Hyppää sisältöön

Ministeri selitti huoltovarmuusvarastojen avaamista jo epidemian alussa: "Kunnat, sairaanhoitopiirit ja yksityiset toimijat eivät ole varautuneet niin hyvin kuin olisi pitänyt"

Ministerin mukaan joillain toimijoilla ei ole lainkaan suojavarusteita, vaikka lakisääteisesti niitä pitäisi olla tarpeeksi 3–6 kuukaudeksi normaalioloissa.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen mukaan kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon toimijat eivät ole varautuneet pandemiaan riittävillä suojavarusteilla. Kuva: Yle
Annette Blencowe

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) mukaan Huoltovarmuuskeskuksen varastot jouduttiin avaamaan jo varhaisessa vaiheessa epidemiaa, koska joillain sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoilla ei ollut lainkaan suojatarvikkeita varmuusvarastoissa.

– Ehkä yllätyksenä on tullut se, että kunnat, sairaanhoitopiirit ja yksityiset toimijat eivät ole välttämättä varautuneet niin hyvin tähän pandemiaan kuin olisi pitänyt, Pekonen sanoi Ylen A-studiossa tänään tiistaina.

Pekonen huomautti, että joissain paikoissa on varauduttu hyvin ja suojamateriaalia on paljon.

– Mutta on paikkoja, joissa varusteita ei ole lainkaan. Tästä syystä jouduimme avaamaan nämä huoltovarmuuskeskuksen varastot hyvin aikaisessa vaiheessa tätä epidemiatilannetta.

Ministeri huomautti, että lakisääteisen määräyksen mukaan suojavarusteita pitäisi olla kaikilla toimijoilla riittävästi 3–6 kuukauden ajalle normaalioloissa.

– Nyt on ilmennyt, että kaikissa paikoissa tällaista varautumista ei ole tehty.

Ministeri muistutti, että Suomella on kansainvälisesti poikkeuksellisen suuret huoltovarmuusvarastot, joita muilla mailla ei ole.

Suojavarusteiden hankinta ulkomailta aloitettiin helmikuussa

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi aiemmin tiistaina, että Suomessa aletaan valmistaa hengityssuojaimia. Tuotanto saadaan käyntiin kuitenkin vasta toukokuussa.

– Suojavarusteiden valmistamiseen liittyy koneellista ja materiaalista hankintaa, koska meillä ei ole aiemmin ollut tällaista tuotantoa, Pekonen selitti.

Pekosen mukaan Suomessa on jo aloitettu muovisten suojavisiirien valmistus. Lisäksi Suomessa valmistetaan myssyjä, essuja ja suojakäsineitä.

Siihen asti, että oma tuotanto saadaan käyntiin, Suomi on kuitenkin ulkomailta tuotavien hengityssuojainten varassa.

Pekosen mukaan suojavarusteiden hankinta ulkomailta on aloitettu jo helmikuun puolivälissä.

– Emme ehkä olleet varautuneet siihen, että olemme koko maailmassa yhtäkkiä tilanteessa, jossa kaikki tarvitsevat suojavarusteita. Sen takia suojavarusteiden hankkiminen kansainvälisiltä markkinoilta on ollut hankalampaa.

Tänään iltapäivällä Suomeen saapui Kiinasta lentokoneellinen kirurgisia maskeja ja hengityssuojaimia. Pekosen mukaan Suomi on tilannut vielä 12 lentokoneellisen verran lisää tavaraa.

Pekonen lupasi, että sosiaali- ja terveysministeriö ja hallitus tekevät kaikkensa, jotta suojavarusteet riittäisivät epidemian edetessä.

Lue myös:

Koronamaskeja haalitaan nyt Kiinaa ja Eurooppaa myöten – kotimaista valmistusta käynnistellään

Suosittelemme sinulle