Hyppää sisältöön

Suvi Mikkonen valmistautuu kotiarestissa uransa mahdollisesti viimeisiin olympiakarsintoihin: "Jos paikan saan, olympialaisissa voi tapahtua mitä vain"

Taekwondoin Suvi Mikkonen, 31, on keskittynyt Rion olympialaisten jälkeen psyykkiseen valmiuteen.

Suvi Mikkonen
Suvi Mikkonen keventää harjoitteluaan hieman muutamaksi tulevaksi viikoksi. Hän toivoo saavansa sinä aikana tietää, milloin Euroopan olympiaturnaus järjestetään. Kuva: AOP
Kirsi Teiskonlahti

Suomen olympiatoivon Suvi Mikkosen keväästä tuli kertaheitolla astetta jännittävämpi, kun taekwondon Euroopan olympiakarsinnat piti siirtää huhtikuulta tulevaisuuteen koronaviruspandemian takia. Mikkosella on viimeinen tilaisuus saavuttaa uransa kolmas olympiapaikka Euroopan karsinnoista.

Tällä hetkellä ei vielä tiedetä, milloin paikoista päästään kisaamaan. Epävarmuus hankaloittaa treenaamista, sillä urheilijoilla ei ole kalentereissaan mitään päivämäärää, johon kuntoa alkaisi ajoittaa.

Oman mausteensa tilanteeseen tuovat koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset. Madridissa asuva Mikkonen ei saa tällä hetkellä poistua kotoaan kuin ruokakauppaan. Treenejä hän tekee valmentajapuolisonsa Jesus Ramalin kanssa kotona. Treenitilaa on 3 x 2 metrin kokoinen alue.

Iltaisin Ramal ja Mikkonen soittavat noin kymmenen hengen videopuhelun seuran urheilijoille ja pitävät yhteistreenit. Muita urheilijoita treeneissä auttavat omat vanhemmat. Videon treeneistä voit katsoa tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).

– Olimme tehneet tätä hetkeä varten aika paljon töitä ja olin valmis karsintoihin nyt, mutta täytyy vain pysyä positiivisena. Kuntoni on hyvä. Nyt yritän pitää sitä yllä kotona ja sitten tähtäämme siihen päivään, jonka saamme, Mikkonen kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Suvi Mikkonen vuonna 2016
31-vuotias Suvi Mikkonen on asunut Espanjassa 13-vuotiaasta lähtien. Kuva: Tomi Hänninen

Tiukat paikat ovat Mikkoselle tuttuja. Hän nappasi olympiapaikan niin Lontooseen kuin Rioonkin viimeisestä turnauksesta. Rion karsinnoissa hän vieläpä saalisti olympiapaikan ratkaisseet pisteet ottelunsa viimeisellä sekunnilla.

Siksi erikoinen tilanne ei hetkauta Mikkosta. Hän kokee, että karsinnoissa tärkeintä on omien hermojensa hallitseminen. Urheilijoille karsinta on erityisen jännittävä paikka, kun neljän vuoden työn jälkeen täytyy pystyä parhaimpaansa pakkoraossa, jotta saavuttaa olympiaunelman. Kaikki eivät pysty ottelemaan omalla tasollaan.

– Koen, että minulla on sellaisena päivänä pieni etu, koska rakennan itselleni ne samat paineet ihan missä tahansa kisassa. Karsintaturnaus on minulle ihan normaali kisa. Sinä päivänä tarvitsee pikkuisen tuuria, ja se on ollut minulle onnekas päivä kahdesti.

Lisäpotkua urheilu-uran viime hetkistä

Mikkosen sarjan, 57-kiloisten, 16 olympiapaikasta on jaettu 12. Euroopan ja Aasian karsintojen kahdelle parhaalle on vielä tarjolla liput Tokioon.

Vaikka olympialaiset tykyttävät takaraivossa, juuri nyt Mikkonen keskittyy vain karsintaturnaukseen. 57-kiloisten sarja on ollut Euroopassa todella kovatasoinen koko sen ajan, kun Mikkonen on kilpaillut. Suomalaistaekwondoin arvioi, että hänen sarjassaan on kymmenen urheilijaa, jotka taistelevat jaossa olevista kahdesta olympiapaikasta.

Tiukan karsintaturnauksen Mikkonen kokee vain hyvänä asiana olympialaisiin valmistautuessa.

– Jos paikan saan, olympialaisissa voi tapahtua mitä vain. Sieltä voi tulla mitali.

En ole vielä 100-prosenttisen varma, mutta olen aika lähellä jo minun urani loppua. Yritän miettiä sillä tavalla, että täytyy nauttia tästä hetkestä, koska se saattaa olla viimeinen.

Suvi Mikkonen

Lisäpotkua tämänkertaisiin olympialaisiin tuo se, että edessä saattavat olla Mikkosen viimeiset viiden renkaan kisat.

– En ole vielä 100-prosenttisen varma, mutta olen aika lähellä jo minun urani loppua. Yritän miettiä sillä tavalla, että täytyy nauttia tästä hetkestä, koska se saattaa olla viimeinen.

Mikkonen on jo ehtinyt ajatella aikaansa urheilijan uran jälkeen. Hän pitää todennäköisenä sitä, että hän jää valmentamaan tuttuun seuraan Espanjassa.

Ajattelutavan muutoksella kohti mitaleja

Kenties viimeisten olympialaisten iso teema Mikkosella on henkinen valmius. Positiivisesta ajattelutavasta kertoo se, että Mikkonen esimerkiksi ajattelee olympialaisten siirrosta vain saaneensa lisävuoden valmistautumiseen. Karanteeniolojen hän puolestaan uskoo tuovan urheilijoille hyvääkin tullessaan: vuosia kestäneet rutiinit täytyy rikkoa ja keksiä harjoituksiin pientä vaihtelua ja uusia tapoja treenata.

Muutos ajattelutapaan täytyi tehdä Rion olympialaisten jälkeen.

Suvi Mikkonen Lontoon olympiakisoissa 2012.
Lontoon olympialaisissa vuonna 2012 Suvi Mikkonen sijoittui viidenneksi. Kuva: AOP

Ensimmäisissä olympialaisissaan Lontoossa Mikkonen sijoittui viidenneksi. Kisat olivat upea kokemus ja hän halusi päästä olympialaisiin uudelleen.

Riossa Mikkonen vertasi kaikkea kokemaansa Lontoon olympialaisiin. Lisäksi hän keräsi itselleen kovat paineet. Mikkonen ajatteli, että hänen täytyy voittaa mitali, sillä hän oli kokeneempi ja kovakuntoisempi urheilija kuin neljä vuotta aiemmin. Kisoista nauttiminen unohtui, ja tie olympiakisoissa tyssäsi puolivälieriin.

– Katsoimme jälkeenpäin videot Riosta. Isoin ero voittaneisiin urheilijoihin oli asenteessa. He nauttivat joka hetkestä. Jos pystyy nauttimaan siitä, mitä tekee, suoritus on parempi. Se on se pieni ero siinä, voittaako vai häviääkö.

Vielä Mikkonen ei koe olevansa täysin valmis projektinsa kanssa, mutta hän toivoo tavoitteen olevan maalissa lisävuoden jälkeen.

Lue myös:

Teemu Pukki sai jo kunnianosoituksen – tässä ovat lajien parhaat urheilijat

Suvi Mikkonen löysi taekwondon ilon pitkästä aikaa – suomalaisen MM-kisat päättyivät kolmannen kierroksen tappioon

Suosittelemme sinulle