Hyppää sisältöön

Pääministeri Marin: Uudenmaan rajan sulku loppunee ensi viikon sunnuntaina

Muiden rajoitustoimien purkamista pääministeri ei vielä arvioi.

 Sanna Marin
Pääministeri Sanna Marinin mukaan Uudenmaan sulussa on kyse lain kannalta raskaasta rajoituksesta, jolle ei välttämättä ole jatkossa vaadittua perustetta. Arkistokuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Petra Nykänen

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Uudenmaan sulku on todennäköisesti tarkoitus purkaa ilmoitettuun päivämäärään mennessä.

Keskiviikon A-studiossa vierailleen Marinin mukaan Uudenmaan sulku päättyy näillä näkymin 19. huhtikuuta alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.

– Uskon, että se tuolloin myös päättyy. Tautitilanne maan eri osissa tasaantuu, enkä usko, että tälle rajoitustoimenpiteelle on tulossa jatkoa.

Marinin mukaan kyseessä on lain kannalta raskas rajoitus, jolle ei välttämättä ole jatkossa vaadittua perustetta.

– Valmiuslaki edellyttää, että vain välttämättömistä syistä näin kovia rajoituksia voidaan tehdä.

Useat muut rajoitustoimet, esimerkiksi koulujen etäopetus, ovat voimassa 13. toukokuuta saakka. Ravintoloiden puolestaan on määrä olla kiinni 31. toukokuuta asti. Marin korosti epävarmuutta, eikä arvioinut vielä muiden rajoitusten purkamista.

– Joudumme koko ajan totta kai arvioimaan sitä, mihin asti rajoitustoimet ovat voimassa – onko niitä syytä jatkaa vai voidaanko niitä purkaa, pääministeri totesi.

Pormestari Vapaavuori: Huoltovarmuuskeskuksen suojaimista ei apua edes päiväksi

Pääministeri Marin kommentoi myös viime päivien suojavarustekeskustelua. Aiemmin tänään hän antoi kritiikkiä kunnille heikosta varautumisesta pandemiaan.

Marinin mukaan pandemiasuunnitelman mukaisesti jokaisen toimijan vastuulla on, että suojavarusteita on riittävä määrä 3–6 kuukaudeksi. Hän kertoi, että hallitus on kuitenkin tehnyt kaikkensa, että varusteita saataisiin hankittua lisää.

– Meidän intresseissämme tietenkin on se, että ihan kaikkialla Suomessa varusteita riittää ja että meidän hoitohenkilökuntamme on riittävällä tavalla suojattu.

Samassa lähetyksessä vieraillut Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) toisti aikaisemmin esittämänsä huolen suojavarusteiden riittävyydestä pääkaupungissa.

– Kyllä se on suuri huoli edelleen. Tällä hetkellä tilanne on aavistuksen verran parempi, koska vaikuttaa, että tämä on otettu valtion puolella tosissaan.

Vapaavuoren mukaan Huoltovarmuuskeskuksesta on saatu vain pieni osa tarvittavasta määrästä suojavarusteita terveydenhuollon käyttöön.

– Helsinki yksinään tarvitsee nenä- ja suusuojaimia yli miljoona kappaletta viikossa. Huoltovarmuuskeskuksen varastoista Helsingin saama osa ei riitä edes yhden päivän käyttöön, Vapaavuori sanoi.

Suosittelemme sinulle