Hyppää sisältöön

Kymmenet tuhannet oppilaat Suomessa ilman tietokonetta: Sauli Niinistön suojelema kampanja auttaa perheitä korona-arjessa

Kaikille kone -kampanja haastaa yritykset lahjoittamaan kannettavia tietokoneita oppilaiden käyttöön. Pirkanmaalla yksityiset ihmiset ja yritykset ovat jo lahjoittaneet sata konetta oppilaille.

Seiskaluokkalainen tyttö opiskelee etänä.
Kuvituskuva. Koulut ovat lainanneet osalle koululaisista konetta, mutta konetta ei riitä kaikille tarvitsijoille. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Anu Leena Koskinen

Suomalaiset oppilaat etäopiskelevat nyt kotona koronaviruksen takia. Karkeiden arvioiden mukaan kymmenet tuhannet peruskoulun oppilaat ovat kuitenkin ilman tietokonetta.

Yritykset havahtuivat tilanteeseen ja alkoivat auttaa vähävaraisia perheitä.

Kaikille kone -kampanja haastaa yritykset lahjoittamaan kannettavia tietokoneita oppilaiden käyttöön. Kampanjan takana ovat useat teknologiayritykset ja yhteiskunnan toimijat. Kampanjan suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Kaikille kone -kampanjan tavoitteena on varmistaa tasa-arvoinen oppiminen ja se, ettei kukaan jäisi opinnoissaan jälkeen tietokoneen puutteen vuoksi.

Kaikille kone -kampanja käynnistyi alun perin vuonna 2015 tavoitteena lahjoittaa tietokoneita oppilaiden käyttöön. Nyt kampanja laajentui ja mukana ovat 3 Step IT Oy, Also Finland, Avalon, CGI, DB Schenker, Elisa, Kotimaanapu, Kuntaliitto, Microsoft Oy, Opetushallitus ja Posti.

Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinosen mukaan oppilaat tarvitsevat laitteen opiskelua varten, jotta oppiminen saisi jatkua sujuvasti.

Tuottaja Ilkka Kalmanlehto Kotimaanavusta sanoo, että yli 100 000 suomalaislasta kasvaa perheessä, jossa toimeentulo jää laskennallisen köyhyysrajan alapuolelle.

– Nyt jos koskaan yhteisvastuu nuortemme koulutuksen tukemisesta on ajankohtainen. Voimme kaikki yhdessä olla varmistamassa, ettei yksikään nuori putoa kyydistä puuttuvien opiskeluvälineiden vuoksi, Kalmanlehto sanoo kampanjan tiedotteessa.

Kampanja nousi viikossa

Kampanjan tavoitteena on lahjoittaa kannettava tietokone tuhannelle ensisijaisesti 1.-9.-luokkalaisille oppilaalle. Koneita ohjataan erityisesti vähävaraisten perheiden lapsille.

Kakkosluokkalainen poika opiskelee kotona etänä.
Kuvituskuva. Moni koululainen kaipaa tietokonetta etäopiskeluun. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Koska tarvitsijoita on paljon enemmän, kampanja vetoaa yrityksiin, että mahdollisimman moni lahjoittaisi nopeasti tarpeettomaksi käyneitä toimivia kannettavia tietokoneitaan oppilaiden käyttöön. Lahjoitukset voi tehdä täällä (siirryt toiseen palveluun).

Microsoft Oy:n toimitusjohtaja Jussi Tolvanen kertoo kuulleensa paljon huolia, miten oppiminen on vaarassa epätasa-arvoistua puuttuvien tietokoneiden vuoksi.

– Kokoamalla keskeiset toimijat yhteen saimme viikossa yhdistettyä voimamme olemassa olevaan kampanjaan ja nyt haastan lisää yrityksiä mukaan: yrityksille tarpeettomat tietokoneet voivat auttaa tuhansia peruskoululaisia opiskelemaan ja oppimaan, Tolvanen sanoo.

Mukana lukuisia yrityksiä

Lahjoitettuihin laitteisiin asennetaan tietoturva ja ohjelmistolisenssit. Tämän jälkeen laitteet lähtevät Kuntaliiton ja Opetushallituksen koordinoimana perusopetuksen järjestäjille, jotka jakavat laitteet tarpeiden mukaan koululaisille. Lisäksi Kotimaanapu ohjaa tietokoneita kaikkein vähävaraisimmille ja erityistä tukea tarvitseville oppilaille.

Yle kertoi aiemmin myös tamperelaisesta Ville Ilvosesta, joka on auttanut Pirkanmaalla perheitä tietokoneen hankinnassa.

Ilvonen kertoo (siirryt toiseen palveluun), että kahdessa viikossa on kerätty sata tietokonetta Tampereella ja Kangasalla oppilaille. Lahjoittajina on ollut yksityisiä ihmisiä ja yrityksiä.

Voit keskustella aiheesta 31.1. klo 22. asti.

Lue lisää:

Teinityttären kommentti herätti Ville Ilvosen keräämään tietokoneita etäopiskelussa oleville nuorille – Näin monin tavoin suomalaiset auttavat nyt

Yrittäjä toivoi ravintoloille riittävän asiakkaita koronasta huolimatta, some-kansa vastasi: tilauksia niin paljon, että jauheliha loppui kesken

Naapurin ikkunassa luki "tsemppiä", ja Matias Kontio keksi siihen vastauksen – nyt teippiviestittely ilahduttaa kaupunkilaisia

Suosittelemme sinulle