Hyppää sisältöön

Uudenmaan rajalla oli paikoitellen kilometrien autojonot – poliisi pyörsi puheitaan kimppakyytien suosimisesta

Ylen toimittajan mukaan liikenneruuhka päättyi nelostiellä Orimattilan liittymän kohdalla noin kello 8.45.

Poliisin tarkastuspiste valtatiellä 4 Orimattilan liittymän kohdalla. Kuva: Nina Svahn / Yle
Mikko Leppänen

Työmatkaliikenne ruuhkautui ensimmäisenä arkipäivänä Uudenmaan maakunnan sulkemisen jälkeen.

Uudenmaan liikkumisrajoitus astui voimaan lauantaina. Poliisi tekee tarkastuksia teillä, junissa ja busseissa. Rajoituksella pyritään hidastamaan koronaviruksen leviämistä.

Nelostiellä Orimattilan liittymän kohdalla Uudenmaan ja Päijät-Hämeen rajalla liikenne oli jonoutunut jo kello 6.30. Paikalla olleen Ylen toimittajan Nina Svahnin mukaan liikenneruuhka päättyi noin kello 8.45.

Poliisi pysäytti työmatkalaisia maanantaina valtatie 4:llä Orimattilan liittymän kohdalla. Kuva: Nina Svahn / Yle

Itä-Uudenmaan poliisin ylikomisario Timo Leppälä kertoi paikan päältä Ylen aamulle, että jonot olivat noin kuusi kilometriä pitkiä. Hän arvioi, että autoilijoilla kuluu tarkastuspisteellä noin puoli tuntia.

– Jos vain suinkin on mahdollista, niin varatkaa lupalappupaperi valmiiksi. Näyttäkää sitä ikkunasta, jolloin tämä tarkastus huomattavasti nopeutuu, Leppälä sanoi.

Leppälä kertoi, että kaikilla pysäytetyillä autoilijoilla on ollut peruste mennä töihin, eikä ketään ole tarvinnut käännyttää tarkastuspisteeltä.

Leppälä sanoi, että kannattaa jäädä etätöihin, jos se on mahdollista. Jos työmatkaliikenteeseen on pakko lähteä, niin sitten lähtöä olisi hyvä porrastaa, hän jatkoi.

Aamulla Leppälä myös neuvoi suosimaan kimppakyytejä, kunhan hygieniasta huolehditaan.

Kello 9 aikoihin poliisi korjasi ohjeistustaan viestipalvelu Twitterissä. Poliisi kirjoitti, että kimppakyytejä ei nyt kannata suosia tartuntariskin välttämiseksi.

Kolmostiellä oli arviolta ainakin seitsemän kilometrin jono

Riihmäen ja Hyvinkään rajalla kolmostiellä ollut Ylen toimittaja Kati Turtola arvioi hieman kello 8 jälkeen, että heidän ajaessaan paikalle autojono oli noin 7–8 kilometrin pituinen.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ylikomisario Jussi Huhtela kertoi Turtolalle, että poliisi noudattaa omassa koronavirukselta suojautumisessaan poliisijohdon ohjeistusta ja terveysviranomaisten suosituksia.

Huhtelan mukaan poliisi ei pääsääntöisesti käytä arjessa hengityssuojaimia. Hän kertoi, että tarpeen vaatiessa poliisi voi kuitenkin käyttää suojaimia.

Huhtela sanoi, että kimppakyydit ovat varmaankin hyvä ratkaisu perheen sisällä, mutta muuten virukselle altistumista kannattaa miettiä näissäkin tapauksissa.

Lue myös: Uusimmat tiedot koronaviruksesta: EU-parlamentti ja jäsenmaat sopuun koronatodistuksesta, yliopistoissa yhä luennot etänä syksyllä

Suosittelemme sinulle