Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Oikeuskansleri selvittää, miten hallitus hyödyntää Telian paikkatietodataa epidemian torjunnassa – virasto tutkii asian omasta aloitteestaan

Uudenmaan saarto ja pelko liikkumistietojen urkinnasta ovat poikineet myös tukun kanteluita ylimmille oikeusvalvojille.

Poliisit tarkastavat kulkulupia tarkastuspisteellä Uudenmaan rajalla valtatie 6:lla
Poliisit tarkastivat kulkulupia tarkastuspisteellä Uudenmaan rajalla valtatie 6:lla Lapinjärvellä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Merja Niilola
Avaa Yle-sovelluksessa

Uudenmaan rajojen sulkeminen ja valvonta ovat kasanneet tuhdin nivaskan oikeudellista selvitettävää sekä oikeuskanslerin että eduskunnan oikeusasiamiehen pöydälle.

Lisäksi oikeuskansleri on oma-aloitteisesti alkanut tutkia, miten valtioneuvosto ja eri ministeriöt hyödyntävät teknologiaa ja paikkatietoja COVID-19-epidemian torjunnassa.

Oikeuskansleri kiinnostui liikkumisen valvonnasta, kun Telia julkaisi tiedotteen, jossa se kertoi puhelinten anonymisoitujen paikkatietojen luovuttamisesta hallituksen käyttöön.

Paikkatiedoilla saadaan näkyville ihmisten puhelinten yhdistyminen mobiiliverkkoon eri paikoissa. Näin voidaan seurata ihmisten liikkumista ja liikennevirtoja.

Ihmiset ovat kannelleet oikeuskanslerille hallituksen, sisäministerin, poliisihallituksen ja vaikkapa eduskunnan perustuslakivaliokunnan toimista. Osa kanteluista koskee Uudenmaan rajavalvontaa teknisin välinein.

Helsingin poliisin menettelyä koskevat kantelut ovat edenneet eduskunnan oikeusasiamiehen tutkittavaksi.

"Pitää ottaa huomioon, että meillä voidaan sulkea myös joku muu alue kuin Uusimaa"

Oikeuskansleri tarttui teknologisten seurantakeinojen kartoittamiseen omasta aloitteestaan, kun Telia ilmoitti viikko sitten tiedotteella avanneensa “poikkeustilanteeseen räätälöidyn paikkatietoseurannan valtioneuvostolle”.

Oikeuskansleri haluaa selvittää, miten ja millaisia tarkoituksia varten paikkatietoja käytetään. Oikeuskansleri haluaa tietää myös, mitä muita teknologisia seurantakeinoja, kuten esimerkiksi drooneja käytetään.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen kertoo Yle Uutisille solmineensa sopimuksen seurannasta Telian kanssa maaliskuun lopussa. Seuranta on ollut käynnissä nyt runsaan viikon.

– Telia tarjosi paikkatietosovellusta, kun oli uutisoitu, että Suomeen palanneet aiheuttivat Helsinki-Vantaan lentokentällä hallitsemattoman epidemian leviämisen uhkan.

Valtioneuvoston kanslian tilannekeskus tekee paikkatietosovelluksen pohjalta analyysiä esimerkiksi liikennevirroista maakuntien välillä.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen hallituksen infotilaisuudessa 1. huhtikuuta.
Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen kertoo päättäneensä paikkatietosvelluksen hankinnsta itse. Kuva: Ilkka Klemola / Yle

– Sovelluksella voidaan selvittää liikennemääriä Uudenmaan maakunnasta sisään ja ulos. Koko Suomea voidaan tarkkailla. Ja Telia tarjoaa näitä palveluja myös muille maille. Tiedän sovelluksen olevan myös muualla käytössä.

Telian sovelluksella voi siis tarkailla ihmisten liikkumisen tietoja koko maassa.

– Pitää ottaa huomioon, että meillä voidaan joutua sulkemaan myös joku muu alue kuin Uusimaa, Kurvinen sanoo.

Tietojen analyysissa oletetaan, että myös muiden puhelinliittymien omistajat kuin Telian käyttäytyvät samankaltaisesti liikkuessaan paikasta toiseen.

Auttaa Suomen ylintä johtoa rajoitusten purkupäätöksessä

Turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen vakuuttaa, ettei sovelluksen käyttö riko yksityisyyden suojaa.

– Ihmiset voivat olla rauhassa. Yksilö ei niissä tule esiin. Seurataan isoja datamassoja ja sitä kautta voimme hahmottaa, miten ihmiset liikkuvat maakuntien ja kuntien välillä.

Eri maakuntien liikennevirtojen tietoihin yhdistetään muun muassa tietoja tautianalyysistä ja saadaan aiempaa varmempi tilannekuva siitä, miten rajoitukset ovat purreet.

– Tiedoista kootaan tilannekuva, joka menee hallituksen, pääministerin ja maan ylimmän johdon käyttöön. Kaikki se tieto, jonka tuotamme kaksi kertaa päivässä, on pääministerin käytössä.

Tieto on arvokasta, kun hallitus tekee päätöksen siitä, puretaanko rajoitukset ensi viikolla, sanoo turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen.

– Tiedon turvaluokitus on sellaista, että en pysty sitä syvällisemmin tässä avaamaan. Mutta kyllä liikenne on hidastunut Uudemaan maakunnan sisällä ja rajanylityspaikoilla. Eli rajoittamistoimet ovat tuottaneet sen vasteen, mitä haluttiin.

Kurvinen vakuuttaa vielä kaikille kauhistuneille, että Telian seurantasovelluksen käyttöönotto ei vaadi erikoislupia tai edes valmiuslain voimaa.

– Kyse on normaalitoimista. Eivätkä toimet edes vaadi poikkeusoloja – puhumattakaan valmiuslaista. Tässä eivät kenenkään tiedot paljastu, eikä tämä riko mitään lakia.

Lue myös:

Tuoreimmat tiedot koronaviruksesta

Kuinka lähellä olit ja kuinka kauan – altistuitko? Näin toimii virallinen koronasovellus, jollainen voi kohta olla sinunkin puhelimessasi

Google ja Apple ryhtyvät kehittämään koronasovellusta yhteistyössä – lähes kaikissa älypuhelimissa on käytössä yhtiöiden käyttöjärjestelmät

Suosittelemme sinulle