Hyppää sisältöön

Kausityöntekijöiden maahantulosta valmistui linjaus

Maahan saapuvat työntekijät joutuvat kahden viikon karanteenia vastaaviin oloihin.

Työministeriön mukaan kriittisen ulkomaisen työvoiman maahantulo on varmistettava myös poikkeusoloissa. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Työ- ja elinkeinoministeriön asettama työryhmä on saanut valmiiksi linjauksen siitä, kuinka välttämättömiin työtehtäviin tulevien työntekijöiden maahantuloa poikkeusoloissa hoidetaan. Linjauksen mukaan kaikki maahan tulevat työntekijät ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin oloihin.

Työnantajien vastuulla on järjestää kuljetukset saapumispaikasta karanteenipaikkaan. Maahan saapuville työntekijöille toimitetaan koronaan liittyvät turvaohjeet etukäteen. Kausityöntekijöitä tarvitaan paljon etenkin alkutuotannossa, ja huoltovarmuuden kannalta kriittisen ulkomaisen työvoiman maahantulo pitää varmistaa myös poikkeusoloissa, työryhmä linjaa.

Keväällä Suomeen tuleva työväki muodostaa ydinjoukon. Nämä kausityöntekijät ovat jo pitkään hoitaneet kasvukauden käynnistämiseen vaadittavat työt ja varmistaneet, että tilalle keväällä ja myöhemmin kasvukaudella tulevien vähemmän kokeneiden työntekijöiden on turvallista työskennellä tehtävissään.

Ulkomaisen kausityövoiman rinnalla valmistellaan myös kotimaassa olevan työvoiman saatavuuteen tähtääviä toimia, työryhmä toteaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan linjaus koskee ensi vaiheessa 1500 työntekijän vastaanottoon liittyviä toimenpiteitä. Maa- ja metsätalousministeriö informoi toimijoita maahantuloon liittyvistä toimenpiteistä pikaisesti tarkemmin.

Tiloilla huolta työvoiman saatavuudesta

Suomessa maatiloilla on herännyt huoli siitä, miten työt saadaan tehtyä, kun rajat ovat kiinni. Maataloudessa on perinteisesti ollut paljon ulkomaista työvoimaa kesäaikaan.

Työ- ja elinkeinoministeriö sekä maa- ja metsätalousministeriö ovat päättäneet aloittaa yhdessä TE-keskusten kanssa nopealla aikataululla kampanjan, jolla houkutellaan nuoria, maahanmuuttajia ja lomautettuja tiloille kausitöihin.

Ministeriöissä alettiin pohtia myös keinoja, joilla maatilojen kevättöiden perusammattilaiset saataisiin esimerkiksi Ukrainasta ja Venäjältä Suomeen.

Ulkomaista työvoimaa tarvitaan Suomessa muun muassa maa-, puutarha- ja kalataloudessa sekä elintarvikealalla, energiahuollossa, rakentamisessa, metsäsektorilla sekä lääketeollisuudessa.

Lue lisää:

Osa ruuasta uhkaa loppua koronan vuoksi – Suomi suunnittelee tilauslentoja ukrainalaisille työntekijöille

Etelä-Savon ja Keski-Suomen marjatilat huolissaan työvoimasta koronatilanteen takia – "Sadonkorjuu on vielä täysin auki"

Suosittelemme sinulle