Hyppää sisältöön

Korkeakouluihin ennätysmäärä hakijoita, lähes 152 000 – tiedeministeri pitää valintakokeiden järjestämistä äärimmäisen tärkeänä

Myös kevään ensimmäisessä yhteishaussa hakijoita oli ennätysmäärä, yli 20 000. Pääsykokeet pyritään järjestämään.

Helsingin yliopiston kirjasto
Opiskelupaikkaa Helsingin yliopistosta tavoittelee noin 32 500 hakijaa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Marjatta Rautio

Yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin pyrkii tänä keväänä ennätysmäärä hakijoita. Keskiviikkona päättyneessä kevään toisessa yhteishaussa hakijoita oli lähes 152 000.

Ammattikorkeakouluihin pyrkii 92 000 hakijaa ja yliopistoihin lähes 60 000 hakijaa.

Eniten hakijoita pyrkii terveys- ja hyvinvointialoille, kauppa-, hallinto- ja oikeustieteisiin sekä tekniikan aloille.

Valtaosa hakijoista jää tänäkin vuonna vaille opiskelupaikkaa. Kevään toisessa haussa jaossa on 46 600 opiskelupaikkaa, joista ammattikorkeakouluissa 24 600 ja yliopistoissa noin 22 000.

Ensimmäistä kertaa yli puolet uusista korkeakouluopiskeilijoista valitaan toisen asteen todistusarvosanojen perusteella. Valintakokeella valittavien määrä on kuitenkin yhä suuri.

Todistusvalinnan tulokset on tarkoitus julkaista viimeistään 27. toukokuuta ja kaikki tulokset viimeistään 8. heinäkuuta.

Kosonen: Päätökset mahdollisista aikataulumuutoksista huhtikuun puoliväliin mennessä

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa torstaina, että valintakokeiden valmistelua jatketaan, vaikka tilanne on poikkeuksellinen koronapandemian vuoksi.

– Pääsykokeiden järjestäminen on äärimmäisen tärkeää hakijoiden yhdenvertaisuuden kannalta.

Pääsykokeet on tarkoitus järjestää pääosin toukokuun kahdella viimeisellä viikolla ja kesäkuun alussa.

– Ajankohta on hyvin lähellä, joten jos muutoksia koronatilanteen vuoksi tarvitsee tehdä, niin ne tulisi tehdä huhtikuun puoleen väliin mennessä.

Pääsykokeiden järjestäminen on äärimmäisen tärkeää hakijoiden yhdenvertaisuuden kannalta.

Tiede- ja kulttuuriministeri Henna Kosonen

– Mikäli muutoksia opiskelijavalinnan aikatauluihin tarvitaan, me valmistelemme niitä yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja Opetushallituksen kanssa yhdessä.

Aikatauluja voidaan muuttaa yhteisen valmistelun pohjalta.

Valintojen toteuttamiseksi valmistellaan erilaisia vaihtoehtoja. Kosonen sanoi, että opetus- ja kulttuuriministeriö tukee korkeakouluja kaikissa tilanteissa.

Hän korosti, että kaikissa ratkaisuissa otetaan huomioon hakijoiden terveys ja turvallisuus.

Ammattikorkeakoulut ovat peruneet huhtikuun alussa järjestettävät valintakokeet.

Lääketieteissä opiskelupaikoista kova kilpailu

Yliopistoissa kovin kilpailu aloituspaikoista on lääketieteissä, joissa yhtä aloituspaikkaa tavoittelee lähes kymmenen hakijaa.

Palvelualoilla ja yhteiskunnallisilla aloilla hakijoita on paikkoihin nähden yli kahdeksankertainen määrä.

Ammattikorkeakouluissa suhteellisesti vaikeinta on päästä opiskelemaan suuhygienisti- ja hammasteknikkokoulutukseen. Niihin on yli 16 hakijaa aloituspaikkaa kohden.

Vähiten hakijoita suhteessa aloituspaikkoihin on tekniikan aloilla sekä ammattikorkeakouluissa että yliopistoissa.

Ensimmäisessä haussa paljon hakijoita ulkomailta

Myös kevään ensimmäisessä haussa opiskelupaikkaa tavoitteli ennätysmäärä hakijoita. Taidealojen koulutuksiin ja vieraskielisiin koulutuksiin oli yli 20 000 hakijaa.

Taideyliopistoon heistä pyrkii noin 3 700 ja vieraskielisiin koulutuksiin vajaat 17 000 hakijaa. Hakijoista yli puolet oli muita kuin Suomen kansalaisia.

Kevään ensimmäisessä haussa tarjolla oli 4 700 aloituspaikkaa, joista kaksi kolmasosaa ammattikorkeakouluissa ja loput yliopistoissa.

Lue myös:

Ammattikorkeakoulut peruvat huhtikuun pääsykokeet koronan vuoksi – tilalle valintatehtäviä verkossa, todistusvalinta pääväylä

Yliopistojen pääsykokeet eivät näillä näkymin ole vaarassa – koronavirus otetaan huomioon valintakoetiloissa

Koronavirus voi vaikuttaa korkeakoulujen pääsykokeisiin – Yliopistojen rehtorineuvoston puheenjohtaja: "On haettava ratkaisuja opiskelijoiden ehdoilla"

Katso, mihin korkeakouluihin oli vaikeinta päästä ja mille alalle pääsi helpoiten – taidealalla tiukkaa, tekniikkaan vähiten tungosta

Suosittelemme sinulle