Hyppää sisältöön

Sosteri muistuttaa lemmikkien omistajia varautumaan mahdolliseen omaan sairastumiseen poikkeustilanteessa

Omistajan kannattaa tehdä lista lemmikeistään, ja asettaa se asunnon sisälle ulko-oven läheisyyteen.

Lemmikkieläimille tulisi aina olla tiedossa varahoitopaikka esimerkiksi omistajan sairastumisen varalta. Kotona tulee olla myös varastot eläimen ruokaa ja lääkkeitä, ja tarjolla tarpeeksi juomavettä lemmikille muutaman päivän ajaksi. Kuva: Matti Myller / Yle

Lemmikkieläinten omistajien kannattaa viimeistään nyt kartoittaa, mihin oma lemmikki voi mennä väliaikaiseen hoitoon.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosterin valvontaeläinlääkärit muistuttavat eläinten omistajia huolehtimaan varautumisesta poikkeustilanteessa.

On suositeltavaa tehdä asunnosta löytyvistä lemmikeistä lista. Tämän listan voi kiinnittää näkyvälle paikalle talon sisällä ulko-oven läheisyyteen, esimerkiksi eteisen seinään.

– Listasta esimerkiksi ensihoito saa tiedon kaikista asunnossa olevista eläimistä. Samalla hän pystyy tarvittaessa ilmoittamaan ilman hoitajaa jäävistä eläimistä omistajan ilmoittamalle hoitajalle tai eläinsuojeluviranomaisille, valvontaeläinlääkäri Tiiu Järvensivu sanoo Sosterin tiedotteessa.

Valvontaeläinlääkäri voi listan avulla ottaa huomioon kaikki talouden lemmikit saapuessaan auttamaan niitä. Samaan listaan kannattaa kirjoittaa myös mahdollisen hoitajan tai jonkun läheisen yhteystiedot.

Omakotitalossa asuvien kannattaa varmistaa myös, että listasta löytyy yhteystiedot ihmisille, joilla on talon vara-avaimet hallussaan.

Eläinsuojelun resursseja suojeltava poikkeustilanteessa

Poikkeustilanteessa eläinsuojeluviranomaisen resurssit voivat olla ylikuormittuneet ja apua voidaan joutua säästämään eniten apua kaipaaville. Sen takia lemmikkien omistajien kannattaa etsiä varahoitopaikat itse, jos vain mahdollista.

Ilman poikkeustilannettakin vastaava varautuminen on hyvä olla olemassa jokaisessa eläintaloudessa.

Kotona tulisi myös pitää eläimille riittävästi rehua, sekä lääkettä, jos eläin on jatkuvalla lääkityksellä.

Jatkuvasti tarjolla pitää olla puhdasta juomavettä, joka hätätapauksessa riittää muutaman päivän ajaksi.

Mikäli eläinsuojeluviranomaiselle tulee tieto ilman hoitoa jääneestä lemmikistä, pyritään sille järjestämään väliaikainen hoitopaikka mahdollisimman pian. Hoitokustannukset koituvat normaaliin tapaan omistajan maksettavaksi.

Suosittelemme sinulle