Hyppää sisältöön

Kommentti: Suomalaisvoimailijan aikuisiän ihmetemppu hämmästyttää vanhassa olympialajissa – ensimmäinen arvokisamitali on ajan kysymys

Miten ihmeessä yli 20-vuotiaana tankoon ensimmäisen kerran koskenut urheilijanainen voi nousta eurooppalaiselle painonnostohuipulle muutamassa vuodessa, pähkäilee Yle Urheilun toimittaja Timo Uusitalo.

Marianne Saarhelo kuvattuna EM-kisoissa vuonna 2017. Kuva: AOP

Olen aina tähän päivään mennessä ollut siinä uskossa, että painonnostotekniikka pitää oppia 15 ikävuoteen mennessä, jos sen aikoo oppia kunnolla.

Marianne Saarhelo on todistanut kuitenkin tietämättömyyteni. Jatkossa pitää uskoa, että liikkuvuus, notkeus ja monipuolinen urheilukirjo nuorena mahdollistavat ihmetemput kuntosalilla ja jopa olympialajeissa, kuten tempauksessa ja työnnössä.

Kun 59 kilon sarjassa 165-senttinen nainen työntää suorille käsille lähes 120 kiloa, herättää asia minussa aina suurta ihastusta. Ja vielä enemmän, kun siihen pystyy suomalainen, joka on aloittanut painonnoston 21-vuotiaana ja tavoittelee 26-vuotiaana jopa EM-mitalia sekä sivujuonena olympiapaikkaa. Ei tarvitse yhtään ihmetellä, että painonnoston päävalmentaja Antti Everi puhuu suoraan aikuisiän superlupauksesta.

Jos esimerkiksi jääkiekossa Jukka Jalosen suulla tai jalkapallossa Markku Kanervan toimesta kuultaisiin "aikuisiän superlupauksesta", valtamediat olisivat jo nokkineet kyseisen urheilijalahjakkuuden pikkupalasiksi. Inarin mökin ukkokin voisi keskustella naapurille luontevasti urheilijasta ja pohtia samaan aikaan, kuinka monen miljoonan euron sopimuksen hän seuraavaksi tekee ja mihin seuraan.

Painonnostossa lahjakkuus saa kuitenkin treenata omissa oloissa ja ihan ilman sponsoreita tai kahisevia setelitukkoja. Henkisesti vahva, huikean urheilijapolun kulkenut, fiksu voimanainen ei jostain syystä tunnu kiinnostavan kotimaan urheilumanagereita. Onneksi sentään Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö on ajan tasalla ja tunnistaa mahdolliset, seuraavat arvokisoissa menestyvät suomalaiset.

Porvoon ja Brysselin voimanainen tekaisi tasan vuosi sitten seitsemän Suomen ennätystä yhdessä kisassa, EM-lavalla Georgiassa. Ihan joka urheilijan takataskusta ei löydy kyseistä meriittiä.

Saarhelolla on hallussaan sarjansa kaikki Suomen ennätykset sekä työnnön ja yhteistuloksen Pohjoismaiset ennätykset Hän on tyytyväinen nykyisiin saavutuksiin, vaikka sanoo, ettei ole valmis painonnostajana vielä kuuden vuoden treenaamisella. Ja oikeassa hän onkin.

Saarhelo kilpailee nyt 59-kiloisissa ja ehkä tulevaisuudessa alle 64 kilon sarjassa. Ne ovat naisten kilpailluimpia ja tasokkaimpia sarjoja maailmalla. Esimerkiksi yleisurheilussa satasen naisten EM-mitali on tavallaan kovemman työn takana kuin vaikkapa naisten kuulan EM-mitali, jos näitä asioita haluaa verrata harrastajamääriin.

Itse uskon, että työnnössä Marianne olisi ollut nykykunnossaan – jopa nyt olympiavuonna EM-pronssijahdissa mukana. Sitten, kun ei ole olympiavuosi, niin fakta on myös, että EM-mitali lohkeaa helpommin. Ilman loukkaantumisia uskallan povata, että on vain ajan kysymys, milloin Marianne Saarhelo saavuttaa ensimmäisen arvokisamitalinsa.

Lue myös:

Tuntematon suomalainen Tokion olympiaehdokas nostaa rautaa olohuoneessa ja tutun autotallissa – Belgiassa treenaava Marianne Saarhelo on aikuisiän superlupaus

Suosittelemme sinulle