lisääntymisen vuoksi.

Sahat ja paperi paineessa

Sahoilla sen sijaan kärsittiin jo ennen nykyistä kriisiä kysynnän heikentymisestä. Koronaepidemia voi pahentaa tilannetta entisestään.

– Jos maailmantalous ajautuu pidempään ja syvempään kriisiin, rakentaminen varmasti hiljenee, Jaatinen sanoo.

Rakentamisen hiljenemisellä olisi suora vaikutus kysyntään Suomen sahoilla.

Rakentamisen hiljentymistä voivat kuitenkin vaimentaa eri puolilla maailmaa valmistella olevat jättimäiset elvytyspaketit, jotka saattavat edistää esimerkiksi infrarakentamista.

Pitkällä kriisillä olisi suuri vaikutus myös printtimainontaan ja tätä kautta painopaperin kysyntään.

Kriisin pituus ratkaisee

Inderes-pörssianalyysiyhtiön analyytikon Antti Viljakaisen mukaan keskeinen kysymys onkin talouskriisin pituus.

Jos kriisi pitkittyy, vaikutukset tuntuvat lopulta kaikkialla metsäteollisuudessa ja muuallakin taloudessa kysynnän yleisen heikkenemisen myötä.

analyytikko Antti Viljakainen
Inderes-pörssianalyysiyhtiön analyytikko Antti Viljakainen. Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Viljakaisen mukaan lopulta myös verkkokauppa kärsii, koska ihmisten tulot putoavat.

– Ihmiset todennäköisesti karsivat ostoksiaan, koska lopulta rahaa on vähemmän sekä verkko-ostoksiin että ostoksiin kivijalkakaupoissa,Viljakainen sanoo.

Suosittelemme sinulle