Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Lauri Tähkän hyväntekeväisyyskappaleessa mukana yli 150 muusikkoa: "Musiikki tuo toivoa ja lohtua rajussa tilanteessa"

Toivon kärki -nimisen ryhmän kappale Uuden edessä julkaistaan ensi yönä.

Uuden edessä -promokuva.
Uuden edessä -hyväntekeväisyyskappaleella esiintyy 90 artistia ja 60 muusikkoa. Kuva: Tero Ahonen
Ville Vedenpää
Avaa Yle-sovelluksessa

"Ollaan yhdessä, tai ainakin yhtä sydämessä

päivien pidentyessä, jonkin uuden edessä"

Näin lauletaan Uuden edessä -kappaleessa, joka on tehty helpottamaan koronatilannetta.

Reilu kuukausi sitten lauluntekijä Timo Kiiskinen ja muusikko Lauri Tähkä saivat idean hyväntekeväisyyskappaleen tekemisestä. He esittivät kutsun suomalaiselle musiikkikentälle Tähkän Instagramissa 16. maaliskuuta.

Kiinnostus oli valtavaa, sillä mukaan lähti lopulta 90 artistia ja yli 60 musiikkialan ammattilaista.

Tähkän säveltämää ja Kiiskisen sanoittamaa kappaletta tehtiin etäyhteyksin musiikkivideota myöten.

Biisillä esiintyvät muiden muassa Vesala, Haloo Helsinki, Jenni Vartiainen, Alma, JVG, Anssi Kela, Chisu, Samu Haber, Anna Puu, Elastinen ja Katri Helena.

Kappaleella mukana olevan Sannin mietteitä myöhemmin tässä jutussa.

Lauri Tähkä kertoo yllättyneensä, kuinka hyväntekeväisyyshankkeeseen saatiin mukaan ennätysmäärä suomalaismuusikoita. Monilta lähti koronan myötä työt alta, joten kaikilla oli aikaa tehdä jotain hyvää me-hengessä.

– Uskon, että musiikki tuo lohtua ja toivoa tämän rajun tilanteen edessä. Tässä kappaleessa on yhteisöllisyyttä ja yhteislaulua. Minusta on liikuttavaa kuulla se yhteisvoima ja toivo, että kyllä tästä selvitään.

Kaikki muusikot ovat tehneet kappaletta ja videota ilman palkkioita. Biisin suoratoistokuunteluista ja radiosoitoista kertyvät tuotot ohjataan Punaisen Ristin kautta koronavirusepidemiasta kärsivien auttamiseen kotimaassa.

– Omalta osaltani toivon, että lapsille ja nuorille menee myös tästä apua. Tällaisessa tilanteessa he jäävät aika huomiotta. Ja mitä pidemmälle tämä pitkittyy, niin tilanne vain pahenee, Tähkä sanoo.

Hyväntekeväisyysprojektin keskeisenä teemana on toivo ja siitä muotoutui myös ryhmän nimi Toivon kärki. Nimi viittaa säveltäjälegenda Toivo Kärkeen.

– Tuotantotiimissa joku heitti nimen ilmoille ja mun mielestä se oli oivaltava. Perikunnalta tuli vihreää valoa, että nimi on ookoo, Tähkä kertoo.

Tuottajat pusersivat biisiin yli 150 raitaa ennätysajassa

Hyväntekeväisyyskappaletta oli työstämässä neljä tuottajaa: Jukka Immonen, Jurek, Antti Rzy Riihimäki ja Eppu Kosonen.

Yli 150 soittajaa, tuottajaa ja laulajaa kuulivat yksinkertaisen demon, jonka päälle he tekivät vapaamuotoisen soitto- tai laulusuorituksen. Sääntönä oli, että tuottajille voi lähettää vain yhden raidan.

– Se oli meille kuin joulupakettien avaamista. Kukaan ei tiennyt toistensa toimista juuri mitään. Se oli mieletöntä huomata, miten lahjakkaat tyypit löysivät yhteisen sävelen. Monet kohdat kuulostavat siltä, että niitä olisi pidempäänkin suunniteltu, Jukka Immonen kertoo.

Uuden edessä
Kukat koristavat Uuden edessä -kappaleen kantta. Sen on suunnitellut Tero Ahonen. Kuva: Tero Ahonen

Tuottajat laittoivat biisin kasaan reilussa viikossa. Kun ääniraitoja on miltei parisataa, lopputulos on melkoista äänivallia. Nykypäivän popbiisissä raitojen määrä ei tosin ole harvinaista.

Immosen mukaan projektin massiivisuus konkretisoitui viimeistään silloin, kun muusikot alkoivat lähettää kuvaamiaan videoita musiikkivideoita varten.

– Niitä tuli kymmeniä ja kymmeniä. Kaikki puuhasivat kopeissaan ja poteroissaan, ja olivat miettineet tätä.

– Biisissä on niin paljon hyvää fiilistä ja tekemisen meininkiä mukana, että mä uskon, että se välittyy sieltä, Immonen sanoo.

Biisi herätti Sannissa toivonkipinän

Koronavirus osui pahaan paikkaan laulaja Sannille. Kevätkiertue peruttiin vain kaksi päivää ennen sen alkamista ja siirrettiin syksyyn.

– Olihan se aikamoinen shokki. Mulla meni hetki sen uutisen sulatteluun. Nyt alkaa pikkuhiljaa näkyä valoa tunnelin päässä.

Muusikolla on ollut aikaa tehdä uusia kappaleita, mutta hän lähti saman tien mukaan hyväntekeväisyyskappaleeseen.

– Huomasin tuota biisiä purkkiin laulaessa, että mullakin tuli sellainen toivonkipinä. Vitsi miten ihana on olla mukana tässä, ja vitsi ihmiset on ihania, kun ne tekee tällaisia juttuja, Sanni hehkuttaa.

Sanni
Sannilta on syntynyt uutta musiikkia koronaeristyksen aikana. – Sieltä kuuluu valonkajastus ja jossain syvällä on toivo, koska se pyrkii musan kautta ulos, muusikko kertoo videon välityksellä. Kuva: Yle

Vaikka korona on ajanut ihmiset eristyksiin, Sanni on iloinen siitä, miten paljon erikoinen aika on nostanut esiin yhteisöllisyyttä.

– Tässä hetkessä ei voi olla liikaa toivoa, lohtua ja vertaistukea. Ei voi olla liikaa muistutusta siitä, että me ollaan yhdessä. Musiikki ja tämä biisi tuovat ihmisiä yhteen ja antaa tosi paljon lohtua.

Toivon kärki -kollektiivin Uuden edessä -kappale julkaistaan perjantaina klo 00.00 suoratoistopalveluissa. Samaan aikaan julkaistaan myös kappaleen musiikkivideo, jonka on tuottanut Ville Juurikkala. Video esitetään Ylen Kaikki kotona live -ohjelmassa TV2:lla ja Yle Areenassa klo 19-21.

Suosittelemme