Hyppää sisältöön

Ysiluokkalaisten arviointiin ei tule poikkeuskeväänä muutoksia, vaikka korona ajoi oppilaat etäopetukseen

Vastuu poikkeusolojen huomioimisesta arviointiin on kunnilla ja kouluilla.

Nykyiset kasiluokkalaiset ovat ensimmäisiä peruskoulunsa päättäviä nuoria, joiden päättötodistukseen arvosanakriteerien yhdenvertaisuusuudistus vaikuttaa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Opetushallitus on ohjeistanut, että peruskoulun arvosanat annetaan tänä vuonna normaaleiden arviointikriteerien mukaan siitä huolimatta, että oppilaat käyvät koulua etänä.

Käytännössä koulut ja kunnat saavat itse päättää, miten ne huomioivat oppilaiden osaamista poikkeusoloissa.

Jo nyt käytössä olevat arviointiperusteet antavat mahdollisuuden paikalliseen ja oppilaskohtaiseen joustoon myös normaalioloissa.

Opetushallituksen opetusneuvoksen Erja Vitikan mukaan opetushallitus ei halunnut sekoittaa peruskoulua päättävien ysiluokkalaisten omia tavoitteita päättöarvioinnin suhteen.

–Teimme ohjeistuksen erityisesti ysiluokkalaisia ajatellen. Emme halunneet sotkea koulujen toimintaa valtakunnallisilla linjauksilla, Vitikka toteaa.

Tilannetta tasoittaa sekin, että kouluvuosi oli jo pitkällä ennen etäopetukseen siirtymistä, joten oppilailla on Vitikan mukaan jo hyvä käsitys arvosanojensa tilanteesta.

Kaikki saadaan opetettua varsinkin peruskoulunsa päättäville

Vitikan mukaan etäopetus vaikuttaa sisällön puolesta onnistuvan niin, että kaikki opetussuunnitelmaan kuuluvat asiat saadaan opetettua myös tänä keväänä.

– Erityisesti yläasteilla vaikuttaa olevan hyvät valmiudet ja materiaalit etäopetukseen siirtymiseen.

Opetushallituksen mukaan on tärkeää, että poikkeusoloissa käytetään mahdollisimman paljon samoja opetusmateriaaleja kuin ennen nykyisiä järjestelyjä.

Etäopetuksena toteutetun loppukevään ei pitäisi Vitikan mukaan aiheuttaa normaalia enempää oppilaiden jäämistä luokalle tai tarvetta ylimääräiselle opetukselle.

– Kunnilla ja kouluilla on mahdollisuus joustaa opetuksessa niin, että asiat saadaan ratkaistua ilman normaalia enempää luokalle jäämistä, Vitikka toteaa.

**Lue myös: **10 kysymystä kevään opetuksesta: Järjestetäänkö kevätjuhlat ja mitä tehdä, jos kotona tulee riitaa tietokoneista?

Suosittelemme sinulle