Hyppää sisältöön

Kysely: Suomalaisten mielialat ovat pysyneet positiivisina koronakriisin keskellä – "Vaikea ennakoida, milloin taloushuolet alkavat näkyä"

Taloustutkimuksen tekemässä kyselyssä näkyi, että tulojen ja koulutuksen kasvaessa myös koronakriisin vaikutus elämään koettiin suuremmaksi.

Kuvassa viisi ihmistä kävelee poispäin kamerasta.
Taloustutkimuksen tekemän kyselyn perusteella koronaviruksen vaikutukset koettiin nuorten aikuisten keskuudessa raskaammin kuin vanhemmissa ikäryhmissä. Ne, joilla sosiaalinen elämä on vilkasta, kokivat suurempia vaikutuksia arkeensa.
Anna Näveri

Taloustutkimuksen teettämän kyselyn perusteella yli puolet kaikista vastaajista koki pärjäilevänsä vielä hyvin, ilman suurempia muutoksia elämässä. 11 prosenttia kaikista vastaajista oli jopa innostunut siitä, että kriisi voisi tarjota yhteiskunnalle mahdollisuuden uudistua.

Tämä voi kuulostaa joidenkin korvissa hämmentävältä, kun samaan aikaan työt voivat mennä alta, osalta ne menivät jo ja yrityksissä pelätään konkursseja. Se ei näkynyt kyselyn tuloksissa juurikaan, mikä yllätti myös kyselyn tehneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juha Rahkosen.

– Kokonaisuuden kannalta suomalaisten henkinen kestävyys on todella hyvä. Se ei ole mennyt huonompaan suuntaan kriisin edetessä ja pahin vaihe näyttäisi menneen jo ohi, Rahkonen summaa Ylen aamun haastattelussa.

Ylen aamussa niin ikään haastateltavana ollut Kirkon perheneuvonnan psykoterapeutti Anne Anttonen sen sijaan näkee, että pahin vaihe voisi vielä olla edessä.

– Alkuvaihe varmaan näyttääkin varmaan sen, että ihmiset kestää arjen. Vielä ei ole ollut se kohta, missä haettaisiin apua.

Grafiikka kuvaa kansalaisten tuntemuksia koronakriisiin liittyen.
Kuva: Taloustutkimus

Pieni osa kertoi olevansa romahtamisen partaalla

Vain yksi prosentti kaikista vastaajista kertoi olevansa jo romahtamisen partaalla.

– Tosin täytyy muistaa, että prosentti suomalaisia on jo noin 50 000 ihmistä, joten jos prosentti tai pari prosenttia suomalaisista kokee olevansa romahduksen partaalla, se on 100 000 ihmisen joukko ja aika iso asia, Rahkonen huomauttaa.

Naisissa romahdusta pelkääviä oli miehiä enemmän. Eri ikäluokkien välillä lukema vaihteli nollasta kahteen prosenttiin, mutta kotiäideissä ja -isissä romahduksen partaalla kertoi olevansa jopa kuusi prosenttia vastaajista.

Etenkin nuorissa aikuisissa oli niitä, jotka eivät oikein tätä tilannetta jaksaisi. Rahkonen kertookin, että nuoret, 18-24 vuotiaiden aikuisten ryhmä koki tilanteen raskaammin kuin esimerkiksi työttömät ja eläkeläiset.

Nuorilla esimerkiksi kesätyöt voivat olla vaakalaudalla, mutta myös sosiaalinen elämä muuten.

Grafiikka kuvaa kansalaisten tuntemuksia koronakriisiin liittyen.
Kuva: Taloustutkimus

Korkeassa asemassa olevat kokivat kriisin vaikuttaneen enemmän arkeensa

Lisäksi kysely osoitti, että mitä suuremmat tulot ja korkeampi koulutus vastaajalla oli, sitä enemmän hän koki koronakriisin vaikuttaneen elämäänsä. Maanviljelijöitä tai kainuulaisia työttömiä metsureita kriisi ei juuri hetkauttanut ainakaan vielä. Kotiäidit ja -isät puolestaan raportoivat selvästi muita enemmän vakavaa turhautumista.

Rahkosen mukaan suomalaisten mielen hyvän kestävyyden syitä voivat tässä vaiheessa olla jo entuudestaan hyvä luottamus valtioon ja valtion tulo apuun sekä valmiiksi pitkät etäisyydet toisiin ja suomalaisten jo aiemmin osoittama varautuminen kriisiin ja sen kestoon.

Yli 30 prosenttia vastaajista näki, että normaalijärjestykseen päästäisiin palaamaan 3-6 kuukaudessa. Yli 20 prosenttia vastaajista uskoo, että tilanne voisi jatkua yli kuusi kuukautta. Mielialojen kehittyminen jää nähtäväksi.

– On vaikea ennakoida, milloin taloushuolet alkavat näkyä kyselytutkimuksissa ihmisten mielialoissa. Joillain toimialoilla se toimeentulo on loppunut jo, kuten esimerkiksi joillain taiteen aloilla. Sitten kun tämä loppulasku alkaa näkyä, niin siellä se veri sitten punnitaan, Rahkonen tuumaa.

Lue lisää:

Tuhansien nuorten kesätyöt peruttu – Viveka Tiitolan, 22, unelma romahti viikossa: "Olin jo miltei toinen jalka Helsingissä"

Mielenterveyskuntoutujalle korona on kova paikka: "Pelkään henkeni puolesta" – osa terapiasta ja ryhmistä etänä tai peruttu, hoito voi ruuhkautua

Ravintolat sulkeutuvat ja hanapakkausviinejä myydään nyt hurjaa tahtia – Aiheuttaako koronavirus kalsarikännäilybuumin?

Suosittelemme sinulle