Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

"Vältä vilkkaita sisätiloja!" – kajaanilainen Puhti-supertietokone antoi tutkijoille vastauksen koronan leviämisestä ilmassa

Puhdin alustavien tulosten mukaan pärskeet leijuvat sisätilassa aiemmin tiedettyä pitempään.

Yskös leviää supertietokoneen animaatiossa.
Tutkimuksen video näyttää, miten yskös leviää ilmassa. Kuvakaappaus.
Sanna Kähkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronan leviämistä kajaanilaisella Puhti-supertietokoneella mallintaneet tutkijat kehottavat välttämään vilkkaita sisätiloja.

Alustavien tulosten mukaan virusta kantavat aerosolihiukkaset voivat säilyä ilmassa luultua pidempään, ja siksi vilkkaiden julkisten sisätilojen välttäminen on tärkeää. Samalla pienenee riski pisaratartuntaan, joka on koronaviruksen tärkein tarttumisväylä.

– Jos koronavirustartunnan saanut yskijä kävelee pois ja saman paikan lähistölle tulee toinen ihminen, koronavirusta sisältävät aerosolihiukkaset voivat päätyä tämän hengitysteihin, sanoo Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorinen.

Aalto-yliopisto, Ilmatieteen laitos, VTT ja Helsingin yliopisto tutkivat kukin tahollaan, miten yskiessä, aivastaessa tai jopa vain puhuessa ilmaan vapautuvat äärimmäisen pienet aerosolihiukkaset kulkeutuvat ilmavirran mukana.

Yhteistyössä syntyi myös video, jossa pärskäytys leviää ympäristöön.

Alustavien tulosten perusteella ei vielä voida tehdä uusia suosituksia, mutta tulokset korostavat jo annettujen suositusten tärkeyttä, sanoo THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane.

THL kehottaa ottamaan fyysistä etäisyyttä, yskimään hihaan tai nenäliinaan ja huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta. Sairaana tulee pysytellä kotona.

– On pidettävä niin iso turvaväli kuin mahdollista ja noudatettava virallisia ohjeistuksia. Mitä kauempana pysytään sen parempi. Alustavat tuloksemme vahvistavat siis jo kuultua viranomaisviestiä, sanoo Ville Vuorinen.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Suosittelemme