Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kuukausien etätyöskentely voi viedä työmatkakorvaukset – nämä 4 asiaa kannattaa huomioida koronan jälkeen veroilmoituksessa

Työhuonevähennyksen saa, jos työpäivät ylittävät omavastuun.

Skatteförvaltningen i Åbo.
Moni saa esitäytetyn veroilmoituksen lähiviikkoina. Koronakevään etätyöt pitää huomioida kuitenkin vasta ensi vuoden ilmoituksessa. Kuva: Yle/Linus Hoffman
Anne-Pauliina Rytkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Moni työntekijä joutui tänä keväänä siirtymään yllättäen etätöihin. Samaan aikaan verottaja on alkanut lähettämään esitäytettyjä veroilmoituksia. Pitäisikö tämän kevään poikkeukselliset työolot huomioida verotuksessa?

Henkilöverotuksen ylitarkastaja Minna Palomäki muistuttaa, että tänä keväänä saatavat veroilmoitukset koskevat viime vuotta.

– Nämä tämän kevään asiat tulevat mietittäväksi vasta vuoden päästä keväällä, kun tulee esitäytetty veroilmoitus tältä vuodelta, Palomäki sanoo.

Muistiinpanoja ja mahdollisia kuitteja kannattaa kuitenkin laittaa talteen.

Tärkeä tieto on esimerkiksi se, milloin etätyöt alkoivat ja kuinka monta päivää ne kestävät. Tällä on vaikutusta mahdollisiin työmatkakorvauksiin ja työhuonevähennykseen.

1. Työmatkakorvaukset

Kodin ja työpaikan välisistä matkoista saa vähennyksen edullisimman kulkuneuvon, kuten julkisen liikenteen mukaan. Matkakulujen omavastuu on tänä vuonna 750 euroa.

Koronaviruksen aiheuttama etätyöputki vaikuttaa monien suomalaisten työmatkakuluihin. Kun kuluja ei synny, ei niitä myöskään voi vähentää verotuksessa.

– Vähennyksen voi tehdä vain niiltä todellisilta päiviltä, kun on käyty töissä. Kevään etätyöt johtavat helposti siihen, että asunnon ja työpaikan välisten matkojen omavastuu ei ylity, ylitarkastaja Minna Palomäki sanoo.

2. Työhuonevähennys

Etätyöntekijä voi vähentää verotuksessa työhuonevähennyksen. Kevään etätyöpäivät eivät siihen kuitenkaan välttämättä riitä.

Jos etätyötä tehdään kotona vuoden aikana yli puolet työpäivien kokonaismäärästä, saa verotuksessa vähentää 900 euroa.

Jos etätyötä tehdään alle puolet työpäivistä, saa vähennykseen laittaa 450 euroa. Jos muuta tulonhankkimiskulua ei tule, jää summa tällöin 750 euron omavastuun rajoihin.

450 euroa ja 900 euroa ovat niin sanottuja kaavamaisia työhuonevähennyksiä, jotka sisältävät oletuksen kalusteiden hinnasta.

Jos et hae kaavamaista työhuonevähennystä, voit hakea vähennystä työtilasta aiheutuvia todellisia kustannuksia vastaan. Tässäkin on minimirajana automaattisesti vähennettävä 750 euron omavastuu.

3. Itse hankitut työvälineet

Jos joudut hankkimaan etätyötä varten työvälineitä, kuten tietokoneen tai näppäimistön, on sinun mahdollista saada niistä verovähennystä.

Työvälineistä aiheutuneet kulut eivät sisälly työhuonevähennykseen.

Myös työvälineissä on omavastuuosuus, joka kuuluu 750 euron tulonhankkimisvähennykseen.

4. Tietoliikenneyhteydet

Etätyöntekijä voi vähentää työhuoneen kulujen lisäksi tietoliikenneyhteydestä, kuten laajakaistasta tulevat kustannukset. Jos yhteys on osittain työkäytössä, saa sen kustannuksista vähentää 50 prosenttia.

Jos yhteys on pääasiassa työkäytössä, voi etätyökuukausilta vähentää koko summan.

Jos yhteys on työnantajan maksama, siitä ei tule sinulle kuluja, eikä sitä voi vähentää verotuksessa.

Lue myös:

Kaatuvatko seinät päällesi kotona? Tässä THL:n asiantuntijan vinkit etätöihin korona-aikaan

Kissan kiipeilypuusta tuli seisomapöytä ja työrauha löytyi saunasta – katso etätyöläisten näppärät patenttiratkaisut

Kolme kokemusta etätöistä – näin etäilevät lääkäri, opettaja ja it-konsultti

Suosittelemme sinulle