Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Australian maastopaloissa loukkaantuneita koaloja on alettu palauttaa luontoon – "On aika antaa niiden olla taas koaloja"

Australiassa toivotaan, että vapautetut eläimet alkavat lisääntyä.

Pelastustyöntekijä koala sylissään Kangaroo Islandilla
Tämä koala pelastettiin maastopaloista Kangaroo Islandilla tammikuussa 2020. Kuva: David Mariuz / EPA
Paula Tapiola
Avaa Yle-sovelluksessa

Australian tuhoisista maastopaloista on kulunut kuukausia, ja paloista pelastettuja koaloja on nyt alettu palauttaa luontoon, kertoo yleisradioyhtiö ABC.

Nestehukasta ja palovammoista kärsineitä koaloja on hoidettu muun muassa Port Macquarien koalasairaalassa Uudessa Etelä-Walesissa. Sairaalasta levisi ympäri maailman kuvia koaloista, joille annettiin ensiapuna happea ja nesteytystä.

Palovammoja saanutta koalaa hoidetaan Port Macquarien koalasairaalassa.
Palovammoja saanutta koalaa hoidettiin Port Macquarien koalasairaalassa marraskuussa. Kuva: Nathan Edwards / AOP

– Palon jälkeen niillä ei ollut mitään syötävää, ei mitään juotavaa. Ne kärsivät, sairaalan johtaja Cheyne Flannagan sanoi yleisradioyhtiö ABC:lle marraskuussa.

Liekit tuhosivat tuolloin Lakes Innesin luonnonsuojelualuetta, joka on yksi Uuden Etelä-Walesin tunnetuimpia koala-alueita. Sieltä sairaalaan tuotujen koalojen palovammat puhdistettiin, voideltiin ja sidottiin.

Yksi ensimmäisistä sairaalassa hoidetuista koaloista nimettiin Anweniksi. Se sai käpäliinsa kirkkaanpinkit siteet, jotka viimein on otettu pois.

– Sen palovammat ovat parantuneet ja kynnet kasvaneet takaisin, joten on aikaa antaa sen olla taas koala, Cheyne Flannagan sanoo ABC:lle.

Se on viettänyt kuukautensa koalasairaalassa maaten hiljaa korissaan. Mutta torstaina se palautettiin takaisin asuinalueelleen ja pääsi kiipeämään eukalyptuksen latvaan.

Palon jäljet näkyvät yhä Lakes Innesin luonnonsuojelualueella, mutta Flannagan uskoo koalojen pärjäävän siellä hyvin.

– Täällä on hyvää kasvillisuutta, ja sitä on riittävästi niiden ravitsemiseksi. Olemme tosi onnellisia, hän sanoi.

Luonnonsuojelualueelle palautettiin koalanaaras poikasineen, toinen naaras ja nuori uros. Ne vapautettiin viereisiin eukalyptuspuihin. Toiveena on, että koalat alkavat lisääntyä.

– Voi pojat, tätä nuorta urosta odottaa iso yllätys lähikuukausina, Cheyne Flannagan toteaa.

Port Macquarien koalasairaalassa on hoidettu kaikkiaan viitisenkymmentä koalaa. Noin puolet niistä vapautetaan lähipäivinä luontoon, kertoo Metro-lehti. Joukossa on seitsemän poikasta.

Arviolta 5 000–10 000 koalaa kuoli maastopaloissa Etelä Uudessa-Walesissa. Luvut vastaavat jopa kolmasoaa alueen koalakannasta.

Lue lisää:

Koalojen määrä moninkertaistui eläinsairaalassa Australian maastopalojen vuoksi – Yle tapasi Thommon, joka palaa jatkuvasti hoitoon klamydian takia

Australian luontotuhot alkavat paljastua – Joki muuttui tuhkamönjäksi, monien eläinlajien koko elinalue palanut

Australian maastopaloissa pelastettu kuuluisa koala kuoli – Koaloja on yhä vähemmän monesta syystä, palot pahentavat tilannetta

Suosittelemme