Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Koronarajoitukset tukkivat huumereitit – vankila varautuu paljastamaan vankien kiljun valmistuksen ja lääkekaupan

Vankiloissa on entistä tiukemmat rajoitukset, jotka ovat vaikuttaneet huumekauppaan.

Kylmäkosken vankilan julkisivu.
Kuva Kylmäkosken vankilasta, jossa on entisestään rajoitettu vankien elämää muiden vankiloiden tavoin. Kuva: Miikka Varila / Yle
Anu Leena Koskinen,
Antti Palomaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronaviruksen tuomat rajoitukset näkyvät monin tavoin vankiloissa. Vankilat käytännössä suljettiin pari viikkoa sitten koronatartuntojen leviämisen estämiseksi.

Rajoitukset vähentävät samalla esimerkiksi huumausaineiden kulkeutumista vankiloihin.

Vankiloiden muurien sisäpuolella tapahtuva huumekauppa on isoa bisnestä ja todellinen ongelma. Nyt korona on sulkenut rajoja ja huumeista alkaa olla pulaa kaduilla, Yle kertoi keskiviikkona.

Keskusrikospoliisin erikoistutkija kertoi samalla, että huumereittien katkeaminen näkyy vankiloissa jo nyt oireiluna ja levottomuutena. Hän oli huolissaan sekä vankien että henkilökunnan turvallisuudesta.

Akaan Kylmäkosken vankilan johtaja Harri Rämö sanoo, että on vaikea arvioida vielä tarkkaan rajojen sulkemisen vaikutusta huumeiden saatavuuteen vankiloissa. Vankila varautuu muiden päihteiden käytön lisääntymiseen.

– Valmistaudumme siihen, että kiljun valmistus saattaa lisääntyä.

Lääkkeitä ruvettu jemmaamaan

Rämö kertoo, että vankiloissa yleisin tapa käyttää huumeita on lääkkeiden väärinkäyttö ja niitä saa edelleen lääkärin reseptillä. Myös Subutexin käyttö niin pillereinä kuin laastareinakin on yleistä.

– Silmämääräisesti näkee, että lääkärin määräämiä lääkkeitä on ruvettu jemmaamaan. Joko kyseinen henkilö käyttää ei-ohjeiden mukaan tai toinen vanki, Rämö sanoo.

vankisellien ovia, riihimäen vankila
Arkistokuva Riihimäen vankilasta. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Vuoden alussa Suomessa käynnistynyt oikeudenkäynti paljasti, kuinka suurta huumekauppa on vankiloissa.

Pelkästään Riihimäen vankilassa takavarikoitiin viime vuoden aikana 91 000 euron edestä Subutex-tabletteja. Yhden Subutex-tabletin hinta vankilassa on oikeudenkäynnin todistajan mukaan 150 euroa.

Rajoitukset katkaisivat reitit

Eniten huumeiden tuloa vankilaan rajoittaa nyt se, että koronaviruksen vuoksi vangeille ei tällä hetkellä myönnetä poistumislupia eikä perhetapaamisia. Kylmäkosken vankilan johtajan Rämön mukaan ne ovat yleisimmät reitit, joita kautta vankiloihin kulkeutuu kiellettyjä aineita.

– Tiedossa on muita reittejä ja niihin kohdistetaan valvonta- ja kontrollitoimia.

Myös kaikki ryhmätoiminta on lopetettu. Pastori, sosiaalityöntekijä ja päihdetyöntekijä tapaavat esimerkiksi Kylmäkosken vankilassa vain yksittäisiä vankeja kerrallaan. Kukaan vapaaehtoistyöntekijä ei pääse nyt vankilaan.

Poliisi voi käydä vankilassa esimerkiksi kuulustelemassa vankeja, myös asianajajien vierailut on sallittu, kunhan vankiin pidetään turvaväli. Asianajaja kuuntelee vankia joko pleksin läpi tai sitten niin isossa huoneessa, että turvaväli onnistuu.

Kylmäkosken vankilan raja-aita.
Kuva: Miikka Varila / Yle

Kylmäkosken vankilan johtaja Harri Rämö arvioi, että aiemmin myönnettyjen oikeuksien menettäminen on raskasta vangeille.

– Toistaiseksi ilmapiiri on kuitenkin ollut rauhallinen. Kaikki ymmärtävät, että tämä on meidän kaikkien edun mukaista.

Vangeilla on nyt tiukka osastojako. Saman osaston vangit tekevät töitä ja syövät yhdessä.

– Onneksi vielä toistaiseksi vangit ovat käyneet ulkoilemassa ja on kuntosalit käytössä.

Osassa vankiloita kuntosalit on suljettu.

Rangaistuksia pyritään lykkäämään

Ylen tekemän kyselyn mukaan vankilat olivat ainakin viime viikonloppuun mennessä vielä välttyneet koronalta.

Ylen suurimpiin vankiloihin tekemän kyselyn perusteella vankilanjohtajien isoin huoli on se, että suuri määrä vartijoita ja vankeja sairastuu yhtä aikaa.

Tämä voi johtaa siihen, että vangeille pystytään vain toimittamaan ruoka selleihin ja järjestämään ulkoilu.

Sairastuneet vangit eristetään selliin tai osastoille. Valtakunnallinen vankisairaala Hämeenlinnassa voi ottaa sairastuneita hoitoon, mutta tehohoito joudutaan todennäköisesti tekemään siviilisairaaloissa.

Hallitus esitti tällä viikolla uusien ehdottomien vankeusrangaistusten täytäntöönpanon lykkäämistä väliaikaisesti.

Jos eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen, ehdottomien vankeusrangaistusten ja sakon muuntorangaistusten täytäntöönpano siirtyy elokuulle.

Oikeusministeriö on jo aiemmin päättänyt lyhyiden vankeusrangaistusten ja sakon muuntorangaistusten täytäntöönpanon lykkäämisestä 19. kesäkuuta asti. Asetus koski alle puolen vuoden mittaisia rangaistuksia.

Näillä muutoksilla vankien määrää voitaisiin vähentää yhteensä 300–400 nykyisestä noin kolmesta tuhannesta.

Lue lisää:

Hallitus haluaa lykätä uusien ehdottomien vankeusrangaistusten aloitusta elokuulle – koronaviruksesta voi tulla iso ongelma vankiloille

Ylen kysely: Vankilat välttyneet vielä koronalta, mutta valmistautuvat kiristämään toimia – pahin pelko, että vartijat ja vangit sairastuvat yhtä aikaa

Rajojen sulkeminen sekoitti huumekauppareitit ja pula aineista näkyy jo kaduilla – Poliisi: "Väkivalta todennäköisesti lisääntyy"

Oma koodikieli, tullimaksut, Kinder-munien uusiokäyttöä – näin rikollisjengit pyörittävät huumekauppaa vankilan muurien sisäpuolella

Suosittelemme