Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

THL: Hallituksen toimet hidastaneet selvästi koronan leviämistä Suomessa, testausta lisätään voimakkaasti

Koronakriisin johtamista vahvistetaan valtioneuvoston kansliaan perustettavalla operaatiokeskuksella.

Hallituksen koronatilannekatsaus
Terhi Toivonen,
Jyrki Hara
Avaa Yle-sovelluksessa

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että Suomessa toteutetut rajoitustoimet ovat jo purreet koronaepidemiaan.

– Nyt on jo sanottavissa, että epidemia on kehittynyt hitaammin, kuin olisi ollut odotettavissa ilman mitään toimia Suomessa.

Jos rajoituksia ei olisi tehty, tautitapausten määrän olisi odotettu kasvavan päivittäin eksponentiaalisesti, Salminen sanoi.

– Kyllä tästä voidaan jo aika varmasti sanoa, että rajoitukset ovat selvästi hidastaneet kehitystä.

  • Yle näytti hallituksen katsauksen Yle Areenassa. Voit katsoa infon klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Testausten määrä voidaan kolminkertaistaa

Hallituksen mukaan ihmisten testaamista koronaviruksen vuoksi tullaan lisäämään edelleen. Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi tiedotustilaisuudessa, että testauskapasiteetti on mahdollista kaksinkertaistaa lähiaikoina ja jopa kolminkertaistaa melko pian.

Tällä hetkellä testejä tehdään noin 2 500 kappaletta vuorokaudessa.

– On erityisen tärkeää varmistaa, että terveydenhuoltohenkilökunta pääsee testiin heti, kun on pienintäkään syytä epäillä tartuntaa.

Kiuru sanoi, että tarvitaan kahdenlaisia testejä. Ensinnäkin testejä, joilla oireisilta varmistetaan, onko kyseessä koronavirus vai ei. Tätä testaamista on siis tarkoitus lisätä.

Toisaalta myös vasta-ainetestaamiseen valmistaudutaan, jotta jatkossa voidaan varmistaa, onko ihminen jo sairastanut koronan oireettomana.

"Tieto ei ole kulkenut niin kuin olisi pitänyt"

Hallitus on vahvistanut myös koronakriisin johtamisen organisaatiota. Pääministeri Sanna Marin (sd.)totesi tiedotustilaisuudessa, että esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentän tilanteen hallinnoinnissa on ollut ongelmia.

– Tieto ei ole kulkenut sillä tavalla kuin olisi pitänyt ja koordinaatio ei ole kulkenut niin kuin olisi pitänyt.

Hallituksen COVID-19-koordinaatioryhmää laajennetaan ja valtioneuvoston kansliaan perustetaan operaatiokeskus, jotta poikkihallinnollinen valmistelu pystytään käynnistämään nopeasti.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kertoi, että suojavarusteita hankitaan jatkuvasti lisää ja tähän on käytetty jo miljoonia euroja.

Suojavarusteita ei ole hänen mukaansa valtakunnallisesti pulaa, mutta joillakin alueilla on puutteita. Myös kotimaista suojavarusteiden tuotantoa on käynnistetty kriisin vuoksi.

Lue alta hallituksen tiedotustilaisuuden seuranta:

Juttua korjattu klo 13.40: Suojavarusteiden hankintaan käytetty miljoonia, ei satoja miljoonia euroja.

Voit keskustella aiheesta alla torstaihin 2.4. kello 23 asti.

Lue lisää:

Lue tästä uusimmat tiedot koronatilanteesta.

Analyysi: Valmiuslaki houkuttaa presidenttiä laajentamaan valtaansa

Jäljittävän henkilökunnan puute esteenä koronatestauksen lisäämiselle – "Tällä hetkellä puuttuu se johtoajatus"

Selvitimme, mistä hengityssuojaimia vielä saa – Tukku avaa verkkokauppansa kuluttajille, apteekit ja tavaratalot lupaavat täydennystä lähipäivinä

Tässä on ratkaisu terveydenhuoltoa uhkaavaan suojavarustepulaan: Huoltovarmuuskeskus tekee historiaa ja avaa varastonsa ovet

Suosittelemme sinulle