Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Vain jatkosota ja 1970-luvun lakko ovat aiemmin pysäyttäneet Vakioveikkauksen – urheiluvedonlyönti väheni koronaviruksen myötä yli 90 prosenttia

Vedonlyönnissä on tarjolla varsin harvinaisia kohteita.

Rooman olympiastadion
Suurin osa maailman urheilusarjoista ovat tällä hetkellä pysähdyksissä. Kuvassa Rooman Stadio Olimpico. Kuva: AFP / Lehtikuva
Kimmo Porttila
Avaa Yle-sovelluksessa

Onkohan Valentin Junchik saanut yläkierteensä kuntoon? Entä toimiiko Junost Minskin ohjauspeli Valko-Venäjän pääsarjan loppuotteluissa?

Näitä kysymyksiä joutuvat nyt perinteisen urheiluvedonlyönnin harrastajat miettimään. Urheilu on ymmärrettävästi väistänyt koronaviruksen jyllätessä. Vetoa voi yhä lyödä, mutta melko eksoottisista kohteista.

– Emme me ole millään lailla alentaneet rimaa. Ehkä tällä hetkellä listoille on noussut sellaisia sarjoja esimerkiksi jalkapallosta, jotka aikaisemmin eivät ole olleet meillä tarjonnassa johtuen niiden alhaisesta kysynnästä, toteaa Veikkauksen vedonlyönnin liiketoimintaryhmän johtaja Sami Kauhanen.

Viime viikolla kotimaisen Veikkauksen urheiluvedonlyönnissä löytyi muun muassa ukrainalaista pöytätennistä. Kohteiden väheneminen on vaikuttanut myös pelaamiseen.

– Onhan se vähentynyt ihan merkittävästi. Urheilupelaamisen volyymissa olemme 10 prosentissa, jopa allekin. Jos siihen lisätään tuotevalikoimaan kuuluvat ravit, niin olemme noin viidesosassa tai neljänneksessä viikkotasosta. Puhumme todella merkittävästä pudotuksesta, luettelee Veikkauksen Kauhanen.

Vaikka urheiluvedonlyönnin osuus on alle kymmenyksen Veikkauksen tuotosta, oli vedonlyönnin pelikate viime vuonna, siis pelaajien häviämä raha, liki 150 miljoonaa euroa. Veikkauksen tuottoja ohjataan muun muassa liikuntaan ja urheiluun.

On kuitenkin kaksi lajia, jotka hallitsevat vetolistoja. E-urheilu oli jo ennen pandemiaa vankasti listoilla – ja Ruotsissa ravataan yhä tyhjille katsomoille.

Vielä pari kuukautta sitten moni mietti, onko e-urheilu tai ravit ollenkaan urheilua. Nyt ne ovat käytännössä ainoaa urheilua.

Lue myös:

Veikkaus sulkee koronaviruksen vuoksi kaikki pelipaikkansa ja peliautomaatit

Huuhkajien menestys voi lisätä kilpailumanipulaatiota Suomessa – "Riskiryhmässä ovat huonosti palkatut, lopettamassa olevat tai eivät vielä huipulla olevat urheilijat"

"Piristyin, kun näin vedonlyöntikertoimet" – MM-otteluun valmistautuva Eva Wahlström uskoo, että hänen taitojaan ja voimiaan aliarvioidaan brittileirissä

Tuore tutkimus: suomalaiset huippu-urheiluseurat tyytymättömiä Suomen rahapelijärjestelmään

Suosittelemme