Hyppää sisältöön

Kasvosuojista pulaa Riihimäellä – Sotejohtaja: "Emme pysty noudattamaan ministeriön antamia ohjeistuksia"

Kasvosuojia käytetään Riihimäen kotihoidossa nyt hengitystieoireisten asiakkaiden luona. Oireettomien asiakkaiden kotikäynneillä henkilökunnan suojaamiseen ei riitä varusteita.

Riihimäen sosiaali- ja terveystoimessa on nyt käytettävissä noin 4 000 suojusta, joita tarvitaan oireisten asiakkaiden hoitoon. Tarve olisi noin 15 000 suojaimelle kuukaudessa. Kuva: Helen Sessions / Alamy

Pula suojavarusteista estää kuntia toteuttamasta sosiaali- ja terveysministeriön tiistaina antamaa ohjeistusta (siirryt toiseen palveluun) kotihoidon työntekijöiden suojauksesta.

Ohjeistuksen mukaan kotihoidossa on käytettävä koronavirusepidemian aikana hengityssuojainta asiakkaan suojaamiseksi mahdolliselta henkilökunnan kantamalta taudilta.

Terveiden ja oireettomien asiakkaiden kanssa voidaan käyttää kertakäyttöistä kirurgista suu-nenäsuojusta tai kertakäyttöistä kankaista suojainta. Hengitystieinfektioon sairastunutta hoidettaessa tai avustettaessa on lisäksi käytettävä suojakäsineitä sekä suojatakkia tai esiliinaa.

Riihimäen sosiaali- ja terveysjohtajan Jouni Sakomaan mukaan uuden ohjeistuksen toteuttaminen on mahdotonta. Pelkästään Riihimäen kotihoito tarvitsisi kuukaudessa käyttöönsä noin 15 000 suu-nenäsuojusta. Koko Kanta-Hämeen kotihoidon tarve kuukaudessa olisi 100 000 suojusta.

Riihimäen sosiaali- ja terveystoimessa on tällä hetkellä käytettävissä noin 4 000 suojusta, joita tarvitaan oireisten asiakkaiden hoitoon. Tiedossa ei ole, milloin suojuksia saataisiin lisää.

– Käytännössä emme pysty noudattamaan ministeriön antamia ohjeistuksia, Sakomaa sanoo Riihimäen kaupungin tiedotteessa.

Suojainpulaa kaikkialla

Riihimäen sosiaali- ja terveystoimessa on yritetty hankkia suojaimia eri tahoilta. Siinä ei ole kuitenkaan onnistuttu, sillä niistä on tällä hetkellä pulaa sekä valtakunnallisesti että maailmanlaajuisesti.

Nyt kaupunki pyrkii ratkaisemaan tilanteen maakunnallisen yhteistyön kautta. Lisäksi Kanta-Hämeen kunnat tutkivat mahdollisuutta tilata kankaisia suusuojia. Riihimäelläkin aiotaan noudattaa uusia ohjeita heti, kun suojaimia saadaan riittävästi.

– Suojainasia ahdistaa niin asiakkaita, läheisiä kuin henkilökuntaakin. Toivomme malttia ja ymmärrystä tässä vaikeassa tilanteessa. Teemme parhaamme asian ratkaisemiseksi, Sakomaa sanoo tiedotteessa.

Tartuntavaaran vähentämiseksi Riihimäen sosiaali- ja terveystoimi on muokannut kotihoidon hoitajarinkejä siten, että yhden asiakkaan luona käyvien eri hoitajien lukumäärä vähenee. Uudet hoitajaringit otetaan käyttöön ensi viikolla.

Jo aikaisemmin on kotihoidon toimistolla vähennetty työtiloissa asiointi minimiin tartuntavaaran ehkäisemiseksi.

Lue lisää:

Selvitimme, mistä hengityssuojaimia vielä saa – Tukku avaa verkkokauppansa kuluttajille, apteekit ja tavaratalot lupaavat täydennystä lähipäivinä

Suosittelemme sinulle