Hyppää sisältöön

Unkarilaislehteä on painettu Slovakiassa jo kaksi vuotta – nyt toimittaja pelkää luotettavan tiedon jäävän rajalle koronan vuoksi

Pääministerin paisuneet valtaoikeudet ja koronaepidemia ajavat Unkarin sananvapauden entistäkin ahtaammalle.

Unkarilainen Csaba Lukács johtaa Magyar Hang -lehteä. Kuva on otettu ennen koronakriisiä, kun toimituksen väki teki vielä yhdessä töitä toimituksessa Budapestissä. Kuva: Laszlo Vegh / Magyar Hang
Ulriikka Myöhänen

Unkarilaisen Magyar Hang -lehden toimittaja Csaba Lukács on huolestunut.

Tilanne kotimaassa kiristyi viime viikolla, kun pääministeri Viktor Orbán sai ennenkuulumattoman laajat valtaoikeudet koronaviruksen torjumisen varjolla.

Pandemia-aika ei ole helppoa millekään yritykselle, mutta vaikeaa se on myös Unkarin levikiltään toiseksi suurimmalle viikkolehdelle, jota yksikään unkarilaispaino ei suostu painamaan.

Joka viikko Orbánin hallinnosta riippumaton Magyar Hang koostetaan uudeksi numeroksi lehden toimituksessa Budapestissä ja lähetetään painoon rajan toiselle puolelle Bratislavaan.

Pandemiana leviävä koronavirus on sulkenut Schengen-rajat matkustajaliikenteeltä. Lukács pelkää, että pian lehdetkään eivät pääse rajan yli.

Hänen mielestään se tarkoittaisi, että Orbánin hallinnon propagandamedia saisi jälleen enemmän tilaa viesteilleen. Journalistien etujärjestön mukaan ainakin 80 prosenttia (siirryt toiseen palveluun)Unkarin mediasta on jo hallituksen ohjailussa.

Myös Lukács oli "Fideszin otteessa"

Lukács on pitkän linjan journalisti. Ennen nykyistä työtään hän työskenteli miltei kaksi vuosikymmentä Magyar Nemzet -lehden kriisialueisiin erikoistuneena toimittajana.

Unkarin parlamentti antoi pääministeri Viktor Orbánille käytännössä yksinvallan maaliskuun lopussa. Kuva: Zoltan Mathe / EPA

Orbánin oikeistokonservatiivista Fidesz-puoluetta kannattavan lehden omisti puoluetta lähellä ollut liikemies. Kun liikemiehen ja puolueen sukset menivät ristiin, lehdestä tuli hetkessä hallituksen vihollinen.

Lukács teki töitä lehdessä silloin, kun se oli Fideszin otteessa – mutta myös silloin, kun lehdestä tuli itsenäinen.

Viimeisenä poliittisesti riippumattomana sanomalehtenä pidetty Magyar Nemzet lakkautettiin kaksi vuotta sitten, kun Fidesz sai kolmannen peräkkäisen vaalivoiton. Yli sata toimittajaa jäi työttömäksi yhdessä yössä.

Uusi lehti, Magyar Hang eli Unkarin ääni, syntyi vanhan lehden raunioista. Myös sen linja on keskusta-oikeistolainen.

Markettitempaus kannatti

Magyar Hang -lehden alku ei ollut helppo.

Unkarilaispainot eivät uskaltaneet ryhtyä yhteistyöhön lehden kanssa. Ensimmäiset kuukaudet toimitus teki töitä palkatta ja jakoi lehtiä mielenosoituksissa.

Kun saksalainen markettiketju ei suostunut ottamaan lehteä myyntiin, toimitus jalkautui ketjun liikkeisiin ja asetteli lehtiä vaivihkaa telineisiin. Asiakas kiikutti lehden kassalle, jonka järjestelmä ei tunnistanut viivakoodia.

Lukácsin ja hänen tiiminsä alkuperäisenä tavoitteena oli saada kasaan kaksi lehteä. Tällä viikolla toimitus on tehnyt etätöinä sadatta numeroaan.

Syntyi hässäkkä, joka tarpeeksi monta kertaa toistuttuaan sai saksalaisketjun ottamaan lehden valikoimiinsa.

– Yhdessä vuodessa meistä tuli markkinoiden toiseksi suurin viikkolehti. Tällä hetkellä myymme enemmän kuin 11 000 lehteä viikossa. Se on Unkarin markkinoilla aika paljon, Lukács kertoo.

Lukácsin ja hänen tiiminsä alkuperäisenä tavoitteena oli saada kasaan kaksi lehteä. Tällä viikolla toimitus on tehnyt etätöinä sadatta numeroaan.

Mainostajat eivät uskaltaudu yhteistyöhön

Rahoiksi lehden teolla ei vieläkään lyödä. Kuun lopussa maksetaan laskut ja loput irtomyynnistä saadut tulot jaetaan 29 ammattilaisen kesken.

– Kukin saa palkkaa 500–600 euroa. Olen sanonut toimittajille, että rinnalle kannattaa etsiä toinen työ, Lukács kertoo.

Magyar Hang -lehden 100. numero keskittyy epidemiatilanteeseen ja pääsiäiseen. Lehti jaetaan kioskeihin torstaina. Kuva: Csaba Lukács

Magyar Hang ei saa mainostuloja, sillä mainostajat eivät uskalla tehdä yhteistyötä hallitusta kritisoivan lehden kanssa.

– Se on ollut meille taloudellisesti epäsuotuisaa. Näinä aikoina, kun mainosala on romahtanut koronaviruksen vuoksi, tilanne voi kuitenkin kääntyä meille suotuisaksi. Meidän ei tarvitse muuttaa liiketoimintamalliamme, Lukács kertoo.

Toimitus odottaa kuitenkin kauhulla mahdollista ulkonaliikkumiskieltoa, sillä se tarkoittaisi lehdelle myynnin romahtamista. Unkarilaiset lukevat uutisensa mieluiten edelleen paperilehdestä ja ostavat lehden kioskista.

Lukácsin mukaan vain muutama prosentti Magyar Hang -lehden lukijoista lukee uutiset verkosta ja vain joka neljäs tilaa lehden kotiinsa.

Toimittajaa voi odottaa viiden vuoden kakku

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkija Katalin Miklossyn mukaan pandemia on antanut Unkarille mahdollisuuden kokeilla jotain ennennäkemätöntä. Miklossyn mukaan uusi laki antaa edellytykset jopa diktatuurin syntymiselle.

– Vaaleilla hallinto ei enää kaadu. Kaikki on kiinni siitä, ottaako EU tukiaisista riippuvaiselta Unkarilta varat pois pelkän varoittelun sijaan. Tähän mennessä Orbán on vain naureskellut EU:n varoituksille, Miklossy arvioi.

Muuttunut tilanne panee sananvapauden entistäkin ahtaammalle. Tiedon hankkiminen on haastavaa, sillä hallinto antaa Lucácsin mukaan lausuntoja vain sitä myötäileville medioille. "Vääristelevästä uutisoinnista" voi tulla jopa viiden vuoden tuomio.

– Valitettavasti hallinto päättää, mikä on valeuutinen ja mikä ei. Toimittajan työ on nyt vaarallisempaa kuin kolme viikkoa sitten, Lukács puuskahtaa.

Myös Miklossy on huolissaan.

– Tuomioistuimet ovat jo kiinni. Jos toimittajalle rapsahtaa tuomio, se tarkoittaa, että hänet voidaan panna vankilaan ilman tuomioistuimen turvaa. Kyseessä on tosi vakava asia, Miklossy toteaa.

Juuri nyt Lukácsilla on kuitenkin muuta mietittävää.

Keskiviikkona Slovakian rajan yli tuli autollinen lehtiä, joita lukijat odottavat aamulla löytävänsä kioskeilta. Magyar Hangin sadas painos on valmis.

Lukács toivoo rajan pysyvän auki myös ensi viikolla.

– Pidämme sormet ristissä, hän sanoo.

Voit keskustella aiheesta jutun perässä perjantaihin klo 23 saakka. Käytetäänkö pademiaa hyväksi kontrollin ja vallan keskittämisessä? Mitä ajattelet Unkarin tilanteesta?

Lisää aiheesta:

Koronakriisin varjolla poljetaan sananvapautta muuallakin kuin Unkarissa – Turkmenistanissa ei saa edes mainita koronaa

Toimittajalta: Korona tukahdutti Unkarin demokratian – vieläkö joku kaipaa vahvaa johtajaa?

Tuhkaako korona myös demokratian? Pandemia palautti Eurooppaan vahvan valtion, mutta pitkä kriisi vaatii myös uudenlaista kansalaisuutta

Suosittelemme sinulle