Hyppää sisältöön

Sisärajavalvonta, kokoontumisrajoitukset ja etäopetus jatkuvat 13. toukokuuta saakka – Yle seurasi hallituksen tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä

Eduskunta saa huomenna tiistaina käsiteltäväkseen asetuksen ravintoloiden sulkemisesta koko maassa.

Sanna Marin
Pääministeri Sanna Marin (sd.) infotilaisuudessa 30. maaliskuuta. Voit seurata hallituksen tiedotustilaisuutta suorana kuvaa klikkaamalla.

Hallitus kertoi tänään, että se jatkaa koronavirustilanteen vuoksi tehtyjä rajoitustoimia vielä toukokuun 13. päivään saakka.

Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi sisärajavalvonta, kokoontumisrajoitukset ja koulujen etäopetus jatkuvat ainakin kuukauden pidempään kuin on aiemmin kerrottu. Voit lukea kaikki hallituksen toimet tästä artikkelista.

  • Yle näytti hallituksen tiedotustilaisuuden suorana. Voit katsoa tallenteen klikkamalla jutun pääkuvaa.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan rajoitukset ovat jo alkaneet purra, mutta niitä on viranomaisten arvioiden perusteella syytä tästä huolimatta myös jatkaa.

– Haluan kiittää kaikkia niitä suomalaisia ihmisiä ja yrityksiä, jotka ovat noudattaneet rajoituksia ja siten suojelleet lähiomaistensa terveyttä, Marin sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan hallitus antaa niin kutsutut jatkamisasetukset eduskunnalle huomenna.

– Eduskunta päättää, saako asetus jäädä voimaan vai onko se kumottava osin tai kokonaan. Kun eduskunta on tehnyt päätöksen, voidaan asetusta soveltaa, hän sanoi.

Henrikssonin mukaan prosessi on samankaltainen kuin alkuperäisten käyttöönottoasetusten kohdalla: ensin käydään lähetekeskustelu, sitten perustuslakivaliokunta tekee työnsä ja lopulta asetus käsitellään eduskunnan täysistunnossa.

– Jatkamisasetus edellyttää, että poikkeusolot jatkuvat ja että pidentäminen on välttämätöntä, Henriksson muistutti.

Ravintolat sulkeva asetus saapuu eduskuntaan huomenna

Hallitus piti aiemmin tänään ylimääräisen istunnon (siirryt toiseen palveluun) ja tasavallan presidentin esittelyn (siirryt toiseen palveluun), joissa vahvistettiin väliaikainen muutos majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annettuun lakiin.

Muutos antaa hallitukselle mahdollisuuden sulkea ravitsemisliikkeiden sisä- ja ulkotilat asiakkailta koronavirustilanteen vuoksi.

Vaikka laki tuli voimaan jo iltapäivällä, on hallituksen vielä annettava siihen liittyen vielä oma, tarkentava asetuksensa. Asetuksella määritellään esimerkiksi se, millä alueilla ravintolat on suljettava.

Pääministeri Marinin mukaan hallitus antaa asetuksen eduskunnalle huomenna ja se koskee koko maata.

– Asetus menee eduskunnan arvioitavaksi ennen sen voimaantuloa.

Laki antaa mahdollisuuden rajoittaa ravintoloiden aukioloa toukokuun loppuun saakka.

Liikkumista Ruotsin vastaisella rajalla tiukennetaan

Hallitus ilmoitti myös, että se on aloittanut pikaisesti valmistelun Suomen pohjois- ja länsirajoilla tapahtuvan liikenteen tiukentamiseksi sekä laivaliikenteen henkilö- ja matkustajaliikenteen lopettamiseksi, tavaraliikennettä lukuun ottamatta.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi, että jopa työmatkaliikennettä joudutaan rajoittamaan näillä rajoilla.

– Pohjois- ja länsirajojen liikkumisen rajoittaminen tapahtuu sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietojen pohjalta. Hoitokapasiteetti pohjoisessa on varsin pieni, emmekä voi sitä riskeerata.

Pääministeri Marinilta kysyttiin, pelkääkö hallitus, että koronavirusta leviäisi Ruotsista Suomeen. Ruotsissa tehdyt rajoittamistoimenpiteet ovat toistaiseksi olleet merkittävästi vähäisempiä.

– Seuraamme tarkasti Ruotsin ja muiden naapurimaiden tilannetta. Katsoimme, että nyt on syytä valmistella vielä tiukennustoimenpiteitä rajoille, jotta emme kuljettaisi tautia maasta toiseen, Marin sanoi.

– Pohjois- ja länsirajalla on tietysti luontaisia työssäkäyntialueita, ja on katsottu, että esimerkiksi kriittisten työntekijöiden osalta on ollut hyvä mahdollistaa työssäkäynti. Mutta koska tilanne on muuttunut, niin on hyvä tarkastella vielä tätä tilannetta, jotta tauti ei pääse kulkemaan rajojen yli.

Seurasimme tässä alla tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä:

Jutusta on päivitetty loppuversio klo 21.42.

Lue myös:

Näistä tiukennuksista hallitus päätti – lue koko lista tästä

Lue täältä uusimmat tiedot koronaviruksesta

Lapissa ensimmäisiä Ruotsista saatuja koronatartuntoja – Infektioylilääkäri Markku Broas ehdottaa: työmatkaliikenne rajan yli pitäisi keskeyttää

Koulut pysyvät kiinni, ravintolat sulkevat ovensa – hallitus päättää maanantaina jatkaa suomalaisten arjen rajoittamista

Aiheesta voi keskustella tiistaihin 31. maaliskuuta kello 23.00:een asti.

Suosittelemme sinulle