Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Parlamentti antoi Unkarin pääministerille Orbánille käytännössä yksinvallan

Koronavirustilanteen vuoksi annetut poikkeusvaltuudet pysyvät voimassa määrittelemättömän ajan.

Viktor Orban puhuu paperit kädessään. Taustalla mies hengityssuojuksessa.
Viktor Orbán puhui 23.3. maansa parlamentissa koronavirustilanteesta. Kuva: Tamas Kovacs / EPA
Jussi Nurminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Unkarin parlamentti on antanut tukensa sille, että maan hallitus voi jatkaa koronatilanteen vuoksi asetettua poikkeustilaa määrittelemättömän ajan.

Parlamentti siis antoi pääministeri Viktor Orbánille käytännössä yksinvallan, sillä nyt hallitus voi jatkaa poikkeusvaltuuksiaan ilman parlamentin erillistä hyväksyntää vaikka kuinka kauan.

Päätös koronapoikkeuslaista syntyi äänin 137–53. Parlamentaarikoista kaksi kolmasosaa kuuluu Orbánin Fidesz-puolueeseen.

Poikkeuslaki antaa Orbánin hallitukselle laajat valtuudet ja se voi nyt antaa haluamiaan asetuksia. Poikkeustilan aikana Unkarissa ei voi järjestää vaaleja.

Unkarin oppositio, ihmisoikeusjärjestöt ja EU:n komissio ovat arvostelleet rajoittamattomien poikkeusvaltuuksien antamista hallitukselle. Orbán on tyrmännyt arvostelun.

– Jos he eivät voi auttaa, niin lopettaisivat edes yritykset estää unkarilaisia puolustautumasta koronavirusta vastaan, Orbán kohdisti viime perjantaina sanansa "eurooppalaisille pilkunviilaajille".

Arvostelijat ovat esimerkiksi pelänneet, että Unkarin jo ennestäänkin huonolla tolalla ollut lehdistönvapaus kuristuu entisestäänkin. Esimerkiksi "vääristeleväksi uutisoinniksi" katsotut uutiset voivat johtaa toimittajien pitkiin vankilatuomioihin. Enimmäistuomio on viisi vuotta vankeutta.

Lisää aiheesta:

Tuhkaako korona myös demokratian? Pandemia palautti Eurooppaan vahvan valtion, mutta pitkä kriisi vaatii myös uudenlaista kansalaisuutta

Koronavirus on käännekohta – Voiko EU jopa hajota kriisin seurauksena vai luodaanko uusi Eurooppa?

Suosittelemme