Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Koronatilanteen kurittama yrittäjä pettyi kaupungin linjaan ja irtisanoi vuokrasopimuksensa – kunnat kohtelevat talousahdingossa olevia yrittäjiä eri tavoin

Esimerkiksi Helsinki antaa monen alan yrittäjille vapautuksia vuokranmaksusta, Tampere tarjoaa toistaiseksi vain lisää maksuaikaa.

Yrittäjä Reetta Muranen, Studio Reetta Muranen.
Valokuvaaja ja yrittäjä Reetta Muranen toivoisi Kangasalan kaupungilta enemmän vastaantuloa vaikeassa taloustilanteessa. Kuva: Antti Eintola / Yle
Tuomas MacGilleon
Avaa Yle-sovelluksessa

Kangasalan keskustassa valokuvastudiota pitävä yrittäjä Reetta Muranen on pulassa. Poikkeuksellinen kevät on tyhjentänyt kalenterin töistä.

– Rippijuhlia ja muita sesonkikuvauksia on peruttu, ja esimerkiksi kesän hääkuvaukset ovat täysi mysteeri. Uusia kuvatilauksia tehdään tällä hetkellä hyvin vähän.

Kulut ovat kuitenkin ennallaan, suurimpana niistä studiotilan vuokra. Kiinteistön omistaa Kangasalan kaupungin vuokrataloyhtiö.

Muranen otti vuokranantajaan yhteyttä ja kysyi mahdollisuutta tilapäiseen vuokranalennukseen vaikeassa taloustilanteessa.

– Pyysin vuokran puolittamista, mutta siihen ei suostuttu. Tiedustelin asiaa sen jälkeen vielä kaupungilta, josta kerrottiin, että linja on tämä.

Kangasalan kaupunki vahvistaa tiedon.

– Tulimme asiaa pohdittuamme siihen tulokseen, että emme myönnä vuokranalennuksia yrittäjille, elinkeinoyhtiö Business Kangasalan toimitusjohtaja Päivi Kuusivaara sanoo.

Kuusivaaran mukaan päätöksen perusteena on kunnassa toimivien yrittäjien ja muiden vuokralaisten tasapuolinen kohtelu.

Alennuksen sijaan kaupunki myöntää liiketilojensa ja -tonttiensa vuokralaisille pyydettäessä lisää maksuaikaa.

– Maksuaikaa saa vuoden loppuun tai pidempäänkin, jos tarvitsee. Emme aio periä korkoja tai laittaa ketään perintään, Kuusivaara kertoo.

Lempäälä tarjoaa vuokranalennusta

Naapurikunta Lempäälä on valinnut toisenlaisen linjan.

Kunnan omistamassa kiinteistössä vuokralaisena toimiva yrittäjä Marika Ritala-Mäkinen kertoo, että häneen otettiin yhteyttä henkilökohtaisesti.

– Tuttu kunnan edustaja soitti, tiedusteli tilannettani ja kertoi mahdollisuudesta anoa toimitilan vuokran puolittamista kolmen kuukauden ajanjaksolle.

Sisustus- ja tilasuunnittelijana itsensä työllistävälle Ritala-Mäkiselle sekä ele että konkreettinen rahallinen apu olivat tärkeitä.

– Vuokranalennus helpottaa omaa ja perheen taloutta nyt kun kaikki on seisahduksissa, eikä tiedä miten tilanne muuttuu kevään edetessä.

Lempäälän kunta perustelee omaa lähestymistapaansa sillä, että jotain piti tehdä nopeasti.

Elinkeinoyhtiön toimitusjohtajan mukaan yrittäjien ahdinko tuli selväksi, kun muutama kaupungin kiinteistöissä vuokralla olevista yrittäjistä otti yhteyttä ja kertoi vaikeuksistaan.

– Päätimme hakea kunnanhallitukselta hyväksynnän vuokrahuojennuksille ja soittaa yrittäjät läpi, jotta tavoitamme ne, joiden liiketoimintaan koronavirusepidemia on iskenyt kovimmin, Lempäälän Kehitys oy:n toimitusjohtaja Kari Löytty kertoo.

Vuokralaisten tekemiä hakemuksia käsitellään parhaillaan. Löytyn mukaan vuokranalennusta on hakenut ja tulee saamaan noin 20–25 yrittäjää.

Yrittäjä Marika Ritala-Mäkinen, Luovisio
Suunnittelutoimisto Luovision yrittäjä Marika Ritala-Mäkinen kiittelee Lempäälän kuntaa yrittäjien hyväksi tehdyistä toimista. Kuva: Antti Eintola / Yle

Kaikki kunnat tekevät omat päätöksensä

Kuten esimerkit Pirkanmaalta osoittavat, kuntien käytännöt tukea koronavirusepidemian koettelemia yrittäjiä ovat tällä hetkellä hyvin erilaisia.

Isoista kaupungeista Tampere ilmoitti tukevansa talousvaikeuksiin joutuneita yrittäjiä antamalla heille Kangasalan tavoin pyydettäessä lisää korotonta maksuaikaa – tosin vain kesäkuun loppuun asti.

Mahdollisiin vuokranalennuksiin tai maksuvapautuksiin Tampereen kaupunki ei ota vielä kantaa.

Sen sijaan Helsingin kaupunki on jo tehnyt päätöksen, joka vapauttaa monta yrittäjää kevään vuokramaksuista. Huhtikuun alussa voimaan tulleen vuokravapautuksen piiriin kuuluu paljon toimialoja, jotka kärsivät koronavirusepidemian aiheuttamasta asiakaskadosta.

Kuntien lisäksi vuokrahuojennusten antamista pohtivat myös yksityiset vuokranantajat.

Esimerkiksi kiinteistöihin sijoittavat isot eläkeyhtiöt Ilmarinen ja Varma ovat kertoneet myöntävänsä hallituksen päätöksellä suljetuille ravintoloille väliaikaisia vapautuksia vuokranmaksusta.

“Voi olla vaikea löytää uusia vuokralaisia”

Kangasalla Reetta Muranen ei tarttunut kaupungin tarjoukseen saada lisää maksuaikaa kevään vuokriin.

– Taloustilanne on liian epävarma velan ottamiseen, vaikka se olisikin korotonta. Jos kesäsesongin työt peruuntuvat, ei talvella ole varaa maksaa vuokrarästejä.

Muranen päätyi lopulta irtisanomaan vuokrasopimuksensa.

– Päätös oli pakko tehdä nyt, koska liiketilan irtisanomisaika on kolme kuukautta.

Odotettavissa olevan hiljaisen kesäkauden jälkeen on aika etsiä valokuvastudiolle uusi liiketila. Se ei välttämättä ole enää keskustassa.

Muranen kertoo, että kun hän valitsi itselleen liiketilaa seitsemän vuotta sitten, näkyvä sijainti kadunvarsipaikalla oli vielä hyvin tärkeää asiakkaiden löytämiseksi. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet.

– Valokuvaamoiden markkinointi on siirtynyt sosiaaliseen mediaan, mikä käytännössä tarkoittaa, että voin etsiä studiolle edullisemman liiketilan.

Muranen ihmettelee kaupungin valitsemaa linjaa. Hänen mukaansa päätös saattaa osoittautua huonoksi paitsi yrittäjien, myös kaupungin itsensä kannalta.

– Tiedän muutamia muitakin yrittäjiä, jotka ovat päätyneet irtisanomaan vuokrasopimuksensa. Tässä taloustilanteessa kaupungin voi olla vaikea löytää uusia vuokralaisia.

Suosittelemme