Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Tutkijan simppeli keino korona-ahdistuksen helpottamiseksi: mene käymään takapihalla tai katso ulos ikkunasta

Vaikeina aikoina ulkoilun merkitys voi korostua entisestään, koska muut sosiaaliset kontaktit ovat vähäisempiä, sanoo eko- ja ympäristöpsykologi.

Kuvassa on aurinkoinen mäntymetsä.
Ulkoilulla on positiivisia vaikutuksia mielialaan. Kuva: Silja Viitala / Yle
Tanja Kröger
Avaa Yle-sovelluksessa

Vihreät värit ovat ilo silmälle, metsän tuoksut ovat ihania, hengittäminenkin tuntuu helpommalta luonnon keskellä. Oli ulkona sitten harmaata tai ei, ulkoilulla on positiivinen vaikutus mielialaan.

Tampereen yliopistossa tutkitaan parhaillaan arkea ja ulkoilua koronaepidemian aikana. Tampereen yliopiston tutkija sekä eko- ja ympäristöpsykologi Kirsi Salonen toteaa, että keväällä tyypillisesti luonnossa ulkoilu lisääntyy.

– Jos menisimme marraskuuta kohti, luonnossa ulkoilu voisi osalle tuntua hankalalta. Silloin on pimeää ja puut tuntuvat kaatuvan niskaan. Keväällä valon ja lämmön lisääntyminen houkuttelee ulkoilemaan luonnossa. Tällä voi olla esimerkiksi korona-ahdistukselle tasoittava vaikutus, sanoo Salonen.

Salosen mukaan tutkimukset antavat on vahvaa näyttöä luonnon hyvinvointivaikutuksista. Siksi on oletettavaa, että vaikeina aikoina ulkoilun merkitys korostuu entisestään erityisesti kun muut hyvinvointia tukevat sosiaaliset kontaktit ovat vähäisempiä.

Suomessa saavutettavissa olevaa luontoa on kohtalaisen paljon verrattuna maailmansuurkaupunkeihin. Suomessa ei välttämättä tarvita busseja luontoon pääsemiseksi. Lisäksi viheralueita ja puistoja on paljon.

– Luulen, että ulkoilun merkitys nyt lisääntyy entisestään. Se on niitä harvoja asioita, jotka eivät ole kiellettyjä.

Salosen mukaan jo pelkkä ikkunanäkymä ulos luontoon voi auttaa kohentamaan mielialaa. Ulkoilutarpeeseen liittyy myös se, että sisällä ihmiset ovat fyysisesti ja psyykkisesti ahtaammalla.

– Luontokohteissa voi kokea saavansa myös itselleen tilan tuntua. Näin voi saada tuntumaa siihen, miten säädellä omaa oloa fyysisen ympäristön vaihdoksella.

Monia myönteisiä terveysvaikutuksia

Metsässä olemisen terveysvaikutuksista on kerrottu paljon. Tutkimusten mukaan metsässä oleskelu laskee sydämen sykettä ja verenpainetta nopeasti. Myös lihasjännitys vähenee. Kaikkein selvimmin metsässä samoilu vaikuttaa mielialaan, sillä metsä rauhoittaa ja nopeuttaa stressistä palautumista.

Kirsi Salonen on tutkinut ulkoilun terveysvaikutuksia kesäkuussa tarkastettavassa väitöskirjassaan. Hän kertoo, että elpymis- ja terveysvaikutuksia on monia. Monet kokevat, että luonnossa hyväksytyksi tulemisen kokemus korostuu ja läsnäolo ja hetkessä oleminen voimistuvat.

–Erityisesti korona-aikana on hienoa, että voi turvallisesti kosketella luontoelementtejä.

Ulkoilijat kertovat: "Kaunis ilma ja puoliso houkuttelivat tänne"

Kysyimme ihmisiltä, mikä saa heidät menemään luontoon. Kaunis sää houkutteli ihmisiä esimerkiksi Kanta-Hämeessä sijaitsevaan Torronsuon kansallispuistoon toissa viikonloppuna.

– Olemme mökillä tässä lähellä ja halusimme tulla ulkoilemaan. Nyt kun pitää pysyä kaukana kaupungista ja muista ihmisistä, niin tulimme mökille vähän kuin eristyksiin. Emme tapaa kavereitamme, vain toisiamme, kertoo helsinkiläinen Yuri Birjulin.

Pariskunnalla ei käy kuitenkaan aika pitkäksi.

– Läheisille voi soittaa tai skypettää. Omat harrastukseni ovat siirtyneet verkkoon. Ajan saa kyllä kulumaan, toteaa Mari Lakeus.

Somerolaiselle Tapani Rasille Torronsuo on tuttu retkeilypaikka.

– Kaunis ilma ja puoliso houkuttelivat tänne. Parkkipaikka oli täynnä autoja, mutta täällä suolla on väljää. Jonkun verran se mietityttää, kun pitäisi olla muista kaukana.

Ei ole merkitystä, vaikka olisi harmaa sää

Kirsi Salonen sanoo, että mieliala kohenee luonnossa sekä huonolla että hyvällä säällä. Myös ne ihmiset, jotka kokevat voivansa mennä luontoon vain aurinkoisella säällä, itse asiassa hyötyvät ulkoilusta muutenkin.

Salosen mukaan jokainen kokee luonnon omalla tavallaan, eikä kaikkien tarvitse kokea suuria ahaa-elämyksiä luonnon keskellä. Vaikutukset eivät myöskään välttämättä ole nopeita.

– Se ei tarvitse olla sellaista, että "aah, kevät on aivan ihanaa". Pelkästään takapihalla käynti muutaman puun lähellä tai puiston kautta kävely voi riittää jo mielialan paranemiseen.

Salonen kehottaa tekemään säännöllisesti edes lyhyen happihyppelyn luonnossa.

– Ihmisen kannattaa mennä kokeilemaan ja antaa sille vähän aikaa. Pikkuhiljaa alkaa tunnistaa, mikä on itselle sopivaa ja omaa mieltä helpottava tai vahvistava maisema tai luontokohde.

Mikä merkitys ulkoilulla on koronan aikana? Voit keskustella aiheesta 2.4. kello 23 asti.

Lue myös:

Tuoreimmat koronavirustiedot Kymenlaaksosta

Uusimmat tiedot koronaviruksen tilanteesta Suomessa

Eläköön puut! Puut vaikuttavat meihin koko elämämme ajan

Hoida mieltäsi, lumoudu luonnosta!

Tutkimus: Metsä elvyttää mielen tehokkaasti – sillä mitä siellä tekee, ei ole juuri merkitystä

Tutkimukset todistavat, että metsä on mahtava stressilääke: Laskee sydämen sykettä ja vähentää lihasjännitystä

Suosittelemme