Hyppää sisältöön

Korona perui lasten virpomiskierrokset – kirkot kehittivät uudet keinot: "Voi postittaa jotain litteämpää"

Naapurustoa ja sukulaisia ei voi nyt mennä virpomaan. Perheille on kuitenkin tarjolla yksinkertaiset keinot, joilla homma onnistuu.

Virpomavitsoja
Päiväkodeissa on jo aloitettu virpomavitsojen tekeminen. Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle
Petri Kivimäki

Pääsiäisen aikaan monilla lapsilla on ollut tapana käydä virpomassa sukulaisia, tuttavia ja lähinaapurustoa.

Tänä vuonna perinteestä joudutaan suurelta osin luopumaan, sillä suomalaisia on koronaviruksen ja poikkeusolojen takia (siirryt toiseen palveluun)pyydetty olemaan omassa kodeissaan, eikä muita ihmisiä saisi käydä tapaamassa.

Sekä Suomen evankelis-luterilainen kirkko että ortodoksinen kirkko kehottavat noudattamaan viranomaisten ohjeita. Naapurustoon tai sukulaisiin ei nyt pidä lähteä virpomaan.

– Kyllä sellaiset täytyy jättää tekemättä, kertoo Katri Vappula Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kasvatus- ja perheasioiden yksiköstä.

Samoilla linjoilla on Ortodoksisten nuorten liiton toiminnanjohtaja Maria Kauppila.

– Perinteistä virpomista eli lähivirpomista voi tänä vuonna olla vain omassa perhepiirissä. Niitä voi virpoa, joita näissä tiukennetuissa oloissa muutenkin tapaisi, sanoo Kauppila.

Molemmat kuitenkin haluavat, ettei virpomisperinne poikkeusolojen takia katkeaisi. He kannustavat käyttämään uusia tapoja.

– Nyt voi käyttää mielikuvitusta ja keksiä, miten hyvän ja siunauksen toivottamisen voi tehdä toisella tavalla, sanoo Vappula.

Jos ei lähellä, niin sitten kaukaa

Suomen ortodoksinen kirkko on jo monen vuoden ajan kannustanut etävirpomiseen. Syyt ovat olleet lähinnä käytännölliset, sillä sukulaiset asuvat usein kaukana, eikä mahdollisuutta virpomiseen muuten ole.

Ortodoksisten nuorten liiton toiminnanjohtajalla Maria Kauppilalla onkin useita ratkaisuja virpomisen toteuttamiseen näin korona-aikoina. Hän kannustaa esimerkiksi videoimaan virpomisen ja lähettämään videon sukulaiselle tai kummille.

Myös puhelimitse pystyy virpomaan tai sitten videoyhteydellä vaikka Skypen tai Whatsappin välityksellä. Virpomislorun ehtii myös vielä lähettää vielä vaikka postissa.

Tyttö pääsiäiskorin kanssa kadulla
Ilona Nummelin korista löytyi keväällä 2018 neljä pääsiäismunaa ja hieman muita karkkeja. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Jos iäkäs tai muuten karanteenissa oleva sukulainen asuu lähistöllä, voivat vanhemmat viedä virpomavitsan sukulaisen oven eteen samalla kun vievät sinne ruokakassin.

– Virpomavitsan mukaan voi laittaa lapun, johon kirjoittaa virpomislorun. Samalla tavalla kuin voi viedä kukkakimpun, voi viedä virpomavitsan, kertoo Maria Kauppila.

Koristeet voi tehdä itse

Näinä aikoina ihmiset välttelevät kaupoissa asioimista, joten askartelutarvikkeita virpomavitsojen tekemiseen ei välttämättä saa hankittua.

Monesta kodista löytyy kuitenkin vanhoja karkkipaperikääreitä, värikästä muovipussia, villalangasta, lahjapaperia tai vaikka jauhopussi, josta koristeet vitsaan voi Kauppilan mukaan tehdä.

– Se on oikeastaan paluuta juurille. Vanhaan aikaan oli paljon vähävaraisia perheitä, joissa vitsoja tehtiin melkein niistä roskista, mitä kotoa sattui löytymään. He kävivät virpomassa varakkaita perheitä ja saattoivat saada palkkioksi leivän. Se leipä oli monelle perheelle iso juttu.

Jos vitsaa ei voi lähteä etsimään, kannustaa Kauppila piirtämään sen vaikka paperille.

Nippu pääsiäisvitsoja
Viime vuosina virpomavitsoista on tehty upeita kaikkine koristeineen. Tänä vuonna voi tehdä vaatimattomankin version. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Entäs palkka?

Usein on ollut tapana, että virpomispalkan saa heti mukaansa. Etävirpomisen aikaan lapsia saattaa kuitenkin harmittaa, jos virpomispalkkaa ei heti saakaan.

Maria Kauppilan mielestä voi esimerkiksi sopia, että virvottava lähettää esimerkiksi vanhempien tilille pienen summan, jolla kauppareissulla voi palkan ostaa.

Väritetty pääsiäismuna
Pääsiäismunan postittaminen voi olla hankalaa. Kuva: Petri Kivimäki / Yle

Voi myös sopia, että palkkio tulee myöhemmin tai että se tulee postin mukana.

– Toki monet haluavat pääsiäismunan, mutta postittaa voi jotain litteämpää, vaikka makeispussin tai purukumia. Palkkahan voi olla ihan mitä vain.

Kauppila vinkkaa, että esimerkiksi lapsen kummi voi sopia lapsen vanhempien kanssa yhteistyöstä, jolloin kummi lähettää vanhemmille rahaa ja vanhemmat hankkivat pääsiäismunan pääsiäisaamuksi.

Pääsiäiskokot

Virpominen palmusunnuntaina on vanha kristillinen ja erityisesti karjalainen tapa.

Sen sijaan Etelä-Pohjanmaalla virvotaan vasta melkein viikkoa myöhemmin eli pääsiäislauantaina. Perinteisesti lapset ovat Etelä-Pohjanmaalla pukeutuneet jo varhain pääsiäislauantaiaamuna noidiksi ja kiertäneet talosta taloon virpomassa.

– Viime vuosina on kyllä näkynyt myös pääsiäispupuiksi tai kissoiksi pukeutuneita virpojia, kertoo Seinäjoelta Etelä-Pohjanmaan liiton kulttuuripäällikkö Hanna Hangasluoma.

Hangasluoma kertoo, että koronarajoitteiden takia tänä vuonna virpomiset jäävät välistä myös Etelä-Pohjanmaalla.

Pääsiäistrulleja.
Sisarukset Emma ja Ellen Tenkula riemastuttivat virpomisreissullaan talon väkeä pääsiäislaululla keväällä 2015. Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Sen sijaan toista eteläpohjalaista tapaa, pääsiäiskokkoja eli pääsiäisvalkioita voi tänä pääsiäisenä polttaa, ellei ruohikko- tai metsäpalovaara iske päälle.

Mutta rajoitteita on myös pääsiäiskokon polttamisessa. Tilaisuutta ei nimittäin saa tänä vuonna järjestää isona yleisötilaisuutena. Etelä-Pohjanmaalla niitä ovat viime vuosina järjestäneet muun muassa kyläyhdistykset ja urheiluseurat.

– Nämä isot yleisötilaisuudet ovat nyt sitten kiellettyjä, sanoo Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Kari Pajuluoma.

Pajuluoman mukaan kokkoa voi polttaa perhepiirin ilona omilla mailla, mutta silloinkin sitä saa olla ihailemassa korkeintaan kymmenen henkilöä.

Suosittelemme sinulle