Hyppää sisältöön

Koronakriisi on ruuhkauttanut rajaneuvonnan – yhteydenottoja tulvii etenkin työmatkaliikenteen rajoituksista ja karanteenista

Ruuhkautuneeseen rajaneuvontaan on palkattu tällä viikolla uusi työntekijä.

Työntekijät ja työnantajat kysyvät rajaneuvonnasta esimerkiksi sitä, että milloin kyseessä on välttämätön työskentely ja millainen todistus siitä tulee rajalla esittää. Kuva: Tapani Leisti / Yle

Pohjoiskalotin rajaneuvontaan tulvii yhteydenottoja etenkin työmatkaliikenteeseen liittyvistä rajoitteista ja karanteenisäännöistä.

Koordinaattori Päivi Koivupalo kertoo, että yhteydenottoja tulee niin Suomen kuin Ruotsinkin puolelta. Työntekijät ja työnantajat kysyvät esimerkiksi sitä, että milloin kyseessä on välttämätön työskentely ja millainen todistus siitä tulee rajalla esittää.

– Lisäksi esimerkiksi Ruotsissa vakituisessa työsuhteessa olevat suomalaiset hoitajat ovat huolestuneina kyselleet, voivatko he kieltäytyä, jos työnantaja siirtää heidät muihin tehtäviin, Koivupalo kertoo.

Myös Suomessa toimivat ulkomaalaiset alihankintayritykset ovat halunneet tietoa siitä, miten heidän työntekijänsä voivat nyt liikkua rajan yli.

– Tämän lisäksi muut pohjoismaiset neuvontapalvelut tiedustelevat tilanteen kehitystä, listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkästi, Koivupalo kuvaa.

Koivupalo sanoo, että yhteydenotot rajaneuvontaan ovat koronakriisin aikana moninkertaistuneet.

–Yhteydenotot ovat lisääntyneet 400–500 prosenttia, Koivupalo ynnää.

Ruuhkautuneeseen rajaneuvontaan on palkattu tällä viikolla uusi työntekijä.

Suosittelemme sinulle