Ajoneuvoja on poistettu liikennekäytöstä vilkkaasti maaliskuun loppupuolella. Viestintä- ja liikenneviraston erityisasiantuntijan Vesa Virkkusen mukaan kasvu ei selity pelkästään tavanomaisilla talviajoneuvojen poistoilla.
– Poistojen määrän nousuun vaikuttaa varmasti moni asia, mutta kyllä korona selittää osaltaan tilannetta. Ihmiset liikkuvat nyt vähemmän.
Tilastoista selviää, että poistoja on tehty loppukuusta reilusti enemmän kuin alkukuukaudesta. Hallituksen päättämät liikkumista rajoittava toimenpiteet ovat tulleet asteittain voimaan kuun loppua kohti.
Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Niemisen mukaan poikkeustilanne tulee todennäköisesti vaikuttamaan siihen, että autoja poistetaan väliaikaisesti liikennekäytöstä normaalia enemmän. Autojen käyttötarve vähenee, kun töitä tehdään paljon etänä ja lomautukset vievät työpaikkoja alta.
Taloustilanteen nopea muutos näkyy myös autokaupoilla. Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan uusien autojen tilausten määrä on romahtanut lähes 80 prosenttia normaaliin tasoon verrattuna maaliskuun viimeisellä viikolla.
Missä tilanteessa ajoneuvo kannattaa ottaa pois liikennekäytöstä?
Ajoneuvon poisto liikenteestä maksaa viisi euroa, ja takaisin käyttöönotto on ilmainen eli todennäköisesti monella lyhytaikainenkin poisto on kannattavaa, jos jatkuvaa käyttöä autolle ei ole.
Yleispätevää nyrkkisääntöä siihen, milloin käytössä oleva auto kannattaa laittaa ns. seisomaan, on vaikea antaa. Ajoneuvojen kustannukset vaihtelevat sen verran paljon.
Kulut kuitenkin juoksevat, vaikka autolla ei ajaisi metriäkään. Jokainen ajoneuvon omistaja maksaa ajoneuvoveroa, liikennevakuutusta sekä mahdollisesti myös vapaaehtoista kaskovakuutusta.
Esimerkiksi yleisestä dieselkäyttöisestä perheautosta, Skoda Octaviasta, veroa saa pulittaa yli 600 euroa vuodessa, sillä dieselillä kulkevista henkilöautoista maksetaan myös käyttövoimaveroa. Päivää kohti se tekee yli puolitoista euroa.
Pienemmällä autolla, esimerkiksi bensiinikäyttöisellä Renault Cliolla, ajoneuvovero on huomattavasti pienempi, keskimäärin reilut 150 euroa vuodessa, joten päiväkohtainen kustannus jää alle 50 senttiin.
Liikennekäytöstäpoisto vaikuttaa myös vakuutuskustannuksiin. Vaikutus riippuu siitä, millainen sopimus on, ja se kannattaa tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä.
Todennäköisesti sieltäkin on mahdollista saada mukavasti säästöä, sillä moni maksaa pakollisen liikennevakuutuksen ohella myös vapaaehtoista kaskovakuutusta.
Muista palauttaa auto takaisin liikennekäyttöön ennen kuin starttaat seuraavan kerran
Jos auton poistaa liikennekäytöstä, se pitää muistaa käydä klikkaamassa takaisin käyttöön Liikenne- ja viestintäviraston eli Traficomin sivuilla. Asia saattaa helposti unohtua, muistuttaa Autoliiton Pasi Nieminen.
– Säästö menee hukkaan monelta vuodelta, jos sattuu jotain tai jää kiinni luvattomasta ajelusta.
Väärinkäytöksistä seuraa vähintään 1000 euron lisävero. On myös hyvä varmistaa, miten kotipaikkakuntasi suhtautuu kadunvarsilla seisoviin, liikennekäytöstäpoistettuihin autoihin. Esimerkiksi Helsingissä kadunvarsipysäköinnit on varattu vain liikennekäytössä oleville ajoneuvoille.
Lue lisää:
Lue uusimmat uutiset koronaviruksesta tästä artikkelista
Aiheesta voi keskustella maanantaihin kello 23.00:een asti.