Hyppää sisältöön

Veren happitasoa mittaavat laitteet loppuivat kaupoista – Lääkäri varoittaa: "Lukema voi olla hyvä, vaikka hoitoon pitäisi hakeutua jo kiireesti"

Lääkärin mukaan koronavirusta sairastaessaan kannattaa mittarin sijaan kuunnella oireitaan.

Pienellä laitteella mitataan veren happiarvoa sormen päästä.
Veren happipitoisuus laskee perusterveellä ihmisellä hitaasti. Kuva: AOP
Saara Heiskanen

Apteekeista, tavarataloista ja verkkokaupoista on kevään aikana myyty loppuun veren happipitoisuutta mittaavat laitteet eli pulssioksimetrit.

Myyntipiikin syy näyttää olevan koronavirus, joka aiheuttaa osalle potilaista hengitysvaikeuksia.

– Normaalisti nämä ovat ihan marginaalituotteita, joita myydään toimipisteistä vain muutamia kuukausittain. Tämän kevään aikana varastomme on myyty nopeasti tyhjäksi. Emme osanneet varautua tällaiseen kysynnän kasvuun, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Iiris Räsänen Yliopiston apteekista.

Lääkäri ei suosittele laitetta koronan seurantaan

Kotikäyttöön myytävät pienet laitteet mittaavat veressä olevan hapen määrän sekä pulssin sormen päästä. Mittareita haalitaan nyt kenties kertomaan, milloin koronaa kotonaan potevan on syytä lähteä sairaalahoitoon.

Lääkärin mukaan mittariin luottaminen voi kuitenkin olla petollista.

– En suosittele tällaisen laitteen hankkimista koronan seuraamiseen. Mittari voi näyttää hyviä lukemia, vaikka oireet vaatisivat jo sairaalahoitoa, sanoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ensihoidon vastuulääkäri Tomi Kavasmaa.

Veren happipitoisuus laskee hyvin hitaasti silloinkin, kun hengittäminen muuttuu jostakin syystä vaikeaksi.

Esimerkiksi hengitystä pidättämällä voi Kavasmaan mukaan kokeilla, kuinka vaikeaa mittarin lukeman on saada laskuun.

– Normaalilukema on 95–100, ja eikä se tule sieltä helposti alas. Perusterveellä ihmisellä on kehossa varastossa happea niin paljon, hän toteaa.

Mittarin käyttäminen voi olla lääkärin mukaan hyödyllistä lähinnä hoidon seurantaan niille, joilla on vakava krooninen keuhkosairaus tai käytössään happirikastin.

– Heidänkin kohdallaan on hieman kyseenalaista, onko siitä hyötyä.

Jos happi ei kulje, sen huomaa

Happi ei siis häviä elimistöstä ilman, että sen huomaisi olossaan jo hyvissä ajoin ennen happiarvon laskemista. Hengitys alkaa automaattisesti tihentyä ja tuntua raskaalta.

Oireiden ilmaantuessa on hyvä olla yhteydessä terveyskeskukseen.

– Jos siinä vaiheessa aletaankin mittailla happiarvoa ja sieltä tulee hyvä lukema, mikä on hyvin todennäköistä, saatetaan avun hälyttämistä venyttää liian pitkään, Kavasmaa varoittaa.

Mittarin lukema saattaa lääkärin mukaan vaihdella myös esimerkiksi sen mukaan, ovatko sormet kylmät vai lämpimät.

Oireitakaan ei kannata tarkkailla liikaa

Kavasmaa näkee sekä happiarvon mittaamisen että yltiöpäisen oireiden seurannan ongelmallisena. Jos elämä pyörii oman olon jatkuvan tarkkailun ympärillä, alkaa koronaviruksen oireita helposti etsiä itsestään liiankin herkästi.

– Oireseurannan sijaan kannattaa mieluummin keksiä ihan muuta tekemistä. Kyllä ne oireet tulevat sieltä esiin, jos niitä on. Sairaalaan täytyy lähteä sitten, kun oireiden takia ei koe pärjäävänsä kotona.

Oman tai läheisen voinnin arviointiin saa tukea osoitteesta omaolo.fi tai puhelimitse omalta terveysasemalta. Akuuteissa tilanteissa, kun kotona ei koe enää pärjäävänsä, apua saa puhelimitse oman alueen terveydenhuollon päivystyksestä tai päivystysapunumerosta 116117.

Hätänumeroon 112 on Kavasmaan mukaan syytä soittaa, jos vointi huononee niin paljon, ettei jaksa liikkua, hengitys on todella raskasta ja puhuminenkin tuntuu haastavalta.

Suosittelemme sinulle