Jodelin kysy Kelalta -kanavalla on puitu Kelaan liittyviä ongelmia ja huolenaiheita jo pitkään, mutta nyt anonyymissä viestipalvelussa voi saada vastauksen ihan oikeasti – ja vahvistetusti – Kelan asiantuntijalta.
Jodel-sovellus, jossa siis keskustelua käydään aiheesta kuin aiheesta, mutta nimettömänä, on nimittäin Kelan uusin aluevaltaus somekentällä.
Tiistaina Helsingin Jodelissa järjestettiin ensimmäistä kertaa tilaisuus, jossa sai kysyä mitä tahansa Kelan etuuksiin liittyvää.
Vastauksia antoivat Kelan palveluasiantuntijat, jotka muulloin neuvovat ihmisiä samoista aiheista puhelimitse.
Kelan asiantuntijat tunnistaa sovelluksessa vahvistetusta "Kelan sometiimi"-merkinnästä.
– Koronatilanteen kiihtyessä saimme paljon yhteydenottoja, joissa Kelaa pyydettiin Jodeliin vastaamaan kysymyksiin ja antamaan oikeaa tietoa, kertoo Kelan viestintäpäällikkö Siiri Kärkkäinen.
– Kun vielä huomasimme, että sinne saa ihan verifioidun tilin, niin ajattelimme, että tämä on oikeasti relevantti vaihtoehto.
Kärkkäisen mukaan Jodel-käyttäjien ylläpitämää kysy Kelalta -kanavaa oli seurattu virallisessa Kelassa jo aiemminkin, joten ihmisten huolenaiheet olivat entuudestaan tuttuja.
– Tällä hetkellä puhuttavat melko samat asiat, mitä on julkisuudessa muutenkin uutisoitu. Eli kysytään esimerkiksi toimeentulon turvaamisesta lomautusten aikana ja muita koronan aiheuttamia muutoksia.
Kuten voi olettaa, Jodelissa Kela pyrkii tavoittamaan nimenomaan nuoria asiakkaita. Heille tärkeitä ovat muun muassa opintotukeen, työttömyysturvaan, toimeentulotukeen ja yleiseen asumistukeen liittyvät vastaukset.
Tunnissa sataan kysymykseen vastaus
Kelan Jodel-valloitus on saanut Kärkkäisen mukaan hyvän vastaanoton ja asiasta oli heti kiitelty sovelluksessa.
Asiantuntijat olivat vastanneet tunnin mittaisen tilaisuuden aikana noin sataan kysymykseen. Vastauksia on lukenut todennäköisesti paljon huomattavampi joukko.
– Yksi oli kuulema kysynyt, että pitääkö vastaaja enemmän kissoista vai koirista, mutta muuten kysymykset olivat liittyneet koronaan ja Kelan etuuksiin, Kärkkäinen kertoo.
Kela on aiemmin vastaillut ihmisten kysymyksiin myös Instagramissa ja Facebookissa. Jodelin etu muihin somekanaviin verrattuna on sen tarjoama mahdollisuus nimettömyyteen.
Tähän uskoo myös Kärkkäinen.
– Ihmiset ovat saattaneet luulla virheellisesti, että jos esimerkiksi Instagramissa kysyy Kelalta, niin me syynäämme heidän tilejään ja katsomme muita tietoja, mitä emme tietenkään ikinä tee. Jodelissa tututkaan eivät tunnista, joten se voidaan kokea turvallisemmaksi paikaksi kysyä.
Kärkkäinen myös muistuttaa, että Jodelissa, kuten muuallakin somessa, Kela antaa vain yleistä neuvontaa: esimerkiksi miten ja millaisissa tilanteissa tiettyjä etuuksia voi saada.
Tietoturvasyistä henkilökohtaista palvelua ei kuitenkaan ole tarjolla näissä kanavissa.
Kelan Jodel-hetkiä järjestetään tällä hetkellä toistaiseksi, eli niiden jatkosta ei vielä tiedetä.
Helsingin lisäksi Kelan asiantuntijat vastailevat Jodel-käyttäjien kysymyksiin Turussa ja Tampereella. Esimerkiksi seuraavan kerran Kelan apua saa tänään keskiviikkona Tampereen Jodelissa kysy Kelalta -kanavalla klo 12–13.