Hyppää sisältöön

Posti: Pakettien kotiinkuljetukset kovassa kasvussa koronaepidemian vuoksi – uusia pakettiautomaatteja avataan koko ajan

Koronan takia Postin kuljettaja ei normaalista poiketen luovuta pakettia vastaanottajalle käteen, vaan soittaa ovikelloa ja asettaa lähetyksen oven eteen.

Postin työntekijä pakettiautomaatilla.
Yksittäisiä pakettiautomaatteja on jouduttu nyt sulkemaan, koska ne sijaitsevat suljetuissa kiinteistöissä. Arkistokuva vuodelta 2017. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Anniina Nirhamo

Pakettien kotiintoimitusten kysyntä ponkaisi kovaan kasvuun, kun hallitus otti käyttöön valmiuslain. Valtionyhtiö Postin mukaan (siirryt toiseen palveluun)toimitettavien pakettien määrä on ollut jonain päivinä yli nelinkertainen. Posti on pakettipalveluiden markkinajohtaja Suomessa.

Posti kertoo varautuneensa kasvupiikkiin ja pystyneensä hoitamaan lisääntyneen kysynnän poikkeustilanteesta huolimatta. Käsiteltävien pakettien ennakoitua suurempi määrä kuitenkin aiheuttaa vuorokauden mittaisia jakeluviiveitä pieneen osaan paketeista.

Lisäksi verkkokaupan kampanjat aiheuttavat hetkellistä ruuhkaa.

Postin asiakaskanavista vastaava johtaja Kaisa Ilola kertoo sähköpostitse, että noutopisteet ja pakettiautomaatit ovat kovalla käytöllä, mutta täyttyminen on hetkittäistä ja paikallista.

– Meillä on valmius avata lisänoutopisteitä joulun tapaan ja tilapäisesti sellaista olemme jo yksittäisessä paikassa käyttäneetkin.

Pääkaupunkiseudulla osa paketeista joudutaan ohjaamaan muualle kuin lähimpään noutopisteeseen pakettien suuren määrän vuoksi.

Yksittäisiä pakettiautomaatteja on jouduttu sulkemaan, koska ne sijaitsevat suljetuissa kiinteistöissä, kuten yliopistorakennuksissa.

Ilola kertoo, että uusia pakettiautomaatteja avataan koko ajan ja uusi paikkoja etsitään. Myös olemassa olevista automaateista rakennetaan isompia sitä mukaa, kun lisätilaa löytyy.

Miten Posti varautuu koronaan?

Koronan takia Postin kuljettaja ei normaalista poiketen luovuta pakettia vastaanottajalle käteen, vaan soittaa ovikelloa ja asettaa lähetyksen oven eteen. Kuljettaja ei myöskään pyydä vastaanottajalta allekirjoitusta.

Posti on myös pidentänyt pakettien säilytysaikaa aiemmasta seitsemästä päivästä 21 päivään. Pidennetty säilytysaika jatkuu valmiuslain voimassaolon ajan ja sen tarkoituksena on varmistaa, että kaikki ehtivät hakea pakettinsa koronaepidemian vaikutuksista huolimatta.

Kotiin jakelun helpottamiseksi Posti on myös uudistanut varausjärjestelmäänsä. Kalenterista voi valita haluamansa kotiintoimituksen ajankohdan tai vaihtoehdon, jossa paketti jätetään ovelle, vaikka asiakas ei olisi kotona.

Kaisa Ilola sanoo, että Postin noutopisteiden ja pakettiautomaattien käyttäminen on yhtä turvallista.

– Noutopisteisiin on jo lisätty ja ollaan lisäämässä vielä enemmän pleksisuojia, allekirjoituksia ei oteta kosketusnäyttöihin ja pintoja desinfioidaan jatkuvasti. Myös automaattiemme lukkopinnoista huolehditaan jatkuvasti.

Onko nouto myymälästä turvallinen?

Vähittäiskauppa Verkkokauppa.comilla on suuren verkkokaupan lisäksi neljä myymälää, jotka ovat toistaiseksi auki normaalisti. Verkkokaupan toimitusvaihtoehto nouto myymälästä tuo myymälöihin väkeä jonoiksi asti.

Markkinointi- ja viestintäjohtaja Seppo Niemelä kertoo, että noutopisteen suhteen on tehty erilaisia pohdintoja, mutta vielä ei ole ratkaistu sitä, voisiko sen esimerkiksi siirtää sisätiloista ulos.

Niemelän mukaan Verkkokauppa.com pyrkii saamaan asiakkaita käyttämään eri toimitusvaihtoehtoja ja tilaamaan tuotteet esimerkiksi kotiovelle.

– Olemme pyrkineet aktiivisesti viestimään kuluttajille eri toimitusvaihtoehdoista. Se on asiakkaan oma valinta, mitä toimitustapa haluaa käyttää.

Myymälöissä turvatoimina on muun muassa lisätty lattiaan tarroja, jotka ohjeistavat turvavälistä sekä tilattu kassoille pleksejä sekä henkilökunnalle pisaravisiirejä.

Lue myös:

Korona mullisti kaupan arjen Eurajoella: työpäivät ympäripyöreitä, koska asiakkaat löysivät verkkokaupan – Paikallisetkin tarjoavat jo apua

Koronan yllättävä seuraus: Webkamerat loppuivat monista verkkokaupoista jopa parissa päivässä, kun suomalaiset siirtyivät etätöihin

Käsisaippua, makeiset ja ruoka käyvät kaupaksi myös netissä – pohjalaiset nettikaupat vielä odottavaisia koronaviruksen vaikutuksista

Suosittelemme sinulle