Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Etävirpominen pelastaa pääsiäisperinteen poikkeusaikanakin – lähetä kuva, miten virpojat tänä vuonna hoitavat hommansa

Parvekkeellakin voi tulla tuoreeksi ja terveeksi. Turvavälivaatimus tuottaa myös keksintöjä video- ja kirjevirpomisesta.

Etävirpominen pelastaa pääsiäisperinteen poikkeusaikanakin
Päivi Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Palmusunnuntain virpojat eivät voi tänä vuonna kyläillä ovensuissa ja eteisissä. Poikkeusaika ei kuitenkaan estä versioimasta vanhaa perinnettä oloihin sopivaksi.

Turkulainen kerrostaloasukas Eija Luoto on seurannut uutisista, miten väki Italiassa ja Espanjassa on tullut korona-aikana parvekkeille yhteisöllisyyden nimissä – monenlaisistakin syistä. Miksei myös virvottavaksi?

– Kahdeksanvuotias tyttärentyttäreni suri kovasti, että hän ei pääse tänä vuonna virpomaan.

Luoto ajatteli myös vanhuksia, jotka yleensä pääsiäisen aikaan ilahtuvat, kun virpojat käyvät ovella.

– Meidänkin taloyhtiössämme asuu sen ikäisiä ihmisiä, jotka ovat tällä hetkellä suljettuja kotiin. Mikäs sen mukavampaa kuin järjestää hyvä mieli sekä lapsille että aikuisille.

Eija Luoto ideoi etävirpomisen, joka sopii myös korona-aikaan.
– Virpominen merkitsee minulle mummona paljon. Olen aina palmusunnuntaina oikein odottanut ovikellon soimista, kertoo etävirpomisidean äiti Eija Luoto. Kuva: Päivi Leppänen / Yle

Koulun lukumummonakin tunnettu Eija Luoto ilmoitti postiluukuista tipauttamillaan lapuilla, että kerrostalon pihalle saapuu pikkuvirpojia. He jättävät vitsaksensa alaovelle, ja virpomispalkan voi heittää parvekkeelta alas. Kaikille asukkaille oli selvää, että pysytään parvekkeilla, pihalle ei tulla.

Niska kenossa, yläviistoon

Betaniankadun 10:n taloyhtiössä innostuttiin kokeilemaan jo perjantaina, miten etävirpominen parvekkeille onnistuu. Ja onnistuihan se!

Luodon tyttärentytär, 8-vuotias Anna Salakari saapui kavereineen. Mukana olivat Annan ikätoveri Viola Lithonius, 10-vuotias Isabella Kirvelä Nkulu ja hännänhuippuna 6-vuotias Lukas Lithonius.

Käytännössä autosta putkahti ulos noita, pupu, kissa ja Harry Potter. Kaikilla kädessään vasut ja vitsakset.

Lapset virpoivat niska kenossa, yläviistoon.

Osa asukkaista heitti parvekkeelta virpomispalkaksi suklaa- ja lakupatukoita sellaisenaan. Joku oli pakannut kiitoksensa muovipussiin. Yhdeltä parvekkeelta lähti pärekori alas pitkin köysirataa.

Niko Vähäsarja laittaa virpomispalkkiot korilla köyttä pitkin lapsille pihaan.
Kiipeilyä harrastava Niko Vähäsarja keksi heti, miten virpomispalkka saadaan alas lapsille. Kuva: Päivi Leppänen / Yle

– Tuli ensimmäisenä mieleen, miten saadaan karkit laskettua virpojille. Kiipeilyharrastukseni takia on kaikenlaista köysitavaraa, ja niillekin tuli nyt käyttöä, kertoo taloyhtiön puheenjohtaja Niko Vähäsarja.

Hänen mielestään Eija Luodon ajatus etävirpomisesta toimii hienosti, sillä nyt kaivataan erilaisia ideoita piristämään ihmisiä.

Lapset saavat virpomispalkkansa pärekorissa köyttä pitkin parvekkeelta.
Viola Lithonius, Isabella Kirvelä Nkulu, Anna Salakari ja Lukas Lithonius kuvailivat etävirpomiskokemustaan kummalliseksi ja erilaiseksi. Kuva: Päivi Leppänen / Yle

"Oli se vähän kummallista"

Millainen oli sitten itse virpojien kokemus?

– Oli se vähän kummallista, mutta silti kivaa, tuumasi Viola Lithonius alias Porkkanakylän Pupu.

– Tuntui se erilaiselta, mutta oli tosi mukavaa, että pääsimme virpomaan, sanoi Anna Salakari alias Luutakylän Noita.

– He saivat kuulla virpomislaulun ja nähdä meidän asut, iloitsi Isabella Kirvelä Nkulu alias Luutakylän Kissa.

Kahdeksanvuotias Viola Lithonius virpoi tuoreeks, terveeks.
– Olen ollut ennenkin virpomassa ja pukeutunut nimenomaan pupuksi, kertoi 8-vuotias Viola Lithonius. Kuva: Päivi Leppänen / Yle

Leveistä hymyistä pystyi lukemaan, mikä merkitys virpomisperinteellä on lapsille. He pukivat sen helposti myös sanoiksi.

– Halusimme antaa hyvän mielen muille ihmisille ja itsellemme. Ja piristää toisten päivää virpomisoksilla.

Videovirpojia ja pitkulaisia kirjeitä

Etävirpomisajatuksen ympärille kehittyi myös Facebook-ryhmä nimeltään Etävirpojat – iloa pääsiäiseen. Sen tarkoituksena on kartoittaa etävirpojia ja etävirpomispaikkoja sekä jakaa vinkkejä etävirpomisen toteutukseen.

– Sinne tuli muun muassa vinkki, miten lapset ovat tehneet pitkänmallisia kirjeitä, joissa on höyheniä. Kyllä virpominen voi tulla kirjekuoressakin, Eija Luoto toteaa.

Tai sitten virpojat voivat tulla virvottavien luokse videoyhteyden välityksellä. Jos kerran on etätöitä ja etäkoulua, niin nyt on myös etävirpomista.

Ortodoksisten nuorten liitto on ohjeistanut verkkosivullaan, miten pandemiankin aikana voi virpoa, kunhan keksii turvallisia tapoja.

Miten teillä ratkaistiin se, että tänä vuonna ei voi mennä oville virpomaan? Kuvat etävirpomisesta piristävät taatusti kaikkien palmusunnuntaita. Voit lähettää kuvia alla olevan linkin kautta. Julkaisemme ne tämän jutun yhteydessä.

Katso Ylen kuvajoukkoistuksen säännöt täältä.

Suosittelemme