Hyppää sisältöön

Romanien kansallispäivää vietetään tänään – ennakkoluulot vähemmistöä kohtaan voivat edelleen estää työllistymisen

Esimerkiksi moni työantaja luulee virheellisesti, että romaninainen ei voi vaihtaa romanipukuaan työasuun.

Runsas pitsiasu on näkyvä romanikulttuurin ulkoinen tunnusmerkki. Työpaikalla senkin voi tarvittaessa vaihtaa työpukuun. Kuvituskuva. Kuva: Sari Ursin / Yle

Pohjois-Pohjanmaan romaneista suuri osa on työttömänä, vaikka heistä yhä useammalla on monipuolinen koulutustausta.

Romanien työnsaannin hankaluuteen vaikuttavat edelleen valtaväestön ennakkoluulot, sanoo Pohjois-Suomen alueellisen romaniasiain neuvottelukunnan sihteeri Henry Lindgren.

Hänen mukaansa asenteet näkyvät esimerkiksi suhtautumisessa romaninaisten pukeutumiseen. Työnantajat saattavat olettaa, että romaniasua ei voi vaihtaa työasuun, vaikkei näin ole.

– Usein oletetaan romaninaisen kohdalla, että hän ei pysty tekemään töitä, kun hänellä on se oma vaatetus. Mutta kuinka moni työnantaja on edes ottanut haastatteluun romaninaista ja kysynyt, voiko hän laittaakin työasun päälle.

Romanien kansallispäivää vietetään 8. huhtikuuta. Vuosipäivänä halutaan lisätä tietämystä romaneista ja samalla muistuttaa romanien kohtaamasta syrjinnästä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle