Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Sähkön hinta laskussa jo pidempään, korona painoi joidenkin yhtiöiden siirtohintoja – "nyt kannattaa kilpailuttaa"

Pienet verkkoyhtiöt toivovat suurempien seuraavan esimerkkiä.

Sähkölinja.
Sähkölinja vasten taivasta. Arkistokuva. Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Ari Welling
Avaa Yle-sovelluksessa

Sähkön hinta on viime kuukausina laskenut roimasti. Uusiutuvan energian projekteissa toimiva konsultti Esa Salokorpi on seurannut sähkömarkkinoita jo pitkään. 2000-luvun alussa Salokorpi toimi Jyväskylän Energia Oy:n hallituksen puheenjohtajana.

Hänen mukaansa sähköyhtiöillä on vaikeuksia nähdä, minne markkinat ovat koronakriisin jälkeen menossa. Myyntiin on ilmestynyt esimerkiksi uusia kuuden kuukauden mittaisia sopimuksia.

– Tähän saakka markkinoilla on tyypillisesti ollut vuoden ja kahden vuoden mittaisia kiinteähintaisia sopimuksia. Edullisimmat tarjoukset ovat nyt kuitenkin Spot-sidonnaisia, joissa hinta elää sähkön hinnan muuttuessa. Pörssihintaan sähkönsä hinnan sitoneet asiakkaat säästävät nyt rutkasti.

Salokorpi neuvoo kotitalouksia kilpailuttamaan sähkösopimuksensa.

– Jos edelleen ostaa omalta yhtiöltä sähköä toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella, on syytä tehdä asialle jotakin nopeasti. Jos nykyinen hinta ei ole markkinoiden kallein, niin ainakin hyvin lähellä sitä.

Saman vahvistaa Energiaviraston verkkopuolen johtaja Veli-Pekka Saajo. Sähkönkulutus on koronapandemian aikana laskenut Suomessakin merkittävästi.

– Ainahan sähkönmyyjä kannattaa kilpailuttaa. Sähkönmyyjillä on varmasti paineita laskea sähkön hintaa. Erityisesti Etelä-Suomessa talvikin on ollut leuto ja lämmityskulut kotitalouksissa pieniä.

Vihdoin myös siirtomaksuissa säästää – mutta vain tietyillä alueilla

Vaikka kuluttaja saisikin neuvoteltua itselleen edullisen sähkösopimuksen, pysyy sähkön siirtohinta lähes samana. Siirtoyhtiöillä on käytännössä monopoleja alueillaan.

– Moni valittaakin sitä, että siirtomaksut eivät pienene juuri ollenkaan vaikka kuinka säästää sähköä. Siirtohinnat ovat puhtaasti yhtiöiden päätettävissä. Energiavirasto valvoo hintoja jälkikäteen, sanoo Salokorpi.

Koronaepidemian edetessä muutamat verkkoyhtiöt ovat alentaneet sähkönsiirtomaksujaan. Viime viikolla Kokkolan Energiaverkot puolitti sähkönsiirtomaksunsa pariksi kuukaudeksi ja haastoi isot sähköyhtiöt mukaan talkoisiin. Muualla Keski-Pohjanmaalla toimiva Verkko Korpela ilmoitti kymmenen prosentin alennuksesta siirtohintoihinsa toukokuusta lokakuun loppuun.

Turku Energia puolestaan kertoi tänään puolittavansa sähkönsiirron perusmaksut puolen vuoden ajaksi.

Isot sähkönsiirtoyhtiöt, kuten Caruna ja Elenia eivät ole seuranneet perässä. Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa Caruna kertoi antavansa maksuvaikeuksissa oleville kuluttajille lisää maksuaikaa.

Energiavirasto valvoo sähkönsiirtomaksuja

Energiavirasto valvoo verkkoyhtiöiden hinnoittelua kokonaisuutena neljän vuoden jaksoissa. Mikäli siirtomaksuja on peritty enemmän kuin verkon ylläpito on laskennallisesti tullut maksamaan, joutuu yhtiö maksamaan rahoja takaisin.

Viraston tuorein valvontajakso päättyi viime vuonna ja valvontapäätöksiä annetaan syksyllä. Salokorpi vihjaa, että verkkoyhtiöillä voi olla paineita alentaa siirtohintoja.

– Jos joku yhtiöistä on perinyt liikaa siirtomaksuja, saattaa nyt olla hyvä hetki alentaa hintoja. Tulee se kuva, että hyvää hyvyyttään alennetaan, vaikka oikeasti siihen on painetta muutenkin.

Energiaviraston Saajo ei usko, että siirtomaksujen alennukset ja viraston valvontatulokset liittyvät suoranaisesti toisiinsa.

– Vain muutamilla yhtiöillä on meidän menetelmien kautta paineita laskea siirtohintoja. Uskon, että hintoja laskevat yhtiöt ja niiden omistajat haluavat olla mukana tukemassa kuluttajia tässä vallitsevassa tilanteessa.

Lue lisää:

Turku Energia puolittaa sähkönsiirron perusmaksut puolen vuoden ajaksi

Kokkolan Energia puolitti sähkönsiirtomaksut koronan takia ja haastaa isot sähköyhtiöt mukaan talkoisiin – "Haluamme näyttää mallia muille"

Hintakohauttaja Caruna kiittelee vuolaasti hallituksen sähköuudistusta – laskunmaksajat sättivät

Sähkön siirtohintojen laskua turha odottaa – ministeriö pyrkii kohtuullisuuteen

Suosittelemme sinulle