Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Uusi tutkimus: Koronaviruksen kuolleisuusaste Kiinassa on alle prosentin

Tutkimuksessa pyrittiin ottamaan huomioon se, että lieviä tapauksia jää usein piiloon.

Ambulanssi Meilahden sairaalan sisäänkäynnin edustalla.
Suomessa terveydenhuolto on lujilla etenkin HUSin alueella, missä on eniten tautitapauksia. Kuva Meilahden sairaala-alueelta Helsingistä. Kuva: Tiina Jutila / Yle
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronaviruksen kuolleisuusaste Kiinassa voi olla aiemmin arvioitua alhaisempi, kertoo tuore tutkimus.

Lääketieteellisessä Lancet-lehdessä julkaistu kansainvälisen tutkijaryhmän tutkimus päätyi arvioon, jonka mukaan Kiinassa 0,66 prosenttia kaikista tartunnan saaneista kuolee.

Tutkimus pyrki ottamaan huomioon sen, kuinka paljon lieviä tapauksia jää tilastoimatta. Jos kuolleiden määrä suhteutettaisiin vain vahvistettuihin tapauksiin, kuolleisuusprosentti nousisi Kiinassa tutkimuksen mukaan arviolta 1,38:aan.

Kuolleisuutta on vaikea verrata eri maiden välillä, koska tilastointi- ja testauskäytännöt vaihtelevat. Lisäksi eri maiden ikäjakaumat ovat erilaiset. Lancetissa julkaistu tutkimus osoitti muuallakin todetun faktan, että tauti on paljon vaarallisempi iäkkäälle väestölle.

Tutkimus arvioi, että yli 80-vuotiaista tartunnan saaneista 7,8 prosenttia kuolee tautiin. Tutkijat muistuttivat, että viruksen kuolleisuusprosentin arvioiminen epidemian aikana on hyvin vaikeaa.

Oikaisu 1.4.2020 kello 9.08: Toisin kuin aiemmassa jutussa sekä Ylen tv- ja radiouutisissa eilen kerrottiin, arvio 0,66 prosentin kuolleisuusasteesta koski ainoastaan Kiina. Juttua korjattu kauttaaltaan ja otsikkoa muutettu.

Lue myös: Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Koronan varjossa muhii hoitopommi – Pahin skenaario on, että riskiryhmien potilaat jäävät hoidotta pitkäksi aikaa

Lue myös: THL:n ennuste: Noin 11 300 ihmistä tarvitsee sairaalahoitoa ja 3 600 tehohoitoa – ylilääkäri: "Suuruusluokat ennallaan"

Suosittelemme sinulle