Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Risteily venähti aiottua pidemmäksi eikä kotiinpaluukaan mennyt niin kuin piti – Juhani Järvenpää ja Leena Tuutti joutuivat ensin eristyksiin koronamajoitukseen

Kaksiviikkoinen risteily Buenos Airesista Kap Hornin kautta Chileen venyi kuukaudeksi, eikä maihin noustu Chilessä vaan Yhdysvalloissa.

Juhani Järvenpää ja Leena Tuutti.
Juhani Järvenpään ja Leena Tuutin risteily päättyi yllättävästi eikä kotiinpaluukaan sujunut normaalilla tavalla. Kuva: Juhani Järvenpää
Tuulia Thynell
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsinkiläinen Juhani Järvenpää vastasi keskiviikkona puhelimeen Helsinki-Vantaan lentoaseman lähettyviltä koronakaranteenimajoituksesta. Hän saapui Suomeen naisystävänsä Leena Tuutin kanssa Etelä-Amerikan risteilyltä tiistaina, 31. maaliskuuta.

Karanteeniin he joutuivat, koska Leenalla oli nuhaa.

– Kävin aika kuumana, kun ymmärsin, mitä tapahtuu. Olisin halunnut mennä kotiin vapaaehtoiseen karanteeniin, Järvenpää kertoo.

Järvenpää kertoi Facebookissa tänään torstaina, että he pääsivät onnekseen kotiin karanteeniin ja että Tuutilta otetusta näytteestä ei löytynyt koronaa.

Pariskunta oli lähtenyt karkauspäivänä Suomesta lennolle, jonka määränpää oli eteläamerikkalaisen Argentiinan pääkaupunki Buenos Aires ja risteilyalus Celebrity Eclipse, joka lastattiin enimmäkseen amerikkalaisilla ja eläkeläisillä.

Matkustajia oli Järvenpään mukaan noin 2 500. Kahden viikon risteily venyi kuukaudeksi, jonka lopussa ei ollut varmuutta siitä, mihin maahan tai satamaan risteilyalus edes pääsisi rantautumaan. Tarkoitus oli, että risteily olisi päättynyt Chileen 15. maaliskuuta, mutta toisin kävi.

Maaliskuun puolivälissä koronavirus oli edennyt pandemiaksi, eikä potentiaalista koronapesäkettä haluttu laskea maihin Chilessä.

– Saatiin kyllä täydennystä tavaroihin ja lääkkeisiin. Laivahan oli täynnä eläkeläisiä, joten lääketäydennykset tulivat tarpeeseen, Järvenpää naurahtaa.

Chilen edustalla kelluessa meni pari päivää, kunnes tuli tieto, että Yhdysvaltain länsirannikolla San Diegossa maihinpääsy onnistuu.

Risteily-yllätys: koronaa myös aluksella

Kalifornian lounaiskulmassa, aivan Meksikon rajalla sijaitsevaan San Diegoon laskeutui helpottuneita matkalaisia. Sitten tulivat uutiset: kolmelta risteilyaluksen miehistön jäseneltä ja yhdeltä matkustajalta oli todettu koronavirustartunta.

– Näin jälkikäteen ajatellen on mahdollista, että 2 500 ihmistä on ollut vaarassa saada tartunnan. En tiedä, miten heidän matkansa jatkui, onko heidät eristetty tai pantu karanteeniin, Järvenpää kertoo.

Ruokatavaroita pöydällä.
Aamupala karanteenipaikassa. Kuva: Juhani Järvenpää

Järvenpää ja Tuutti pääsivät jatkamaan matkaansa kanssa lentokoneella Los Angelesista Frankfurtin kautta Suomeen, sillä heillä oli onnea matkassa.

– Jos nämä koronatapaukset olisivat tulleet julki ennen San Diegoa, emme me olisi pois päässeet! Vieläkin olisimme siellä laivalla.

Maailman merillä seilaa muitakin risteilyaluksia, jotka lähtivät liikkeelle ennen kuin koronapandemia käytännössä pysäytti kansainvälisen matkustajaliikenteen.

Vastaanotto Helsinki-Vantaalla "kuin dystopiasta"

67-vuotias Juhani Järvenpää kuvailee lentoa Frankfurtista Suomeen vähän erilaiseksi lennoksi.

Isossa romanialaisessa koneessa oli vain 20 matkustajaa. Sitä edeltäneellä lennolla kone oli ollut täynnä, eikä Los Angelesin kentän väki muistuttanut ketään turvaväleistä. Frankfurtissa matkustajat sullottiin täpötäyteen lentokenttäbussiin ennen terminaalia, mutta lentoasemalla puolestaan muistutettiin kovaäänisesti turvaväleistä.

Koneessa jaettiin lappusia, joissa kysyttiin nuhasta, yskästä ja hengenahdistuksesta. Järvenpään naisystävällä oli siinä vaiheessa pieniä nuhaoireita.

Suomen päässä lentoaseman matkalaukkuhallissa vastassa oli tasavälein useampikin sairaanhoitaja maskeissaan ja suojapuvuissaan sekä Järvenpään mukaan todella jämerän kokoisia vartijoita. Hallista oli sermeillä erotettu tila, jossa matkustajia jututettiin.

– Sairaanhoitajat näyttivät aika hurjilta, vain silmät näkyivät. Tunnelma oli kuin jostain dystopiasta, Järvenpää kuvailee.

Naiselta otetaan koronavirusnäytettä.
Leena Tuutilta otettiin koronanäyte, joka oli negatiivinen. Kuva: Juhani Järvenpää

Ja sitten äkättiin, että Leena Tuutilla on nuha.

Pariskunta vedettiin syrjään sermien taakse, puhuttiin tarkemmasta tutkimuksesta, kerättiin laukut. Kohtelu oli ystävällistä ja jämäkkää. Ulkona odotti tila-auto, joka kyyditsi karanteenimajoitukseen. Siellä vastassa oli sairaanhoitajia, jotka kertoivat, mitä tapahtuu ja mitä tullaan tekemään, eli koronavirustestit molemmille.

– Aamulla otettiin näyte Leenalta, minua ei lopulta testattu ollenkaan, Järvenpää ihmettelee.

Hän kertoo olevansa oireeton. Tuutilla puolestaan päätä särki ja yskitti, mutta kuumetta ei kuitenkaan ollut.

– Koronatesti on ihan kamala, tuntuu kuin puikko työnnettäisiin aivoihin asti, kuvailee Tuutti testinottoa.

Ylellinen risteilijäruoka vain muisto

Karanteenimajoituksen säännöt ovat tiukat. Ulos huoneesta ei ollut asiaa muutoin kuin maski naamalla ja hanskat kädessä. Sama homma, kun ruokaa tuotiin huoneeseen, maski ja hanskat on oltava myös ruoan vastaanottajalla. Ja turvaväliä oli pidettävä.

– Neljä ruokaa sai päivässä, ja annokset olivat kyllä isoja. Mutta kyllähän se muistutti sairaalaruokaa, kun tulee maailmasta, jossa on nauttinut ylellistä risteilijäruokaa kuukauden verran, hymähtää Järvenpää.

Ja tosiaan, kaikki tuotiin huoneeseen, mitään ei saanut hakea itse.

Ruoka-annos.
Keskiviikon pääruoka, viipaleperunoita ja lohta. Kuva: Juhani Järvenpää

Keskiviikkona pääruokana oli viipaleperunoita ja lohta. Iltapalaa Järvenpää kuvaili säälittäväksi, aamupalaa puolestaan vähän pieneksi.

Hän muistelee vielä matkallelähtöä karkauspäivänä. Aikaa, jolloin koronatartuntoja ei tiettävästi ollutkaan muualla kuin Kiinassa.

– Ajattelimme olevamme parhaassa mahdollisessa suojassa ihan toisella puolella maailmaa. Aina kun olimme yhteydessä Suomeen, kuulimme, että täällä on paljon vaikeampaa.

Suosittelemme