Venäjäläinen öljy-yhtiö Rosneft on myynyt kaikki omistuksensa ja lopettanut toimintansa Venezuelassa. Päätös on todennäköisesti seurausta Yhdysvaltain koventuvalle linjalle Venezuelan johtoa vastaan.
Rosneft on myynyt toimintonsa yhtiölle, jonka Venäjän hallitus omistaa 100-prosenttisesti. Julkisuuteen ei ole kerrottu, mistä yhtiöstä on kysymys.
Rosneft on tytäryhtiöidensä kautta tehnyt öljykuljetuksia, ja -kauppaa sekä huoltanut öljykenttiä Venezuelassa.
Venäjän valtio omistaa enemmistöosuuden Rosneftista. Brittiläinen BP ja Qatarissa toimiva QH Oil Investments ovat vähemmistöomistajia. Rosneft haluaa välttää vähemmistöomistajien toiminnan häiriintymisen, jos Yhdysvallat laajentaa pakotteitaan.
Myyntipäätös merkitsee, että Yhdysvaltain Venezuelan öljytoimintaan kohdistamat pakotteet osuvat suoraan Venäjän hallitukseen.
Yhdysvallat painostaa voimakkasti Venezuelaa ja sen valtiollista öljy-yhtiötä PDVSA:ta. Pakotteista huolimatta Rosneftin kaksi tytäryhtiötä ovat kuljettaneet tankkereillaan venezuelalaista öljyä ulkomaille. Rosneftin osuus kaikesta Venezuelan öljynviennistä on ollut noin kolmannes.
Rosneftin toiminta loppui hyvin nopealla aikataululla. Yhtiöllä on uutistoimisto Reutersin mukaan ollut kolme tankkilaivaa Venezuelan vesillä jo monta viikkoa valmiina viemään maasta 5,7 miljoonaa barrelia öljyä. Reutersin mukaan ne poistuvat Karibian vesiltä eilen lauantaina.
Rosneftin toimia selittää Yhdysvaltain torstaina julkistama ilmoitus, jonka mukaan se pitää Venezuelaa rikollisuutta suosivana maana ja terroristien turvapaikkana.
Tässä vaiheessa ei ole tiedossa, millä tavalla Rosneftin Venezuelan-toimintojen ostaja aikoo jatkaa öljykuljetuksia. Venäjän hallitus kuitenkin vakuuttaa vahvaa tukeaan Venezuelan hallitukselle ja presidentti Nicolas Madurolle.
Rosneft puolestaan toivoo, että Yhdysvallat poistaa siihen kohdistuvia pakotteita, jotka ovat olleet voimassa vuodesta 2014 lähtien, kun Venäjä valtasi Krimin.