Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

STM:n ylijohtaja: Alamme tuottaa hoivakotien hoitajille kankaisia kasvosuojaimia

Varsinaisista hengityssuojaimista on huutava pula.

Nainen asettaa hengitysmaskia kasvoilleen.
Kuva: Derrick Frilund / Yle
Jari Strömberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukee kertoi maanantaina Ylen tv-uutisissa , että kuntien ja elinkeinoelämän kanssa on alettu virittää yhteistyötä kankaisten kasvosuojainten tuottamisesta.

Sillanaukeen mukaan niiden tarjoama suoja ei ole sama kuin niin sanottujen kirurgisten suojainten, mutta ne auttavat edes vähän.

Sillanaukeen mielestä kankaiset suojaimet auttavat ensisijaisesti vanhustenhuollossa olevia asiakkaita.

Kankaisilla suojaimilla pyritään vastaamaan "oikeiden" suojainten huutavaan pulaan. Muun muassa useissa vanhusten hoitokodeissa ei ole riittävästi suojaimia.

Ohjeistus vaatii suojaimia

STM:n antaman ohjeistuksen mukaan kotihoidossa on käytettävä koronavirusepidemian aikana hengityssuojainta asiakkaan suojaamiseksi mahdolliselta henkilökunnan kantamalta taudilta.

Ohjeistuksessa kerrotaan, että terveiden ja oireettomien asiakkaiden kanssa voidaan käyttää kertakäyttöistä kirurgista suu-nenäsuojusta tai pestävää kankaista suojainta, esimerkiksi huivia.

Kankaista suojainta käytetään ohjeen mukaan vain kerran, ja se pestään tai hävitetään käytön jälkeen. Kankaisten suojaimien käytöstä ja desinfioinnista on annettava henkilökunnalle ohjeet.

Pestävä kankainen suojus soveltuu käytettäväksi myös omaishoidossa ja riskiryhmiin kuuluvien vammaisten henkilöiden henkilökohtaisessa avussa.

Kuntaliitto patistaa toimiin

Nyt Kuntaliitto kehottaa kaikkia kuntia ja kuntayhtymiä selvittämään sosiaali- ja terveystoimen ja kuntien elinkeinotoimen yhteistyönä alueellaan ne yritykset, jotka voisivat pikaisesti käynnistää kankaisten suusuojainten valmistuksen.

Kuntaliiton mukaan paikallisista yrityksistä tehtävillä kankaisten suusuojainten suorahankinnoilla on mahdollisuus tukea paikallista elinvoimaa poikkeusoloissa.

Paikallinen tuotanto lyhentää toimitusketjuja ja parantaa suusuojainten saatavuutta ja turvaa korkeamman suojaustason suojainten riittävyyttä epidemian laajentuessa, Kuntaliitto toteaa maanantaina antamassa tiedotteessaan.

Juttua korjattu 12.4.2020 kello 17.00: Tarkennettu terminologiaa, kankaiset kasvosuojaimet eivät ole hengityssuojaimia.

Lue myös:

Suojavälinepula hoivakotien koronatartuntojen taustalla – Hoitajaliitto: "Hoitaja on ainut, joka tartuttaa koronaa potilaisiin"

Suosittelemme