Jyväskylässä havainnot rotista ovat tänä keväänä lisääntyneet huomattavasti aiempiin vuosiin verrattuna.
Asukkaat ovat ottaneet yhteyttä kaupungin ympäristöterveydenhuoltoon ja ympäristönsuojeluun sekä rottahavainnoista että kysyäkseen, mitä rottaongelmalle voi tehdä.
Ympäristöterveystarkastaja Vesa Ilmola toteaa, että pelkästään hänelle on tullut rottiin liittyen kymmenittäin yhteydenottoja ympäri kaupunkia. Rottia on havaittu paljon ihan ydinkeskustassakin.
– Olen 30 vuotta näitä hommia tehnyt, eikä koskaan ole tullut näin paljon ilmoituksia. Ihmiset ovat lähettäneet videoitakin, joissa rotat kiipeävät puussa oleville lintujen ruokintapaikoille. Yhteydenottojen määrä on kiihtynyt kevään edetessä ja kyllä tämä poikkeuksellisesta on, sanoo Ilmola.
Ilmolan mukaan rottahavaintojen taustalla saattaa olla vähäluminen talvi ja kevät. Rottien liikehdintää ovat voineet kaupungissa vilkastuttaa myös erilaiset maankaivuutyöt.
Kaupunki painottaa rottaongelman torjunnassa ennaltaehkäisyn tärkeyttä.
– Jyrsijät viihtyvät pihapiirissä, jos niille on tarjolla ravintoa ja piilopaikkoja. Huonosti hoidetut kompostit, rikkinäiset tai liian täydet jäteastiat ja lintujen ruokintapaikat voivat vetää rottia puoleensa.
Helpoin tapa torjua rottia on se, ettei jätä eläinten saataville mitään syötävää.
Pihapiiri ja rakennusten ympäristö kannattaa pitää siistinä niin, että rotille ei ole piilo- eikä pesäpaikkoja. Rotat pääsevät sisälle rakennuksiin jopa alle kahden senttimetrin levyisistä raoista.
Rakennusten rakojen ja läpivientien tilkitseminen tai verkkojen asennus ovat myös hyviä keinoja torjunnassa.
Ilmola kertoo, että rotat ovat terveysriski, koska ne voivat levittää esimerkiksi salmonellaa. Rottapopulaatio kasvaa myös vauhdilla.
– Keskimäärin yhden rottanaaraan vuotuinen poikastuotto voi olla 40 yksilöä. Luonto hoitaa osan eli kaikki eivät jää henkiin, mutta kyllä ne nopeasti lisääntyvät ja siksi ennaltaehkäisevät toimet ovat tärkeitä.
Kaupunki opastaa pyydystämään rottia esimerkiksi sähkökäyttöisillä tai mekaanisilla loukuilla. Loukutuksessa tarvitaan kuitenkin pitkäjänteisyyttä, eikä loukkuja pidä siirrellä päivittäin, koska rotat vierastavat luonnostaan uusia asioita, eivätkä mene heti loukkuihin kuten hiiret.
– Hiiri on utelias ja se on helppo pyydystää loukkuun. Rotat taas vieroksuvat uusia asioita ja siksi loukkujen pitäisi antaa olla samoilla paikoilla viikonkin, että ne ehtivät tottua niihin. Loukut pitää tietysti tarkastaa päivittäin, mutta ei siirrellä niiden paikkaa, sanoo Ilmola.
Kaupunki ei hävitä rottia yksityisten kiinteistöillä. Kaupungin mukaan kiinteistöjen omistajat voivat tarvittaessa tilata rottien torjuntaan ja hävittämiseen apua tuholaistorjuntaan erikoistuneilta yrityksiltä.