Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kirjojen aktiivilukijasta sukeutui äänikirjojen himokuuntelija –kirjastojen ollessa kiinni e-aineistoja lainataan ahkerasti

Sähköisenä lainataan sekä luettavia e-kirjoja että kuunneltavia äänikirjoja.

äänikirja
Tornion kirjastotoimenjohtaja Ville Jylhän mukaan kaikki e-palvelut ovat hyvin selkeäkäyttöisiä, eivätkä niiden käyttäminen vaadi kokemusta. Kuvituskuva. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle
Karoliina Marttala
Avaa Yle-sovelluksessa

Keminmaalainen Seija Vuoma tunnustaa hurahtaneensa äänikirjojen maailmaan. Eläkkeellä oleva Vuoma on aikaisemmin ollut aktiivinen kirjojen lukija, mutta vuoden alusta lukeminen on muuttunut kuuntelemiseksi.

Vuoma kertoo, että välillä pitää oikein hillitä itseänsä, että kirjojen kuuntelu ei mene ihan mahdottomaksi ahmimiseksi.

– Välillä tuntuu, että en malta edellistä kuunnella loppuun, kun pitäisi alkaa jo seuraavaa kuuntelemaan. Meinaa iskeä vauhtisokeus ja pitää rauhoitella itseään, Vuoma kuvaa.

Vuoman mukaan äänikirjan lukijan merkitystä ei voi kylliksi korostaa.

– Oma ehdoton suosikkini on Erja Manto. Kun on ollut hirveän huono lukija, niin minun on pitänyt jättää kuuntelu kesken.

Vuoman mukaan lukijan äänenpaino on tärkeä seikka.

– Jos tekstiä alkaa liikaa maalailemaan, niin se alkaa ärsyttämään. Se pitää osata lukea just niin hienovaraisesti, pikkusen elävästi, mutta ei liikaa, Vuoma luonnehtii.

E-aineistojen varaukset ja lainamäärät kasvussa

Sähköiset kirjat ovat nostaneet suosiotaan Lapissa poikkeusaikana. Kun kirjastot on suljettu, on entistä useampi opetellut käyttämään Lapin kirjastojen yhteisiä e-aineistoja.

Lapin kirjastoihin tuli parin viikon aikana yli 250 uutta e-aineiston käyttäjää. Varaukset e-aineistossa kasvoivat reilusti, samoin lainamäärät.

Esimerkiksi sähköisten kirjojen lainauspalvelussa Ellibsissä kävijämäärät kasvoivat noin 40 prosenttia.

Palvelut ovat helppokäyttöisiä

Sähköisenä lainataan sekä luettavia e-kirjoja että kuunneltavia äänikirjoja. Tornion kirjastotoimenjohtaja Ville Jylhän mukaa suosion kasvun myötä erilaisia e-aineistoja on saatavilla runsaasti.

– Lapissa on ollut 156 nimikettä viime vuonna ja niitä on nyt lisätty. Ellibsin kautta löytyy nyt 200 –300 nimikettä. Lisäksi kansalliskirjastolla on omansa ja e-kirjastosta pystyy katsomaan koko Suomen tarjonnan, joka laajentaa entisestään valikoimaa, Jylhä listaa.

Jylhän mukaan kaikki palvelut ovat hyvin selkeäkäyttöisiä, eikä niiden käyttäminen vaadi kokemusta.

– Sieltä vain valkkaamaan, mitä sattuu olemaan vapaana. Lisenssejä on rajattu määrä, niin kaikki ei ole heti saatavilla, Jylhä huomauttaa.

6.4. kello 9.48 Korjattu kirjoitusvirhe.

Suosittelemme