Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

AFP: Venezuelan oppositiojohtaja Guaidóa epäillään vallankaappauksen ja salamurhan yrittämisestä

Väliaikaiseksi presidentiksi julistautunut Juan Guaidó on tähän asti välttänyt pidätetyksi joutumisen.

Juan Guaido kiipeämässä aidan yli.
Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi julistautunut Juan Guaidó yritti tammikuussa päästä parlamenttirakennukseen kiipeämällä aidan yli. Kuva: Rayner Pena / EPA
Jussi Nurminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Venezuelan viranomaiset väittävät oppositiojohtaja Juan Guaidón syyllistyneen vallankaappausyritykseen ja salamurhan yrittämiseen, kertoo uutistoimisto AFP. Valtakunnansyyttäjä Tarek William Saab sanoi valtiollisen television lähetyksessä, että Guaidó on kutsuttu kuultavaksi epäilyjen vuoksi.

Epäilyjen taustalla on naapurimaa Kolumbiasta löytynyt asekätkö, josta aseet syyttäjän mukaan oli määrä salakuljettaa Venezuelaan. Aseet on liitetty eläkkeellä olevaan venezuelalaiseen kenraaliin Cliver Alcaláan.

Kolumbiassa kiinni otettu Alcalá luovutettiin viime viikolla Yhdysvaltain viranomaisille. Huumeiden salakuljetuksesta epäilty kenraali itse on sanonut aikoneensa käyttää aseita Venezuelan vapauttamiseen.

Valtakunnansyyttäjä väittää Alcalán toimineen Guaidón määräyksestä.

Venezuelan presidentti Nicolás Maduro ei ole tähän asti uskaltanut suoraan kajota Guaidóon, jonka monet ulkovallat ovat tunnustaneet Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi. Guaidólla on myös kansan suosiota.

Guaidó on useita kertoja haastettu oikeuteen, mutta häntä ei ole pidätetty kuten muita oppositiopoliitikkoja. Yhdysvallat on aiemmin varoittanut, että Guaidóon kajoaminen olisi Maduron viimeinen virhe.

Lue myös:

Venezuelan kaaos otti jälleen uusia kierroksia, kun Maduron hallinto yritti juonia parlamenttia haltuunsa – Guaidólla yhä tukea kansainvälisesti

Venezuelan Guaidó syrjäytettiin vallasta – opposition kansanedustajia ei päästetty parlamenttiin

Vain armeijan tuki pitää Venezuelan presidentti Nicolas Maduron vallassa

Suosittelemme