Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Vuoden kovin suomalaissensaatio ei yllättänyt itseään, vaikka teki golfhistoriaa – nyt Sami Välimäki unelmoi kotonaan major-voitosta

Sami Välimäki toteutti Oman Openissa Euroopan kiertueen tulokaskautensa tavoitteen. Voitonnälkäinen nuorukainen on jo asettanut riman korkealle, huipulle saakka.

Sami Välimäki golfkentällä.
Sami Välimäki virittää lyöntejään tällä hetkellä kotikentällään Nokialla. Kuva: Antti Eintola / Yle
Sami Laine
Avaa Yle-sovelluksessa

Eteläafrikkalainen Brandon Stone luuli jo voittaneensa. Pitkä putti 18. väylän greenin laidalta sisään, ja Stone juhli raivoisasti. Hetkeä myöhemmin samalla greenillä puttiaan mittaili 21-vuotias Sami Välimäki, kaikkien aikojen nuorin suomalaisgolfari miesten Euroopan kiertueella. Hänen mielessään oli kuva samankaltaisesta tilanteesta Vierumäen juniorikisoista vuosien takaa. Ei hätää, tämä menee sisään, Välimäki ajatteli.

Välimäki oli onnistunut puttaamaan loivassa alamäessä pallon reikään myös kaksi väylää aiemmin. Hän kyyristyi, luki linjan ja tulkitsi maisemaa. Hänen piti lyödä riittävällä vauhdilla kohti reiän ulkoreunaa. Pallo vieri reikään, ja Välimäki tiesi voittavansa uusintarei’illä.

Oman Open oli Välimäelle vasta uran kuudes Euroopan kiertueen osakilpailu. Reilu vuosi sitten ammattilaiseksi noussut pirkkalalainen on nyt myös nuorin Euroopan kiertueen osakilpailun voittanut suomalainen. Ja ensimmäinen Euroopan kiertueen tulokaskaudellaan voittoa juhlinut suomalaispelaaja. Muut suomalaisvoittajat ovat Välimäen esikuva Mikko Ilonen sekä Roope Kakko ja Mikko Korhonen.

Vaikka otsikoissa puhuttiin yllätyksestä, Välimäelle itselleen voitto ei ollut yllätys. Se oli avauskauden tavoite. Tavoitteensa Välimäki täyttää. Välimäki on hänen valmentajansa Timo Karvisen mukaan "voittajatyyppi", joka päättää Karvisen sanoin yleensä haastattelunsa puheeseen voittamisesta.

Välimäki
Sami Välimäki juhli maaliskuun alussa Oman Openin voittoa. Kuva: Warren Little / Getty Images

Koko kauden paras viikko

Oman Openista on kulunut kuukausi. Nokian golfkentällä on ruuhkaa. Sami Välimäki kävelee bägi selässään ja tervehtii "mestareita", vanhoja tuttujaan, jotka onnittelevat tuoretta voittajaa. Välimäelle huudellaan onnentoivotuksia tasaisin väliajoin. Se on toki mukavaa, mutta tällä viikolla hän olisi mieluummin aivan jossain muualla kuin tutulla Nokian kotikentällään.

– Mastersissa olisin toivottavasti ollut. Tämä on omasta mielestäni koko kauden paras viikko. Mastersiin olisi hieno päästä pelaamaan. En tiedä, olisinko vielä tänä vuonna päässyt, mutta ensi vuonna sitten, Välimäki kertoo.

Välimäki ehti Omanin voittonsa jälkeen vielä Qatariin, missä hän jakoi 38. sijan. Maailmanlistalla hän nousi alkuvuonna yli 200 pykälää sijalle 161. Maaliskuun puolivälissä Välimäen nousu kuitenkin tyssäsi koronavirukseen. Hän matkusti Intian sijaan Suomeen. Se oli paha takaisku kiertueen tulokkaalle.

– Olisin ollut vireessä ja halunnut jatkaa pelejä.

Tällä hetkellä golfkalenteri on täysin auki. Major-turnauksia, kuten Augustan legendaarinen Masters, on joko siirretty syksylle tai peruttu. Välimäki uskoo, etteivät ammattilaiskiertueet ala pitkään aikaan, koska matkustamista ja eri maiden pelaajia on niin paljon.

Sami Välimäki golfkentällä.
Sami Välimäki haluaa nousta jonain päivänä major-voittajaksi. Kuva: Antti Eintola / Yle

Nyt Välimäellä on hyvin aikaa harjoitella. Hänellä on jäänyt valmentaja Timo Karvisen mukaan kunnon peruskuntokausi parina viime syksynä väliin armeijan ja haastajaturnausten vuoksi. Välimäki kiertää ahkerasti Nokialla, harjoittelee kotonaan ja käy välillä myös Karvisen opissa Espoossa. Lajiharjoittelussa pääpaino on puttipelissä, jonka Välimäki haluaa lyhyiden rautalyöntiensä rinnalle vahvuudeksi.

– Puttipeli ei ole enää kaukana vahvuudesta. Joka päivä täytyy harjoitella, koska puteilla kuitenkin ratkaistaan peliä, Välimäki sanoo.

Pää kestää

Välimäen vahvuus on myös henkisellä puolella, jota varten hän on saanut urallaan mentaalivalmennusta. Teini-iässä golfin ja jääkiekon välillä lajivalintansa tehnyt Välimäki on siis lahjakas, motivoitunut ja rauhallisen kovapäinen, mutta mikä on ollut ratkaisevaa juuri hänen matkallaan kohti huippua?

– Olemme tehneet oikeita valintoja ja kiertäneet fiksusti amatöörikisoja. Olemme tasapainoilleet vaikeilla ja helpoilla kisoilla. Myös harjoitusmäärät ovat riittäneet. Kun vaihdoin ammattilaiseksi, kehitys jatkui samanlaisena. Olin jo silloin valmiina, Välimäki arvioi.

Valmis Välimäki ei kuitenkaan vielä ole. Hän toivoo jatkavansa seuraavan kahden vuoden aikana huimaa kehitystään. Välimäki on jo täyttänyt Euroopan kiertueen tulokaskautensa tavoitteen, mutta hänellä on uusi lista jo valmiina: paikka maailman 50 parhaan pelaajan joukossa, nousu PGA-kiertueelle ja Race to Dubain voitto.

Myös viisivuotissuunnitelma on Välimäen mielessä:

– Yksi major. Se on tavoite.

Välimäellä on Oman Openin voittonsa vuoksi pelioikeus Euroopan kiertueelle seuraavaksi kahdeksi kaudeksi. Se tyydyttää, mutta ei tarpeeksi.

– Nyt olisin päässyt nauttimaan pelaamisesta, pelaamaan riskillä. Ei olisi tarvinnut jännittää putoamista, vaan olisin voinut taistella kisojen voitosta.

Sieltähän sana taas tuli: voitto. Välimäki haluaa voittaa. Ei siis ihme, että Välimäen hinku Nokialta takaisin maailmalle on kova.

Lue myös:

Tällainen on Suomen uusi golfsensaatio Sami Välimäki – mailoja paiskonut tuittupää sai teini-ikäisenä apua mentaalivalmentajalta ja jätti lukion kesken golfin takia

Koronaviruspandemia sotkee lisää golfin Euroopan-kiertueita

Mikko Ilonen jakoi tärppejä golfkomeetta Sami Välimäelle joulukuussa – "Voittamisen kulttuuri ja mentaliteetti taustalla, eikä yhtään pelon siementä"Mikko Ilonen jakoi tärppejä golfkomeetta Sami Välimäelle joulukuussa – "Voittamisen kulttuuri ja mentaliteetti taustalla, eikä yhtään pelon siementä"

Golfin suurlupaus nousi kertaheitolla olympiaehdokkaaksi – suomalaispaikoista Tokioon kamppailee iloinen nelikko: "Kaikki hyötyvät siitä"

Suomen golflupaus kuittasi huimat palkintorahat – voiton arvo on kuitenkin paljon yksittäisiä euroja suurempi: "Lisää puita uuniin"

Upea golfpäivä! Sami Välimäki nousi voittoon dramaattisella tavalla – nuorukainen teki suomalaista golfhistoriaa

Suosittelemme