Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Hallitus haluaa lykätä uusien ehdottomien vankeusrangaistusten aloitusta elokuulle – koronaviruksesta voi tulla iso ongelma vankiloille

Vankien määrä vähenisi nykyisestä kolmestatuhannesta noin 300–400 hengellä, sillä lyhyiden rangaistusten aloitusta on jo lykätty.

Vanki ja vartiat riihimäen vaknilan eristysosastolla
Uusien vankien pelätään tuovan koronaviruksen vankiloihin. Vankiloissa on jo muun muassa rajoitettu vierailuja. Kuva: Jaani Lampinen / Yle
Marjatta Rautio
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallitus esittää uusien ehdottomien vankeusrangaistusten täytäntöönpanon lykkäämistä väliaikaisesti.

Näin voitaisiin torjua koronaviruksen leviämistä vankiloissa ja turvata vankiloiden toimintakyky koronaepidemian pahentuessa.

Oikeusministeriö ja hallitus arvioivat, että koronavirus todennäköisesti leviää vankiloihin uusien vankien tai henkilökunnan mukana.

Jos eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen, ehdottomien vankeusrangaistusten ja sakon muuntorangaistusten täytäntöönpano siirtyy elokuulle.

Oikeusministerö on jo aiemmin päättänyt lyhyiden vankeusrangaistusten ja sakon muuntorangaistusten täytäntöönpanon lykkäämisestä 19. kesäkuuta asti.

Asetus koski alle puolen vuoden mittaisia rangaistuksia.

Näillä muutoksilla vankien määrää voitaisiin vähentää yhteensä 300–400 nykyisestä noin kolmesta tuhannesta.

Vankeja ei voida vapauttaa ennenaikaisesti koronan takia

Tällä hetkellä valtaosa suljetuista vankiloista on täynnä etenkin Etelä-Suomessa. Joissakin tutkintavankiloissa tutkintavankeja on enemmän kuin vankipaikkoja.

Rikosseuraamuslaitos katsoo, että vankiloissa pitäisi olla enemmän vapaita paikkoja koronavirustilanteen pahentuessa.

Vankiloissa jo olevien vankien ennenaikainen vapauttaminen vankipaikkojen vapauttamiseksi olisi hallituksen mukaan periaatteellisesti ongelmallista.

Uusi lakiesitys ei koske ihmisiä, jotka ovat jo vankilassa esimerkiksi tutkintavankeudessa tai pakkokeinolain perusteella vangittuina.

Hallitus katsoo, että muutos ei vaaranna turvallisuutta koska lykkäys koskee vain tuomittuja, jotka odottavat rangaistuksen täytäntöönpanoa vapaudessa.

Hallitus päätti lakiesityksen antamisesta eduskunnalle tiistaina. Hallitus haluaa lain voimaan mahdollisimman pian.

Vankilat ovat jo tiukentaneet käytäntöjään ja tehneet varautumissuunnitelmia koronaviruksen leviämisen varalta.

Tähän mennessä vangeilla ja vankiloiden työntekijöillä ei ole todettu yhtään koronavirustartuntaa.

Lue myös:

Ylen kysely: Vankilat välttyneet vielä koronalta, mutta valmistautuvat kiristämään toimia – pahin pelko, että vartijat ja vangit sairastuvat yhtä aikaa

Suosittelemme sinulle