Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Mielenterveyden ongelmista tullut yleisin syy työkyvyttömyyteen

Suurin yksittäinen syy työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiselle on masennus.

Naisen varjo
Mielenterveyssyistä jäädään usein eläkkeelle keskimäärin nuorempana. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Mielenterveyden sairaudet ovat nousseet ensimmäistä kertaa yleisimmäksi syyksi, miksi ihmiset joutuvat jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle, kertoo Eläketurvakeskus.

Aiemmin työkyvyttömyyseläkkeistä suurin osa on ollut seurausta tuki- ja liikuntaelinsairauksista.

Mielenterveyssyistä myönnettyjen eläkkeiden määrä lähti selvään nousuun vuonna 2016. Erityisesti nuorten ja lähellä eläkeikää olevien naisten masennusdiagnoosit ovat yleistyneet.

Viime vuonna työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi kaikkiaan 20 300 ihmistä, hieman useampi kuin edellisvuonna. Heistä 33 prosenttia sai eläkkeen mielenterveysperusteilla, kun tuki- ja liikuntaelinten sairaudet olivat syynä 31 prosentissa tapauksista.

– Mielenterveyssyistä myönnettyjen eläkkeiden määrä on kasvanut 20 prosenttia vuodesta 2016, kertoo Eläketurvakeskuksen tilastoyksikön päällikkö Tiina Palotie-Heino tiedotteessa.

Suurin yksittäinen mielenterveyssyy eläkkeelle siirtymiseen on jo pitkään ollut masennus. Viime vuonna masennuksen takia työkyvyttömyyseläkkeelle joutui liki 3 900 ihmistä, kolmannes enemmän kuin vuonna 2015. Kaksi kolmesta on naisia.

Alle 35-vuotiaiden ja 60 vuotta täyttäneiden naisten masennusperusteiset eläkkeet ovat lisääntyneet huomattavasti viime vuosina.

Kaikkien työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden keski-ikä oli 52 vuotta. Naisia oli kaikista 54 prosenttia, mutta mielenterveyssyistä työkyvyttömyyseläkkeelle jääneistä naisia oli 60 prosenttia.

Työkyvyyttömyyseläkeläisiä yli 130 000

Työkyvyttömyyseläkkeellä oli vuoden 2019 lopussa 134 000 ihmistä, lähes 5 000 henkilöä vähemmän kuin edellisenä vuonna. Määrä on laskenut kymmenessä vuodessa lähes 40 prosenttia.

Mielenterveyssyistä jäädään usein eläkkeelle keskimäärin nuorempana, ja myös paluu työelämään on muihin sairausryhmiin verrattuna harvinaisempaa.

– Pääosa alle 35-vuotiaiden työkyvyttömyyseläkkeistä myönnetään mielenterveyssyistä. Iäkkäillä työntekijöillä puolestaan korostuvat tuki- ja liikuntaelinsairaudet, sanoo Palotie-Heino.

Lue myös:

Sairausloma voi venyä vuoden mittaiseksi – alle 35-vuotiaat nuoret ovat mielenterveysongelmien tilastojen kärjessä

Julia Määttä jäi eläkkeelle 22-vuotiaana vakavien sairauksien vuoksi – eläkeläisnuorten määrä Suomessa kasvaa

Suosittelemme