Kotimaisen ruuan menekin lisääntyminen on näkynyt niin kotimaisten eineksien kuin peruselintarvikkeidenkin myynnissä, kun etätyössä olevat ovat siirtyneet lounaspaikoista ruokailemaan kotona. Tämä on heijastunut myös maatiloille.
Tyrnäväläisen Matinollin perunatilan isäntä Jari Matinolli kertoo, että tilauksia alkoi tulla heti sen jälkeen, kun Suomessa ruvettiin puhumaan koronatilanteen aiheuttamista rajoituksista pari viikkoa sitten.
Käytännössä myynti jakautui uudelleen. Samaan aikaan kun perunan myynti hotelleihin, ravintoloihin ja catering-palveluille väheni, lisääntyivät vähittäiskaupan tilaukset.
– Kulutusta on siirtynyt vähittäiskaupan puolelle, koska kotiruokailun määrä on lisääntynyt niin paljon, Matinolli kertoo.
Tuottajien arvostus parantunut
Pro Agria Oulun johtaja Vesa Nuolioja sanoo, että huoltovarmuuskeskustelun vanavedessa näyttää siltä, että myös kotimaisen viljelijän arvostus on lisääntynyt. Samaa sanoo myös Jari Matinolli, vaikka pelkkä arvostus ei maaseudun ongelmia ratkaisekaan.
– Mutta myös se henkinenkin arvostaminen on tätä perustyötä tekeville iso asia, sanoo Matinolli.
Limingan maataloustuottajien puheenjohtaja ja maitotilan emäntä Hanna Luukinen muistuttaa, että pelkkä puhe arvostuksesta ei riitä.
– Toivotaan tietysti kovasti, että suomalaisen ruuan arvostus nyt nousee, mutta viesti kentältä on kuitenkin se, ettei pelkällä arvostuksella myöskään laskuja makseta eikä lainoja lyhennetä.
Vaikka huoltovarmuusasiat ovat olleet tapetilla viime päivinä, Hanna Luukinen ei usko, että ruoka loppuisi vielä Suomesta.
– Mutta jos kulutus jatkuu tämmösenä ja vienti ja tuonti loppuu niin kyllä me ollaan oman onnemme nojassa täällä. Toivotaan siksi, että suomalaiset jakaa tuottaa ruokaa, Luukinen sanoo.
Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.
Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi.
Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!