Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Yle Urheilun tiedot: Hupenevat tv-rahat ajavat useita SM-liigaseuroja kurimukseen – salainen sopimus ja huono kriisivalmius herättävät närää

Telia ja SM-liiga neuvottelevat parhaillaan siitä, mitä seurauksia kesken jäänyt kausi tarkoittaa taloudellisesti. Monen liigaseuran osalta tilanne ei näytä hyvältä.

Raksilan jäähalli
Kuva: Tomi Hänninen
Jussi Paasi
Avaa Yle-sovelluksessa

Jääkiekon SM-liigakausi päättyi koronaviruspandemian vuoksi ennenaikaisesti. Pääsylippu- ja oheismyyntitulojen katkeaminen aiheutti heti merkittäviä rahallisia tappioita jokaiselle seuralle. Ison loven joukkueiden talouteen tekee lisäksi se, ettei seurojen kassaan kilahda normaalia määrää euroja SM-liigan rahakkaasta tv-sopimuksesta.

Telia on maksanut SM-liigalle tv-oikeuksista vuosittain noin 23 miljoonaa euroa. Seuraa kohden summa on siis noin 1,5 miljoonaa euroa. Se on taannut varsinkin pienemmille organisaatioille tärkeän taloudellisen selkärangan.

SM-liiga ja Telia käyvät parhaillaan neuvotteluja siitä, mitä kesken jäänyt kausi tarkoittaa euroissa. Osapuolet yrittävät päästä jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen pääsiäiseen mennessä tai heti sen jälkeen.

Liigan osa neuvotteluissa on karu. Telia ei luonnollisesti ole halukas maksamaan pelaamatta jääneistä peleistä. Tämä tarkoittaa kuusinumeroista miinusta jokaiselle seuralle. Se syventää nyt vallitsevassa tilanteessa monen organisaation kriisiä entisestään.

Pahimmissa talousvaikeuksissa on Pelicans. Yle Urheilun tietojen mukaan lahtelaisseura oli ilmoittanut osalle organisaation työntekijöistä jo ennen koronavirustilanteen puhkeamista, että maaliskuussa se ei välttämättä pysty maksamaan palkkoja normaalisti.

Pelicans tiedotti maaliskuun puolivälissä aloittavansa yt-neuvottelut, jotka johtivat kolmen työntekijän irtisanomiseen. Neuvottelut koskivat Lahden Pelicans Oy:tä ja Pelicans Ravintolat Oy:tä. Irtisanomisten lisäksi muu yhtiöiden vakituinen henkilökunta lomautetaan enintään 90 päivän ajaksi.

Pelicansin lisäksi yt-neuvotteluista ovat kertoneet JYP, KalPa, SaiPa ja Lukko. Tv-rahojen pieneneminen kuristaa erityisen kovaa myös Mikkelin Jukureita ja Vaasan Sportia. Sarjan häntäpään joukkueista Turun Palloseura on turvassa niin kauan, kun Supercell-miljonäärit kannattelevat rahoillaan avokätisesti toimintaa.

Mailat.
Yle Urheilun lähteiden mukaan ei olisi suuri yllätys, jos Telia hankkiutuisi eroon SM-liigan oikeuksista ennen nykyisen sopimuksen päättymistä. Kuva: Tomi Hänninen.

Salainen sopimus ja huono varautuminen kriisiin hämmästyttävät

Useissa seuroissa on hämmästelty, ettei jääkiekon pääsarja ole varautunut riittävän hyvin niin sanottuihin force majeure -tilanteisiin. Kauden päättäneen koronaviruspandemian edessä SM-liiga oli luonnollisesti voimaton, mutta tv-rahojen turvaamiseksi moni seura olisi toivonut nykyistä järeämpiä vakuutuksia.

Närää on herättänyt myös, etteivät seurat tiedä tv-sopimuksen yksityiskohdista eivätkä nyt käytävistä neuvotteluista juuri mitään. Vain SM-liigan ylin johto tuntee tarkasti sopimuksen sisällön. Salainen tv-sopimus ja avoimuuden puute eivät herätä luottamusta. Seuroissa odotetaan pelonsekaisin tuntein, kuinka suuri miinus niiden kassavirtaan on vielä tulossa.

Jos joku viidestätoista liigaseurasta ajautuisi konkurssiin eikä pystyisi jatkamaan toimintaansa pääsarjassa, tilanne olisi SM-liigan näkökulmasta lähes katastrofaalinen. Liiga ja Telia ovat sopineet esitettävien otteluiden määrän tarkasti, aiempien tv-sopimusten tapaan. Jos yksi, tai jopa useampi seuroista putoaisi leikistä pois, SM-liiga ei pystyisi enää täyttämään sopimusvelvoitteitaan. Silloin Telia voisi halutessaan poistaa liigapelit tuotteidensa joukosta.

Kuusivuotisen jättisopimuksen arvo on yhteensä hurjat 138 miljoonaa euroa. Jokainen ymmärtää, kuinka suuri merkitys sillä on koko sarjalle. Sopimus alkoi kaudesta 2018–19, mutta huomionarvoista on, että Telian asema SM-liigan yksinoikeuden suhteen on sen jälkeen muuttunut merkittävästi.

Telia osti Bonnier Broadcastingin, joka omistaa suomalaisen MTV:n, ruotsalaisen TV4:n ja urheilukanava C Moren. Euroopan komissio hyväksyi kaupan viime marraskuussa. EU asetti kuitenkin kaupan ehdoksi, että Telian on lisensoitava muun muassa jääkiekon SM-liigan kanavapaketti reiluin ja yhtäläisin ehdoin kaikille muillekin teleoperaattoreille ja tv-jakelijoille.

Kiekkopiireissä spekuloidaan, haluaisiko Telia jatkaa kallista sopimusta, jos SM-liiga ei pystyisi täyttämään velvoitteitaan. Telialla on nyt oikeudet esimerkiksi Ruotsin jääkiekon pääsarjaan SHL:ään, joka on SM-liigaa paljon merkittävämpi tuote. Yle Urheilun lähteiden mukaan ei olisi suuri yllätys, jos Telia hankkiutuisi eroon SM-liigan oikeuksista ennen nykyisen sopimuksen päättymistä.

Lue myös:

SM-liigaseurojen toimitusjohtajat avoimina Yle Urheilun kyselyssä karmaisevasta taloustilanteesta: "Tärkeintä on selviytyä kesän yli"

Kommentti: Ei ole mitään takeita, että SM-liigassa pelaa 15 joukkuetta, kun sarja joskus käynnistyy

SM-liigan pelaajamarkkinat jäätyivät täysin – KooKoo käy sopimusneuvottelut loppuun, Ässät keskeytti ne jo aikoja sitten: "Onneksi reagoimme ajoissa"

Pelicansilta tylyjä uutisia: irtisanomisia ja pitkiä lomautuksia

Suosittelemme sinulle