Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

SM-liigaseurojen toimitusjohtajat avoimina Yle Urheilun kyselyssä karmaisevasta taloustilanteesta: "Tärkeintä on selviytyä kesän yli"

Moni liigaseura on saanut todeta, miten ensi kaudeksi suunnitellut kasvuennusteet ovat kääntyneet hetkessä päälaelleen.

KooKoo
KooKoo nousi kesken jääneen liigakauden yllätysjoukkueeksi. Kuva: AOP
Jussi Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jääkiekon SM-liigaseurat ovat analysoineet jo nopeasti koronaviruspandemian vaikutuksia seuraavan kauden talousnäkymiin. Porin Ässät tuli ensimmäisenä julkisuuteen synkkien talousennusteidensa kanssa ja Yle Urheilun tuore kysely liigan toimitusjohtajille kertoo lisää seurojen kivuliaista talousnäkymistä.

Liigaseurojen mahdolliset kasvuennusteet ovat pysähtyneet hetkessä. Liikevaihdot putoavat merkittävästi, kun esimerkiksi seurojen yhteistyökumppanuuksista putoaa merkittävä osa pois suomalaisyritysten talousvaikeuksien takia. Myös toteutumattomat pudotuspelituotot tältä keväältä rokottavat monen seuran taloutta kovalla kädellä.

Koronaviruksen kurimuksessa ja nopeasti muuttuneessa taloustilanteessa monet liigaseurat käyvät armotonta kamppailua seuraavan kauden läpiviemiseksi kunnialla.

– Emme missään nimessä jatka kasvu-uralla vaan liikevaihtomme pysähtyy. Siitä lähtee pois jo minimissäänkin 20-30 prosenttia. Voi olla, että liikevaihtomme putoaa puoli miljoonaa euroa, KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa laskee.

– Meidän arviomme liikevaihdon pudotuksesta liikkuu samassa mittakaavassa kuin Ässillä eli miljoonassa eurossa, Rauman Lukon seurapomo Timo Rajala toteaa.

Myös JYPin toimistolla ennusteet lähitulevaisuuden talouden kuvasta ovat synkät.

– On selvää, että menetykset tulopuolella ovat isoja. Tuoreiden laskelmien mukaan yhteistyökumppanuuksistamme putoaa pois yli 30 prosenttia. Puhutaan miljoonasta eurosta, jopa päällekin, JYPin Risto Korpela maalaa oman seuransa tylyjä lukuja Yle Urheilun kyselyssä.

– Kaikkein suurin toive on nyt se, että kausi voisi alkaa syksyllä ajallaan, Korpela toteaa.

SM-liiga
Tapparan tulevaisuuden näkymät ovat synkentyneet. Kuva: AOP

Moni liigaseura on saanut todeta vain parin viikon sisällä, kuinka ensi kaudeksi suunniteltu kasvuennuste on kääntynyt täysin päälaelleen.

– Järkikin sanoo, että liikevaihto putoaa tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa. Olimme alunperin budjetoineet ensi kauteen puolen miljoonan euron kasvun, mutta tiedossa lienee puolen miljoonan euron pudotus, Tapparan toimitusjohtaja Mika Aro sanoo.

Turun Palloseuran toimitusjohtaja Santtu Jokinen menee mietteliääksi oman seuransa talousnäkymistä koronapandemian keskellä.

– Meillä liikevaihto putosi jo täksi kaudeksi yli 20 prosenttia eikä jatkossakaan ole luvassa mitään kasvuennustetta. Emme kestä jatkossa uutta 20-25 prosentin laskua liikevaihtoomme, Jokinen tunnustaa.

Lappeenrannan SaiPassa ensi kauden taloudellinen pelastusoperaatio on käynnissä joka päivä.

– Jos liikevaihtomme putoaa 20-25 prosenttia, olemme suurinpiirtein oikeassa mittakaavassa. Varaudumme lisäsäästöihin ja yritämme reagoida koko ajan vallitsevaan tilanteeseen. Tärkeintä on, että seuramme selviytyy kesän yli, toimitusjohtaja Jussi Markkanen sanoo suoraan.

Risto Jalo
Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo. Kuva: Marko Melto / Yle

Kaikkia pyydetään tarvittaessa talkoisiin

Viisi liigaseuraa ovat jo aiemmin ilmoittaneet yt-neuvotteluista sekä mahdollisista lomautuksista. Lomautukset eivät ole kohdistuneet urheilupuolen ammattilaisiin eli valmentajiin, urheilutoimenjohtajiin, pelaajakoordinaattoreihin, fysiikkavalmentajiin eikä huoltajiin. Tämäkään ammattilaisten ryhmä ei välttämättä ole lomautuksilta turvassa.

– Hoidamme ensin velvoitteemme huhtikuun loppuun asti. Kaikkien on oltava nyt talkoissa mukana. Tässä tilanteessa ei vapaamatkustajia voi olla mukana. Teemme tarvittavat toimenpiteet, jotta saisimme rahat riittämään, Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo valottaa.

Joissakin liigaseuroissa tunnusteluja myös urheilutoiminnan sopeutustoimista on aloitettu.

– Seurassamme kaikki varmasti ymmärtävät missä tilanteessa nyt ollaan. Olemme jo keskustelleet sopeutustoimista ja samassa veneessä me kaikki olemme, KalPan toimitusjohtaja Toni Saksman sanoo.

– Leikkuri käy jollakin tasolla, se on varmaa. Keskusteluja on jo käyty urheilupuolen henkilöjen kanssa, KooKoon Sakari Välimaa jatkaa.

Ässät 2006 seisomakatsomo
Porin Ässien kannattajia lippuineen. Kuva: AOP

Porin Ässissä kommentit ovat tässä vaiheessa erittäin varovaisia.

– Korostan, ettei mitään päätöksiä olla tehty. Jos siihen tilanteeseen jouduttaisiin niin pyrkisimme viimeiseen asti paikalliseen sopimiseen tilanteen ratkaisemiseksi, toimitusjohtaja Mikael Lehtinen valottaa.

Vaasan Sportin toimitusjohtaja Tomas Kurtenin mukaan vaasalaisseurassakin ollaan valmiita sopeutustoimiin, jos yhteiskunnan poikkeuksellinen tilanne sitä vaatii.

– Tässä on kyseessä koko Suomen isoimmat talkoot sotien jälkeen. Niiltä ei voi välttyä mikään ammattiryhmä, ei urheilu eikä mikään muukaan. Varmasti kaikkien ammattiryhmien on tehtävä koviakin säästötoimia, Kurten toteaa.

Seurojen taloudenkuva juuri nyt?

Yle Urheilu kysyi liigaseurojen toimitusjohtajilta myös mahdollisimman todenmukaista kuvaa talouden tilastaan seuraavan SM-liigakauden osalta. Vaihtoehtoina olivat luonnehdinnat "kontrollissa", "paha" vai "kriittinen".

Viisi toimitusjohtajaa kommentoi oman seuransa tilannetta toistaiseksi "kontrollissa olevaksi".

Suurin osa, yhdeksän toimitusjohtajaa luonnehti seuransa tilaa sen sijaan "pahaksi" vallitsevassa tilanteessa, kun koko yrityselämä on pysähdyksissä ja yhteistyökumppanuuksien luonti täysin jäissä.

Yhden toimitusjohtajan mukaan seura elää "kriittistä" aikaa omassa taloudessaan seuraavaa liigakautta odotellessa.

Porin Ässien toimitusjohtaja Mikael Lehtinen tiivistää hyvin oman seuransa tilanteen, joka sopii varmasti yhteen myös muiden SM-liigaseurojen kanssa.

– Selviytymistaistelua käydään koko ajan ja strategia-arvioita tehdään seuran sisällä joka viikko, Lehtinen painottaa.

Lue myös:

Kommentti: Ei ole mitään takeita, että SM-liigassa pelaa 15 joukkuetta, kun sarja joskus käynnistyy

Yllätysjoukkue KooKoon Matt Caito on Liigan paras puolustaja

Leijoniinkin murtautunut Anrei Hakulinen siirtyy Lukkoon – Urheilujohtaja hehkuttaa: "Hän on yksi parhaista"

Jääkiekko-TPS kasasi väkivahvan johtonyrkin – Westerlund puheenjohtajaksi

Suosittelemme sinulle