Säteilyturvakeskus STUK sai imatralaiselta yritykseltä ilmoituksen säteilevästä kierrätysmetallilastista, kun yrityksen säteilymittausjärjestelmä oli tehnyt hälytyksen.
Yrityksen itse tekemistä säteilymittauksista voitiin päätellä, että kuormasta ei ollut välitöntä vaaraa kenellekään, joten purkamaton kuorma voitiin säilyttää ulkopuolisilta suljetulla alueella, kunnes STUKin tarkastaja tuli paikalle.
Säteilyn aiheuttajaksi paljastui teollisuuden mittalaitteissa käytettävä umpilähde ja radioaktiiviseksi aineeksi cesiumin isotooppi 137.
Radioaktiivinen aine ei ollut levinnyt
Tarkastuksessa varmistui, että radioaktiivinen aine oli pysynyt säteilysuojan sisällä, eikä ollut levinnyt muuhun lastiin tai ympäristöön. Säteilylähde kuljetettiin Säteilyturvakeskuksen tiloihin Helsinkiin, jossa sitä voidaan tutkia paremmin.
Jokaisella säteilylähteellä täytyy olla turvallisuuslupa ja turvallisuusluvan haltija on vastuussa lähteen asianmukaisesta hävittämisestä. Säteilylähteen haltija voidaan selvittää luparekisteristä säteilylähteen sarjanumeron avulla.
Koska säteilysuojan ympärillä on muita suojuksia, eikä niitä purettu paikan päällä, laitteen sarjanumero ei selvinnyt Imatralla.
STUK tarkastaa myös poikkeusoloissa
Koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen aikana lähes kaikki STUKin työntekijät tekevät etätöitä ja välttävät työssään tarpeettomia ihmiskontakteja.
Romumetallista löydetyn säteilylähteen tarkastus ja haltuunotto katsottiin kuitenkin välttämättömäksi muun muassa siksi, että vain paikalle menemällä voitiin varmistua siitä, millainen lähde on kyseessä ja millaisia riskejä tilanteeseen liittyy.