Hyppää sisältöön

Maailmalla ihmetellään, miksi Valko-Venäjän urheiluelämä pyörii täyttä häkää pandemian keskellä — juontaako syy kiistaan Putinin kanssa?

Valko-Venäjän johto ei ole nöyrtynyt maailmalla leviävän koronaviruksen edessä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Valko-Venäjää johtava Aleksandr Lukashenko ovat olleet viime aikoina törmäyskurssilla. Kuva presidenttien tapaamisesta viime kesältä.
Venäjän presidentti Vladimir Putin (vas.) ja Valko-Venäjää johtava Aleksandr Lukashenko ovat olleet viime aikoina törmäyskurssilla. Kuva presidenttien tapaamisesta viime kesältä. Kuva: Sergei Bobylev / TASS / Getty Images
Jelena Leppänen

Kun valtaosa maailmasta on puhunut varoittavaan sävyyn kiivaasti leviävästä koronaviruksesta, Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko on vetänyt täysin omaa linjaansa.

Jääkiekkoa rakastava Lukashenko, 65, esitteli viikonloppuna taitojaan harrastejoukkueensa kiekko-ottelussa Minskissä. Kaukalossa iloisena kaarrellut Lukashenko ilmoitti medialle, ettei koronavirus huoleta.

— On parempi kuolla seisten kuin elää polvillaan. En näe täällä viruksia lentelemässä. Tämä ympäristö on jääkaappi. Se on parasta lääkettä virusta vastaan, valtionjohtaja julisti.

Maataan lähes 26 vuotta hallinnut Lukashenko on tehnyt selväksi, ettei paheneva pandemia ulotu Valko-Venäjälle. Maan elämä on pyörinyt toistaiseksi tavalliseen tapaan, urheilusarjat mukaan lukien.

Valko-Venäjän jääkiekkoliigassa pelataan parhaillaan finaalivaihetta. Hiljattain alkanut maan jalkapallokausi on saavuttanut hiljentyneessä urheilumaailmassa ennennäkemättömän suosion.

Valko-Venäjän jalkapalloliitto kertoi myyneensä televisio-oikeuksia kymmeneen maahan, joiden joukossa ovat muun muassa Venäjä, Israel ja Intia.

Fanijoukko seurasi Valko-Venäjän cupin ottelua FC Slutskin ja Slavia Mozyrin välillä Slutskin kaupungissa 22. päivä maaliskuuta. Valko-Venäjän urheilusarjat pyörivät normaalisti koronaviruspandemiasta huolimatta.
Fanijoukko seurasi Valko-Venäjän cupin ottelua FC Slutskin ja Slavia Mozyrin välillä Slutskin kaupungissa 22. päivä maaliskuuta. Valko-Venäjän urheilusarjat pyörivät normaalisti koronaviruspandemiasta huolimatta. Kuva: Natalia Fedosenko / TASS / Getty Images

Vaikka arki jatkuu päälle päin normaalisti, Lukashenkon asenne ei ole vakuuttanut kaikkia valkovenäläisiäkään. Virallisten tilastojen mukaan Valko-Venäjällä oli rekisteröity maanantai-iltaan mennessä 152 tartuntaa. Maan oppositio ja kriitikot ovat epäilleet todellisen luvun olevan huomattavasti suurempi.

Osa Valko-Venäjän asukkaista on ottanut ohjat omiin käsiinsä. Merkittävä osa Valko-Venäjän valtionyliopiston opiskelijoista jättäytyi kotikaranteeniin sen jälkeen, kun muutaman opiskelijan epäiltiin saaneen koronavirustartunnan.

Yliopiston johto siirsi kaikkien tiedekuntien luentoja siitä huolimatta, että presidentti Lukashenko vertasi koronavirusta tavanomaiseen kausi-influenssaan.

Kovaa kritiikkiä

Valko-Venäjän pääsarjaa Shahtjor Salihorskissa pelaava itävaltalaishyökkääjä Darko Bodul kyseenalaisti voimakkaasti maan jalkapallosarjan käynnistämisen vallitsevassa tilanteessa.

— Lukashenko tykkää leikkiä isoa johtajaa. Onneksi ihmiset eivät ota hänen ilmoituksiaan todesta. Katukuvassa näkyy selvästi vähemmän ihmisiä, vaikkei valtionjohto ole tehnyt toimenpiteitä, 31-vuotias Bodul kertoi Kronen Zeitungille (siirryt toiseen palveluun).

Lukashenkon toimintaa on ihmetelty laajasti jopa koronaviruksen uhkakuviin hiljattain heränneellä Venäjällä.

Tunnettu venäläispoliitikko, LDPR-puolueen johtaja Vladimir Zhirinovski piti Lukashenkon käytöstä pöyristyttävänä.

— Lukashenko pitää koko maailmaa pilkkanaan. Kaikkialla on otettu käyttöön kovia varotoimia, urheilutapahtumia on peruttu, ihmisiä yritetään saada pysymään kotona. Sen sijaan Valko-Venäjällä kuljetaan vapaasti kaduilla, kaikki ovat stadioneilla ja Lukashenko itse pelaa jääkiekkoa.

— Tulkaa vihdoin järkiinne, Zhirinovski vetosi Telegram-viestinäkanavalla.

Venäjän jalkapalloliiton kunniapuheenjohtaja Vjatsheslav Koloskov meni sanoissaan pidemmälle. Venäläisen Gazeta.ru-sivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan Koloskov kutsui Valko-Venäjän jalkapalloliigaa pornoksi ja roskaksi.

Viilentynyt liittolaissuhde

Venäläislehdistössä on arveltu, että osasyy Lukashenkon omapäiseen toimintaan piilee kiristyneissä väleissä Venäjän kanssa.

Poliittisten liittolaisten läheinen suhde on ollut viime vuosina koetuksella.

Vuonna 2014 alkaneen Ukrainan kriisin keskellä Lukashenko lämmitteli suhteita länsimaihin ja etsi uusia bisneskumppaneita. Presidentti Vladimir Putin ja muu Venäjän johto eivät katsoneet naapurimaansa ja lännen lähentymistä hyvällä.

Mailla on ollut myös erimielisyyksiä keskinäisistä kauppa- ja kauttakulkusopimuksista. Viimeisintä kiistaa todistettiin pari viikkoa sitten, kun Venäjä ilmoitti sulkevansa Valko-Venäjän vastaisen rajansa koronavirustilanteen vuoksi.

Lukashenko ei edes yrittänyt peitellä ärsytystään. Hänen mukaansa päätös rajan sulkemisesta tehtiin ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta.

— Mitä Venäjän johto on ajatellut tässä? (Valko-Venäjän läpi kulkevassa) Druzhba-öljyputkessa kuljetetetaan 70 miljoonaa tonnia öljyä. Pitääkö meidän ajatella, että mitä jos virus on öljy- tai kaasuputkessa? Lukashenko sanoi.

Valko-Venäjän cupin ottelussa oli tunnelmaa 22. maaliskuuta 2020.
Valko-Venäjän huolettomuus muun muassa urheilutapahtumien järjestämisessä on kerännyt kritiikkiä muilta mailta ja maan omilta kansalaisilta. Kuva: Natalia Fedosenko / TASS / Getty Images

Sittemmin presidentti on kommentoinut kitkerään sävyyn Venäjän varautumista koronaviruksen leviämiseen. Virkaveli Donald Trumpin lähestymistapaa Lukashenko piti sen sijaan ihanteellisena. Yhdysvaltain presidentti on korostanut avaavansa maansa niin pian kuin mahdollista, jotta taloudelliset tappiot saataisiin minimoitua.

— Liike-elämän tuntevana ihmisenä Trump tajusi nopeasti asian laidan. Nyt ymmärrätte, miksi en ole sulkenut maan yritystoimintaa, vaikka moni on halunnut sulkea rajat ja panna kaikki karanteeniin, Lukashenko ilmoitti muutama päivä sitten Valko-Venäjän uutistoimiston Beltan mukaan.

Venäjän suuntaan ei lähtenyt samanlaisia kehuja. Lukashenko kutsui maailmanlaajuista koronavirushuolta psykoosiksi.

— Tällä psykoosilla on pysäytetty käytännössä koko maailmantalous. Jopa Venäjä, joka on kaltaisemme maa, on alkanut jarruttaa elinkeinoelämäänsä, Lukashenko sanoi.

Asiantuntijoiden mukaan Lukashenkon välinpitämätön suhtautuminen koronaviruksen uhkiin johtuu osin taloushuolista, osin vallanpitäjälle tyypillisestä imagopelistä. Presidentti on maalannut pandemian keskellä hallinnostaan rauhallista ja vakaata kuvaa, kun muu maailma on isoveli Venäjän johdolla horjunut.

Saksalaiskanava Deutsche Wellen (siirryt toiseen palveluun) haastattelema valkovenäläinen politiikan tutkija Valeri Karbalevitsh koki, että Lukashenkosta on oman, Valko-Venäjän erinomaisuutta korostavan, mielikuvansa vanki.

— Jos Lukashenko on kerta sanonut, että pandemia on psykoosi, hän ei voi enää perua sanojaan. Ei vaikka näkisi, että tilanne menee muissa maissa uhkaavaksi, tunnettu politiikan asiantuntija kiteytti.

Lue myös:

Urheilufanit käänsivät katseensa Valko-Venäjälle – maan jalkapallolle myyntimenestys

Valko-Venäjän presidentti luottaa valitsemaansa linjaan, 65-vuotias yksinvaltias osallistui jääkiekkoturnaukseen: "Etenkin jääurheilu on paras lääke viruksen torjuntaan"

Suomalainen Joonas joutuu pelaamaan jääkiekkoa maassa, jossa koronavirus on vitsi jopa presidentille: "Hän oli kommentoinut, että saunalla ja vodkalla tautia voi ehkäistä"

Suosittelemme sinulle